  
Şirketlerde bölünme ve hisse değişim avantajı
Maliye Bakanı Sümer Oral'ın, göreve başladığı günden itibaren sık sık dile getirdiği bir gerçek var; "Vergi yasaları, ekonominin önünü tıkamamalıdır. Ekonomi canlı olursa vergi alırsınız. Bu amaca ulaşmak için, gerektiğinde vergi yasalarında değişiklikler yapılabilmelidir..."
İşte, bu yaklaşımdan hareketle, vergi yasalarında şirketleri ilgilendiren ve özel avantajlar getiren, bazı düzenlemeler yapıldı. Yeni düzenleme ile şirketlerin, yeniden yapılanmaları sırasında, karşılaşabilecekleri vergisel engellerin ortadan kaldırılması ve bu suretle, şirketlerin önünün açılması amaçlanıyor. Devir ve birleşmenin yanı sıra, "bölünme" müessesine de yer veriliyor ve "hisse değişimi" kolaylığı getiriliyor. Ayrıca, devir ve bölünme işlemleri sırasında ortaya çıkabilecek, kurumlar vergisinin yanı sıra; KDV, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Taşıt Alım Vergisi ve Harçların da alınmaması öngörülüyor.
NİÇİN GEREK DUYULDU?
Yapılan düzenlemelerle ilgili olarak, kendisiyle konuştuğumuz, Maliye Bakanı Sümer Oral'a, bu tür bir değişikliğe niçin gerek duyulduğunu sorduğumuzda, şu yanıtı verdi;
"Ülkemizin, uzun süredir içinde bulunduğu ekonomik koşullar, şirketlerin idari ve mali yapılarını da olumsuz yönde etkilediği için, bunların yeniden yapılanmaları ihtiyacı ortaya çıktı. Zamanında doğru ve yerinde verilmiş kararlarla kurulan bazı şirketler de, ekonomik koşulların zorlamasıyla, kârlılık ve verimliliklerini kaybetmiş, ortaklar arasında görüş ve anlayış farklılıkları doğmuştur. Yapılan düzenleme ile aynı şirket bünyesinde yürütülen birden çok üretim ve hizmet faaliyetinin ayrıştırılarak, işletmelerin mevcut verimsiz yapılarından kurtarılması, aralarında görüş ve anlayış farklılığı olan ortakların, ortaklıklarını ayrıştırması, yeni oluşturulacak üretim ve hizmet işletmelerinin, belli alanlarda yoğunlaşarak uzmanlaşması ve ölçek ekonomisinden yararlanarak, verimli ve kârlı birer işletme haline gelebilmeleri için, yeni bir müessese olarak "bölünme" müessesesi, vergi sistemimize dahil edildi. Böylelikle, bu konuda Avrupa Birliği mevzuatına da, uyum sağlandı."
YENİDEN YAPILANMA
Vergi sistemimizde, şirketlerin yeniden yapılanmalarına olanak sağlayan iki temel müessese vardı. Bunlardan biri olan birleşmede; iki ya da daha fazla şirketin bilançoları, gerçek değerleri üzerinden, mevcut veya yeni kurulan bir şirket bünyesinde birleşirken, devirde; bir şirketin tüm aktif ve pasif kalemleri, yeni bir değerleme yapılmaksızın, kül halinde diğer bir şirkete intikal etmektedir. Devir şeklinde yapılan birleşmeler, bazı koşulların gerçekleşmesine bağlı olarak, vergi dışı bırakılmaktadır.
Yeni getirilen bölünme müessesesi ile aynı şirket bünyesinde yürütülen birden çok hizmet ve üretim faaliyetinin ayrıştırılması sonucu, işletmelerin mevcut hantal yapılarından kurtarılması, anlaşamayan ortakların da ayrıştırılmasına, vergisiz bir şekilde olanak sağlanıyor. Bunun yanısıra, devir veya bölünme yolu ile sona eren şirketlerin birikmiş zararlarının, devralan şirket tarafından mahsup edilmesi de mümkün olabilecek.
Yapılan bir başka düzenleme ile de, iki şirketin "hisse senetlerinin karşılıklı değişimine" de olanak sağlanıyor. Değişimin vergisiz yapılabilmesi için, hisseleri toplayan tam mükellef şirketin, hisselerini topladığı şirketin yönetimini ve hisse senedi çoğunluğunu elde etmesi gerekiyor.
YARIN:
DEPREMZELERE YENİ VERGİ KOLAYLIKLARI, Vadesi Geçmiş Borçlar, Sakarya II Merkezi, Kocaeli İli, Gölcük ve Karamürsel İlçeleri ile Düzce İli Merkezi ve İlçeleri, Başka Vergi Dairesine Kayıtlı Olanlar, Emlak Vergisi, Motoru Taşıtlar, Çöp Vergisi, Geriye Dönük Vergi Yok, Ücretlilere Vergi İndirimi Avantajı.
|