Satır arasından manşete çıktık
Doğuş Holding Otomotiv Grubu Başkanı Çetinkaya, krizle birlikte Alman ortağı Volkswagen'in kendilerine çok yardımcı olduğunu belirterek, "Kriz sonrasında tüm dikkatler üzerimizde" dedi
Doğuş Holding'in bankacılıktan sonra lokomotif iş kolu olan otomotivin tepe yöneticisi İlhan Çetinkaya, sessizliğini SABAH'a bozdu. 25 yıldır otomotiv sektöründe olan Doğuş Holding Otomotiv Grubu Başkanı Çetinkaya, geçtiğimiz yıl 1.3 milyar dolar ciro yapan Doğuş Oto Değerlendirme (DOD) ile Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Porsche gibi otomobilleri ithal eden 9 şirketin başında bulunuyor. Türkiye'de yaşanan krizin uluslararası boyutlarda ciddi tartışmalara neden olduğunu belirten Çetinkaya, "Eskiden Alman ortağımız bizi satır arasında geçirirdi. Bu krizden sonra çok ilgileniyor ve yardımcı oluyorlar. Özellikle Volkswagen Finans'ın kurulması ve Almanlar'ın 250 milyon euroluk fon sağlaması bizimle ne kadar ilgilendiklerini açıkça gösteriyor" dedi. Otomotiv sektörünün duayeni İlhan Çetinkaya ile Doğuş Otomotiv'in hedeflerini, sektörü ve yenilikleri konuştuk...
STRATEJİLER DEĞİŞTİ
* Kriz sonrasında bu yılki hedeflerizi nasıl revize ettiniz?
Önümüzü görmemiz çok zor. Olaylar artık dakikalık. Türkiye ekonomisin 2004 yılında rahatlayacağını düşünüyorum. Aynı şekilde biz de 1.3 milyar dolarlık ciroya yeniden 2004 yılında ulaşabiliriz. Bu yıl toplam pazarın 200 binlerde kalacağını düşünüyoruz. Ticari araçta ise 40 bin adetlik satış olur. Binek pazarında yüzde 14'lük, ticari araçta da yüzde 10'luk bir pay hedefliyoruz. Krize rağmen olmazsa olmaz kriterimiz ise kalitemizden ödün vermememiz. Uluslararası bir otomitiv şirketi olmak istiyorduk. Bunu başardık. Ilk 3'e girmeyi hedefliyorduk. Koç Grubu ve Renault'nun arkasından buna da ulaştık.
* Krize ne kadarlık stokla yakalandınız?
Geçen yıl Kasım'a kadar 10 adet otomobil sattık. Kasım krizinden sonra satışlar birden durdu. Verilen siparişlerimiz vardı. Volkswagen bize çok yardımcı oldu. Siparişleri başka ülkelere yolladı. Toplam 17 bin adetlik stok birikmişti. Bunun yarısını iç pazara sattık. Yüzde 20'sini de yurtdışına pazarladık.
* Geçtiğimiz yıl halka açılma projeniz vardı. Bu düşünceniz devam ediyor mu?
Geçtiğimiz yıl Borsa Endeksi 18 binlerdeyken, bu projeyle yola çıktık. Uluslararası yatırım danışmanlarımız projenin hayal ettiğimizden de büyük olduğunu söyledi.
Ancak halka arzı borsada yaşanan iniş-çıkışlar nedeniyle iki kere erteledik. En sonunda borsa Eylül 2000'de 7 bine indi. Halka açılma projesi de dondurulmuş olarak duruyor.
EYLÜL'Ü BEKLEYİN
* Haramidere'deki alışveriş merkezi projeniz ne zaman hayata geçecek?
Haramidere'deki alışveriş merkezimiz Eylül ayında açılıyor. Dünyada konsept olarak bir ilk olan bu merkezde otomotiv ile perakendeyi birarada toplayacağız. 33 bin metrekarelik alana inşa edilen merkezin 18 bin metrekaresi alışveriş dükkanlarına ayrılacak. 15 bin metrekaresi ise Volkswagen, Audi ve Skoda'ya ait olacak. Bu bölgede 5 yıl içinde 3 milyon nüfusun olacağını tahmin ediyoruz. Bu da 1 milyon adetlik araç parkı demektir. Yeni alışveriş merkezimiz hedeflerimiz içinde çok önemli bir yer tutuyor.
500 milyon dolar israf edilemez
* 1 Temmuz'dan itibaren Euro 3 ve Euro 4 misyonlu motorlara geçiliyor. Yurtdışında 30 bin adetlik stok bulunuyor...
Bu uygulamadan vazgeçileceğini düşünüyorum. Bizim isteğimiz bu tarihin yılsonuna kadar ertelenmesi. Ankara'da temaslarda bulunduk. Önümüzdeki hafta olumlu bir karar çıkacağını düşünüyorum. Herhalde yurtdışındaki 500 milyon dolarlık stok israf edilemez.
Türkiye'deki fabrikalar yabancılara geçecek
* Türkiye üretim üssü olma yolunda büyük yol katetti...
Global bir şirket olmak istiyorsanız dünya markası üretmek zorundasınız. Türkiye son yıllarda büyük miktarlarda ihracat yapmaya başladı. Bunun en büyük nedeni de dünya markası otomobillerin üretilmesi. Üretim yapan şirketlerin hisseleri eşit olsa bile, yönetim hakkı çoğunlukla yabancılarda bulunuyor. Ben 5-7 yıl içinde yabancıların bu fabrikalardaki ağırlık hisselerini alacaklarını düşünüyorum. İşte en büyük örneği Toyotasa. Üretimde hisselerin yüzde 75'i Japonlar'a geçti.
* Volkswagen Türkiye'de üretim yapmayı düşünüyor mu?
Volkswagen 8 yıl içinde en hızlı ilerleyen otomotiv şirketi oldu. Bazı önemli stratejileri var. Şu an fabrikaları 5 yıllık üretimi karşılayacak durumda. Gümrük Birliği ile Türkiye zaten avantajını kaybetti. O yüzden burada fabrika kurma arzusu yok.
METE TANSU
|