Dedektif gibi başkan
Tuncelispor amatör ligden profesyonel lige çıkamadı... Şırnakspor maçında hakem, maçı 11 dakika önce bitirdi, kimse saat tutmamıştı! Tuncelispor Başkanı şike söylentileri üzerine bir dedektif gibi iz sürdü. Tunceli, hakkını arıyor
Tunceli 27 Mayıs'tan beri yasta. Ne ambargo, ne terör Tunceli'nin derdi. Sorun, futbol! Sokak aralarında çocukların top koşturduğu, çim sahasıyla birçok Anadolu kentinden daha iyi olanaklara sahip ilde, Tuncelispor'un amatör ligde kalışı tam manasıyla yas ortamı yarattı. Zira 27 Mayıs'ta oynanan kader maçı, Şırnakspor'un Tuncelispor'u 2-1 yenmesiyle sonuçlandı. "Futbol bu, top yuvarlaktır" diyemiyorsunuz bu skora. Çünkü sporcu ruhuna yakışmayan olaylar yaşandı... Zaten Tuncelilerin hazmedemedikleri de bu.
HİÇ YENİLMEDİLER
Her şey Tuncelispor'un 1996 yılında ligden düşmesiyle başladı. Tunceli yıllarca terörün gölgesinde spordan uzak kaldı ancak son bir yılda Tuncelispor'u güçlendirmek için herkes seferber oldu. Sezon boyunca bir kez bile yenilmediler; yine de lige çıkıp çıkmayacakları Şırnakspor maçına bağlıydı. Üçüncü lig için tüm maçlar 25-26-27 Mayıs tarihlerinde, Malatya'da yapıldı. Tuncelililer maçları izlemek için Malatya'ya akın etti. Takımlarının zaferle döneceğinden hiçbir kuşkuları yoktu ve şehri kırmızı-siyah bayraklarla süsleyip şehrin girişine pankartlar astılar.
Maç, 27 Mayıs'ta saat 10.00'da başladı. Maçtan önceki gece saat 22.00'de ise maçın hakemi değiştirildi. Tuncelispor 75'inci dakikaya kadar 1-0 öndeydi. Maçın bitişine 15 dakika kala Tuncelisporlular bir pozisyon için hakeme itirazda bulundular. Hakem maçı durdurmadı ve o anda Tuncelispor gol yedi. İtirazların sürdüğü dakikalarda Tuncelispor ikinci golü de yiyince ortalık karıştı, hakem maçı durdurdu. Maçın hakemi Mehmet Akif Beyaz, maçı durdurup soyunma odasına gitti. Şırnak Valisi Hüseyin Başkaya, Emniyet Müdürüne "Hepsini içeri atın" diye bağırınca ortam iyice gerginleşti. Tunceli Belediye Başkanı Hasan Korkmaz ile Şırnak Valisi küfürleşti. 20-25 dakikalık bir duraklama yaşandı. Bu sırada Şırnak Valisi soyunma odasına giderek hakemle görüştü. Hakem sahaya çıkıp maçı başlattı ancak tam Tuncelisporlular hücumdayken, düdük çalıp sahayı terk etti. Maç 11 dakika önce bitirilmiş oldu.
SAAT TUTMAMIŞ
Tuncelispor yöneticileri itirazda bulundular ancak sözlerini dinletemediler. Maçın neden erken bitirildiğini kimse anlayamadı. Tuncelispor Başkanı, Futbol Federasyonu gözlemcisi Ali İhsan Yayan'a olayları rapor edip etmediğini sordu, ancak aldığı yanıt, "Saat tutmadım. Maçın erken bitip bitmediğine dair bir şey söyleyemem" oldu.
Tuncelililer perişan oldu tabii. Maç, 90 dakika dolmadan ve uzatmalar oynatılmadan bitmişti. Tuncelispor Başkanı ve yöneticileri yaşadıkları bu haksızlığın hesabını sormak için mücadeleye başladı. Bu arada maçtan bir gün önce Şırnakspor Diyarbakıryolspor maçının da satıldığı söylentileri dolaşıyordu. İşte hikayenin bundan sonrası Tuncelispor Başkanı Özcan Mengeş'in bir dedektif gibi iz sürüşüyle devam etti...
Mengeş bir futbolcunun Diyarbakıryolspor'un Şırnakspor'a maçı 22 milyar liraya sattığını söylediğini duymuştu. Arabasına atlayıp futbolcuyu bulmak üzere Urfa'ya gitti. Futbolcunun annesine İstanbulspor'dan geldiğini, transfer görüşmesi yapmak istediğini söyledi. Futbolcu görüşmeyi reddetti ama Mengeş evinin önüne arabasını çekip pusuya yattı. Tam bir gün sonra evden çıkan futbolcuyu yolda yakaladı ve konuşmaya ikna etti. Bu arada kendisini İstanbulspor'dan gelen bir yönetici olarak tanıttı.
İTİRAFLAR KASETTE
Mengeş her türlü olasılığı düşünmüştü ve sigara paketinin içine mini teyp koymayı ihmal etmedi. Ve futbolcunun tüm anlattıklarını teybe kaydetti! Diyarbakıryolsporlu futbolcu, takımda istediği gibi oynayamadığını, kulüp yöneticilerinin Şırnakspor'a maçı 22 milyara sattığını anlattı. Mengeş'in delil için daha fazla itirafa ihtiyacı vardı. Buradan Diyarbakır'a geçen Tuncelispor Başkanı ve bir yöneticisi, otel odasından tek tek futbolcuları aramaya başladılar.
Kendisini İstanbulsporlu bir yönetici olarak tanıtmaya devam eden Mengeş, bir futbolcunun daha adresine ulaştı. Ancak bu kişi, önce babasıyla görüşülmesini istedi. Mengeş, babayla randevulaştığı sırada Urfa'da yaptığı görüşmenin haberi ise Diyarbakıryolspor'a gelmişti. Nitekim 'kimliği belirsiz' kişiler Diyarbakır'da kaldığı otele gelip kendisini sordu. Mengeş derhal başka bir otele geçti. İtirafları daha iyi belgelemek istiyordu: "Gizli kamera almayı düşündüm, ancak satıcının elinde kamera yoktu. Bizim ise zamanımız" diye anlatıyor heyecanını. Gizli kamera bulamayınca kasete kaydetmeye devam etti.
HEYECANLI BEKLEYİŞ
Örneğin Diyarbakır'daki futbolcunun babasının, "Oğlumun onurlu bir biçimde futbol oynamasını istiyorum. Maçtan sonra maçı sattıkları için ağladı" şeklinde sözleri kaydedildi. Diyarbakır'daki futbolcu da Şırnakspor-Diyarbakıryolspor maçı öncesinde kendilerine "pasif oynayın" dendiğini anlatırken, maçın satıldığını ancak maç sonrasında alınan paradan oyunculara bir şey verilmediğini söyledi.
Tüm bu görüşmelerden sonra Mengeş, kulüplerinin itirazlarıyla birlikte tüm kasetleri ve maçın video kasetini Futbol Federasyonu'na gönderdi. Kulüp yöneticileri ve Tunceli şimdi Futbol Federasyonu'nun alacağı kararı heyecanla bekliyor...
Oyun yalnızca sahada değil
Tuncelispor Başkanı Özcan Mengeş: "Bizim için lige çıkmak çok önemli. Çünkü lige çıkmak Tunceli'nin sosyal yaşantısını hareketlendirecek. Tunceli böyle bir haksızlığa uğramamalıydı. Ben bir kulüp başkanı olarak futbolcularımın hakkını aradım. Yaptığım incelemeler sonucunda da futbolun yalnızca sahada oynanmadığını, başka oyunların oynandığını tespit ettim. Şimdi bulduğum tüm belgeler Federasyon'da. Seneye üç takıma lige çıkma hakkı tanınacak, bu yüzden de bu yıl çıkmamız çok önemli."
Tuncelispor oyuncularının moralleri ise çok bozuk. Müslim Taşkan, "Ayağıma top değsin istemiyorum. Acayip soğudum. Bütün Tunceli üzüldü" diyor. Takımın göz bebeklerinden Özkan Aslan da, "Neye uğradığımızı şaşırdık. Bu spora sığacak bir davranış değildir. Hevesimizi kırdılar. Federasyonun en iyi kararı alacağını düşünüyoruz. Hâlâ yapılan hatadan geri dönülebilir" diyor.
Elif Ergu
|