kapat
18.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Oğlundan Derviş'e zor soru


Vergi gelirlerinden fazlasının faize ödenecek olması, Derviş'in hukukçu oğlunun ABD'den telefona sarılmasına neden oldu
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, uçurumun eşiğinden nasıl döndüğümüze ilişkin ipuçlarını aslında geçen hafta veriyor. Son yurtdışı seyahatinden önce, Başbakanlık'ta kritik bir toplantıya katılıyor. Koalisyon ortağı bakanlar, fonların tasfiyesini tartışıyor. Kemal Bey, "Programdan taviz veremeyiz. Durum çok ciddi. Türkiye'yi borç ödeyemez duruma düşmekten kurtarmaya çalışıyoruz" diyor.

Benzeri sinyaller, bu kez Derviş'in reel sektörle buluşma turlarının Ankara bölümünden geliyor.

Derviş; sorunlarını anlatan, çözüm isteyen sanayicilere önce ülkenin içinde bulunduğu kritik tabloyu özetliyor, ardından sözü, kendisine yöneltilen en zor soruya getiriyor:

"Geçenlerde oğlum aradı. Kendisi hukukçudur. 'Baba, devletin vergi gelirlerinden daha fazlası faize ödenecek. Bu işin çözümü nasıl olacak?' diye sordu. İşte temel sorun burada. Şubat-Mart aylarında devlet iflasın eşiğine geldi. Yüzde 60-70 enflasyonla istikrarlı büyüyemezsiniz. Böyle yüksek enflasyonu olan ülke yok artık. Hedefimiz, büyüme ve istihdamdır. Ancak bunun için mutlaka kamu finansman dengelerini tutturmamız lazım."

Derviş, samimi açıklamalar içeren konuşmasına daha sonra şöyle devam ediyor: "Türkiye'de birçok konuda ucuz popülizm yapılıyor. Örneğin, tüm bankacılar hırsız gibi görülüyor. Oysa biz, suç işleyenle risk alanı birbirinden ayıracağız."

"Şimdi mikro sorunlara eğilmenin zamanı", "Ekonomide koordinasyon çok önemli", "Bu aşamada vergi indiriminden söz edemeyiz", "Aman rehavete kapılmayalım", "İşi sıkı tutmazsak yeniden ciddi sıkıntıya gireriz", "Hep beraber destek verin", Derviş'in diğer sözleri oluyor.

İşadamları Derviş'i, sadece ekonomiyi istikrara kavuşturacak bir isim olarak görmediklerini, bürokrasiyi hatta siyaseti yeniden yapılandıracak bir umut dolarak algıladıklarını açık açık söylüyor.

Ancak Derviş ve ekibi, "Erken siyasi mesajlar verilmesinin", "Şortla Güniz Sokak gezisinin" yarattığı potansiyel rahatsızlıkları hesap ederek ekonomi dışına çıkmamaya özen gösteriyor. Derviş de Hazine Müsteşarı Öztrak da kimseye para vaadinde bulunmuyor. Sanayiciye, küçülerek ayakta kalmaktan, yeni koşullara ayak uydurmaktan başka çare kalmıyor. Fırtınayı atlatan, Derviş'le yoluna devam edecek.

Reddi Miras
Kendilerini, "Türk özel sektörünü yasal ve en büyük temsilcisi" olarak tanımlıyorlar. TOBB bu büyüklüğe yakışmayan bir gerilimin merkezinde. Şimdi reddi Miras yapılıyor. Gelin portrelere bir bakalım.

Fuat Miras: Dışardan bakılınca tutuk, hatta donuk olarak tanımlanıyor. Son derece duygusal. Ancak yer yer diktatör olduğu söyleniyor. Rıfat Hisarcıklıoğlu: Köklü bir ticari geleneğin temsilcisi. TOBB'da, Miras'ın "Tek adamlığına" tepki duyulduğu, rüzgarın onu da önüne kattığı konuşuluyor. Artık bundan sonrası ise kendisine bağlı.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Maliye'nin, 5 milyon 810 bin mükelleften geçen yıl 60 bin 335'ini inceleyebildiğini, 3.6 katrilyon liralık beyannamede 1.9 katrilyon lira gizlenen gelir bulunduğunu,

* BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın, Yargıtay'daki yemin töreninde, yemin eden her üye için ayağa kalkarak saygı gösterdiğini,

* Milletvekili bir yakını bulunan tütün eksperinin, maaş sorununa çözüm arayışı nedeniyle yasa tasarısı müzakerelerinin 5 saat uzadığını, Biliyormusunuz?

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır