kapat
21.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

Evren'e özendi


Kansız darbeyle iktidara gelen, Evren hayranı Pakistan'ın darbeci lideri Pervez Müşerref, kendisini 'cumhurbaşkanı' seçtirdi
İki yıl önce kansız bir darbeyle Başbakan Navaz Şerif'i devirerek iktidar koltuğuna oturan Pakistan'ın cunta lideri Müşerref, dün kendini ülkesinin 'cumhurbaşkanı' ilan etti.

Pakistan'da, önceki gün yapılan anayasa düzenlemesi çerçevesinde 1997 yılından beri cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren Refik Tarar görevden alınırken, darbeyle birlikte çalışmaları askıya alınan meclis de resmen lağvedildi. Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Müşerref, Genelkurmay Başkanlığı sıfatını da koruyacak.

Uzun yıllar Ankara'da yaşayan Türkçe'yi anadili gibi öğrenen Müşerref, kendisine örnek olarak da Kenan Evren'i aldı. Evren Paşa'nın icraatlarını yakından takip eden Pakistan'ın darbeci lideri Müşerref, sık sık yaptığı Türkiye ziyaretlerinde de bunu dile getirdi.

MGK'DAN ESİNLENDİ
1999'da darbeyle iktidara gelen Müşerref Paşa, önce Anayasa Mahkemesi ve Parlamento'yu askıya aldı. Sonra da 12 Eylül darbesinden sonra kurulan Milli Güvenlik Konseyi'nden esinlenerek ülkeyi yönetecek bir Milli Güvenlik Kurulu'nu oluşturdu. Kurulda 3 askeri yetkili, hukuk, dış ve ulusal konularda uzman olan 3 sivil yer aldı.

ÖRNEĞİ EVREN PAŞA
Müşerref, Başbakan Navaz Şerif'i yargılayarak sürgüne gönderirken Yüksek Mahkeme'ye de 2 yıl içinde demokratik seçimlerin yapılacağı sözünü verdi. Ancak söz verdiği sürenin dolmasına az bir zaman kalmasına rağmen, seçimlerin ne zaman yapılacağı belli değil. Müşerref, Yüksek Mahkeme'nin yaptığı "2 yıllık süre doluyor" uyarısına da kulak tıkadı. Tekrar demokrasiye geçiş yönünde atılan tek adım ise 31 Aralık'ta yapılması planlanan bölgesel seçimler.

EVREN DE ÜÇ SIFATI BİRLİKTE TAŞIDI
Evren de Kasım 1982'de Anayasa oylamasıyla cumhurbaşkanı seçilmişti. Evren, Milli Güvenlik Konseyi Başkanı sıfatını 1 yıl sonra milletvekili genel seçimleri yapılıncaya kadar taşıdı. Genelkurmay Başkanlığı'nı da 1983'te bırakmıştı. Darbeyle iktidara gelen Genelkurmay Başkanı Müşerref de hem 'Devlet Başkanlığı' hem de 'Cumhurbaşkanlığı' sıfatını taşıyor...

PAKİSTAN'LA KARDEŞ ÜLKEYİZ

İnan: Zor noktadalar anlayışlı olalım
Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Türkiye-Pakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Kamran İnan, Pakistan'da Müşerref'in parlamentoyu feshetmesini 12 Eylül dönemi Türkiye'sine benzeterek, "Zorluk çektiğimiz dönemlerde onlar anlayış gösterdi. Atlatmaları için de yardımcı olmamız gerekiyor" dedi. Pakistan'ın Türkiye'ye yakınlık gösteren ülke olduğunu ifade eden İnan şöyle konuştu: "Pakistan ile ilişkilerimiz istediğim düzeyde seyretmiyor ama bize yakınlık gösteren ülkenin içişlerine yönelik görüş beyan etmeyi doğru bulmam."

TÜRKİYE'YE O DA HAYRANDI
Ziya Ül Hak da Evren'e akıl danışırdı. Pakİstan'I 1977-1988 yılları arasında cunta rejimiyle yöneten Ziya Ül Hak da sıkı bir Kenan Evren hayranıydı. Demokratik seçimlerle işbaşına gelen Zülfikar Ali Butto'yu askeri darbeyle devirerek iktidara gelen Ziya Ül Hak, 12 Eylül darbesiyle Türkiye'de iktidarı ele geçiren Kenan Evren'le yakın ilişkiler geliştirdi. 80'li yıllarda iki darbeci general yönetimindeki Türkiye ve Pakistan ilişkileri çok gelişti. Ziya Ül Hak sık sık Türkiye'ye gelerek Kenan Evren'den akıl danışır oldu. Hatta Kenan Evren'i Pakistan Nişanı'yla ödüllendirdi. Ziya Ül Hak'ın oğlu Ecaz ül Hak da yakın zaman önce bir açıklama yaparak Türkiye'yi örnek almaları gerektiğini bildirdi. Ziya Ül Hak'ın 1988'de şaibeli bir uçak kazasıyla ölmesiyle Pakistan'a tekrar demokratik düzene geçildi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır