Ankara'da telaş
Ülkenin kaderini etkileyecek FP davası 10 gün içinde karara bağlanacak. FP Savaş'ın tezine göre kapatılırsa, ara seçim, hatta erken genel seçime gidilecek
Anayasa Mahkemesi, yarın Türk siyasi hayatını önemli ölçüde etkileyecek olan Fazilet Partisi'nin kapatılması talebiyle açılan davanın karar duruşmalarına başlıyor. Sonucu itibariyle ara seçime neden olabilecek, hatta erken genel seçimi zorlayacak FP davasının 10 gün içinde karara bağlanması bekleniyor.
Anayasa Mahkemesi üyelerinin önünde, FP hakkında davayı açan eski Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş ve yerine gelen Başsavcı Sabih Kanadoğlu'nun FP'nin kapatılması yönünde öne sürdükleri toplam dört gerekçe bulunuyor. Gerek Savaş, gerekse Kanadoğlu ileri sürdükleri gerekçelerle bağlantılı olarak FP'den farklı sayılarda milletvekilinin üyeliğinin düşürülmesini talep ediyorlar. Anayasa'ya göre, Meclis'teki 550 olan milletvekili sayısının en az yüzde 5'ine tekabül eden 28 milletvekilliği boşalırsa, 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekiyor. Meclis'te şu anda, 10 milletvekilliği boş bulunuyor. Anayasa Mahkemesi'nin FP'nin kapatılmasına karar vermesi halinde, bu karara dayandıracağı dört gerekçelerin sonuçları şöyle olacak:
SAVAŞ'IN İDDİALARI SEÇİME YOL AÇIYOR
FP, davayı açan emekli Başsavcı Vural Savaş'ın "Laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle ve partinin 102 milletvekilinin üyeliğinin de düşürülmesi talebiyle kapatılırsa, Anayasa gereği üç ay içinde ara seçim gerekli olacak. Ancak TBMM'de bu derece yüksek sayıda boş sandalye olması, iktidar partilerini "ara seçim yerine genel seçime" gitmeleri yönünde zorlayacak. TBMM'de halen 8 milletvekilliği boş bulunuyor.
Hükümet ve iktidar partileri kurmayları, 110 milletvekilliği için bir ara seçime gitmek yerine, 550 sandalye için erken genel seçimi tercih etmek durumunda kalacak. Vural Savaş'ın diğer iddiası doğrultusunda, FP "kapatılan RP'nin devamı olduğu" gerekçesiyle kapatılırsa, RP'den FP'ye geçen 69 milletvekilinin üyeliği sona erecek. Bu durumda TBMM'deki boş sandalye sayısı 77'ye çıkacak ve ara seçim zorunluluğu doğacak. Önce RP'den sonra da FP'den seçilen 69 milletvekilinin seçim bölgeleri şunlar:
Adana, Afyon, Ankara, Balıkesir, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Karaman, Kırıkkale, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mardin, Muş, Nevşehir, Siirt, Trabzon, Van, Yozgat, Erzurum, Kahramanmaraş, Kayseri, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Malatya, Sivas, Konya ve İstanbul.
Sadece İstanbul'da eski RP'li 11 FP milletvekilinin bulunması nedeniyle, Türkiye'nin büyük bir bölümünde uygulanacak ara seçim, genel seçim havasında geçecek. İktidar partileri, bu nedenle ara seçim yerine erken genel seçimi zorlayacak.
"SUÇ İŞLEYEN"LER GİDERSE SEÇİM YOK
Yüksek mahkeme, FP'yi kapatırken sadece iddianamede adı geçen 13 milletvekilinin üyeliğini de düşürebilecek. Bu durumda TBMM'deki boş sandalye sayısı 21'e yükselecek ve Anayasa gereği ara seçim zorunlu olmayacak. FP, yeni Başsavcı Kanadoğlu'nun isteği doğrultusunda ve ek iddianameye göre kapatılır ise, sadece iki milletvekilinin üyeliği sona erecek. Kanadoğlu Anayasa Mahkemesi'ne verdiği ek iddianamede, FP Olağan Kongresi'ni örnek gösterip FP'nin kapatılan RP doğrultusunda faaliyet gösterdiğini belirtmiş ve FP kurucularına siyasi yasak getirilmesini, kuruculardan halen milletvekili olan İsmail Alptekin ile Mehmet Özyol'un üyeliklerinin de düşürülmesini istemişti. Anayasa Mahkemesi, bu gerekçe ile FP'yi kapatırsa da, Meclis'teki boş sandalye sayısı 10'a yükselecek ve ara seçime gerek olmayacak.
FP'nin avukatı: Suçluysam asın
FP davasında partiyi savunan Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak, davadaki gelişmeleri SABAH'a şöyle anlattı: "Kapatılacak mı, kapatılmayacak mı? Hukuken net bir durum yok. Kapatılacaksa bütün milletvekilleri ve belediye başkanlıkları mı düşürülecek? Bütün üst düzey yöneticilerine, il başkanlarına siyasi yasak gelecek mi, gelmeyecek mi? 10-15 milletvekiline mi siyasi yasak gelecek? Ya da ek idiaanamede talep olunduğu üzere sadece FP kurucuları için mi siyaset yasağı gelecek ve sadece kuruculardan milletvekili seçilen iki üyenin mi milletvekilliği düşecek? Bu soruların cevabını sizden fazla bilmiyorum. Siz bir kavşak noktasındasınız. Hedefiniz tek ama önünüzdeki yollar çok girift ve çok yönlü. Hangi yöne gideceğiniz belli değil. Hiçbir kriter yok. Ben üniversiteden emekli oldum, milletvekili seçildim. Bu süre içinde hakkımda disiplin işlemi bile olmadı. Ama şimdi vatana ihanetle suçlanıyorum. O zaman devlet gibi beni yargıla ve suçluysam Kızılay'da as."
Hüseyin ÖZALP- Kemal GÖKTAŞ
|