Rumeli Holding'de ÇEAŞ operasyonu
SPK'nın "ÇEAŞ'ta örtülü kazanç sağlandığı" raporuyla harekete geçen Savcılık, Rumeli Holding'in üç yöneticisini gözaltına aldı. Üç yönetici daha sonra serbest bırakıldı
SPK'nın Uzan Ailesi ve Rumeli Holding yöneticileri hakkında, Çukurova Elektrik'te (ÇEAŞ) "örtülü kazanç" elde edildiği yolunda yaptığı suç duyurusu üzerine harekete geçen Adana Cumhuriyet Savcılığı, Rumeli Holding yöneticilerinden Tacettin Pak, Atilla Gül ve Ahmet Tatar'ı gözaltına aldı. Bu yöneticiler, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
SPK, "örtülü kazanç" adı verilen yöntemle Rumeli Holding'e her iki şirketten 28.73 milyon dolar aktarıldığını ileri sürüyor. Yapılan suç duyurusunda adı geçen yöneticilerin Emniyeti suistimal suçunu işlediği vurgulandı.
Adana Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 29 Haziran 2000 tarihli kararıyla ÇEAŞ'a baskın düzenleyen SPK müfettişleri, ÇEAŞ'a ait evraklarda incelemeler yaptı. Bunun sonucunda hazırlanan raporda, şirketin Ladik ve Şanlıurfa Çimento Fabrikaları'ndaki sermaye arttırımına katılmadığını, rüçhan hakkını kullanmayarak hisselerinin Uzan Grubu'na ait Rumeli Çimento'ya geçmesini sağladığı belirtildi. SPK'nın internet sitesinde yayınlanan ve halka açık olan bilgilerine göre, ÇEAŞ Yönetim Kurulu üyelerinin SPK Kanunu'nun "örtülü kazanç aktarımı" yaptıkları iddiasıyla; cezalandırılmaları gerektiği rapor edildi.
SERMAYE ARTIRIMINA KATILMADI
Suç duyurusuna dayanak oluşturan SPK tarafından kamuoyuna duyurulan raporda ise, Ladik Çimento'nun 16 Aralık 1998 tarihinde yapılan genel kurulda sermayesini 10 milyardan 50 milyara yükselttiği belirtildi. Raporda bu arttırıma katılmayan ÇEAŞ'ın şirketteki payının yüzde 13.12'den yüzde 2.62'ye indiği kaydedildi. ÇEAŞ'ın 17 bin doları yatırmadığı, bu sayede 4.73 milyon dolarlık hissenin Uzan Grubu'na ait Rumeli Holding'e geçtiği vurgulandı.Raporda; ÇEAŞ'ın aynı yöntemi Şanlıurfa Çimento'da da uyguladığı ifade edildi. Şanlıurfa Çimento'nun da 16 Aralık 1998 tarihindeki genel kurulunda şirket sermayesini 10 milyardan 50 milyara çıkarttığı; sermaye arttırımına katılmayan ÇEAŞ'ın buradaki payının yüzde 37.59'dan yüzde 7.52'ye düştüğü bildirildi.
Böylece, ÇEAŞ'ın 49 bin doları yatırmayarak, yaklaşık 24 milyon dolarlık değerin Rumeli Holding'e geçmesini sağladığı kaydedildi. SPK'nın raporunda, "örtülü kazanç" adı verilen bu yöntemle Rumeli Holding'e her iki şirketten 28.73 milyon dolar aktarıldığı belirtildi.
Salih AYDIN
|