KISA KISA KISA
Yarım asırlık Mısırlı global marka oluyor
Türkiye'de 50 yılı geride bırakan ünlü tekstil firması Mısırlı, İstanbul ve Sapanca'daki fabrikalarına Bulgaristan'da açtığı fabrikayı da ekledi. 150 kişilik işgücü ile çalışmaya başlayan fabrikanın amacı Avrupa'ya yakınlığı ve düşük işçilik maliyetleri ile Uzakdoğu fiyatlarını Türkiye teslim zamanı ile Avrupa'ya sunmak. Çin'de de ortak olduğu fabrika ile üretim yapan Mısırlı, dünyaca ünlü bir İngiliz markasıyla evlilik yaptı. Bu evliliği geniş bir reklam kampanyasıyla duyurmaya hazırlanan Mısırlı, yeni markayı ilk etapta büyük mağazalardaki 'corner'larda pazarlayacak.
Domino's Pizza, krizde Meksika'dan ders aldı
Amerikan pizza zinciri Domino's, Türkiye'deki dördüncü yılında, kriz stratejisini Meksika deneyimlerine göre belirledi. Dünyanın 63 ülkesinde 7 bini aşkın şubesi ile dünyanın en büyük evlere servis pizza restoranları zincirine dönüşmüş uluslar arası bir firma olan Domino's, Meksika krizinde ülkenin en büyük fastfood firması haline geldi. Domino's Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga, firmanın Meksika modelini şöyle açıkladı: "Model, darboğazlardan geçerken genişleme ve sesini duyurma temeline dayanıyor. Biz de küçülmek yerine krize rağmen büyümeyi ve daha çok reklama yönelmeyi seçtik."
Ek Bütçe Tasarısı Meclis'e gitti
Hükümet, 30 katrilyon 80 trilyonluk 2001 mali yılı Ek Bütçe Tasarısı'nı TBMM Başkanlığına sundu. Tasarı ile 2001 mali yılındaki gelir tahmini 48 katrilyon 200 trilyon lira olarak belirtildi. Ek bütçenin 12 katrilyonu personel, 4.7 katrilyonu diğer cari, 3.4 katrilyonu yatırım ve 16.6 katrilyonu faiz ödemelerine olmak üzere toplam 28.1 katrilyonu transfer harcamalarına ayrıldı. Tasarıda, KDV ve akaryakıt fiyatındaki artışla birlikte vergi gelirlerinin 37 katrilyon liraya ulaşması beklendiği ifade edildi.
Nisan'da üretim % 10.5 düştü
Sanayi üretimi, Nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5 azaldı. Devlet İstatistik Enstitüsü, ilk dört aylık ortalama düşüşü yüzde 4.2 olarak hesapladı. Geçen yılın Nisan ayında sanayi üretimi yüzde 2.2 artmıştı. Nisan'da, imalat sanayi üretim düzeyi yüzde 12 oranında gerilerken, elektrik, gaz ve su sektöründe düşüş, yüzde 1.8 düzeyinde kaldı. Bu arada, Nisan ayı itibariyle 4 aylık ortalamalara bakıldığında, 2000 yılının aynı dönemine göre, toplam sanayide üretim yüzde 4.2 oranında azaldı.
'Tütün Yasası haftaya çıkacak'
Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Tütün Yasa Tasarısı'nın Meclis Başkanlığı'na sunulduğunu, Pazartesi günü Meclis'in ilgili komisyona gönderileceğini söyledi. CNBC-E televizyonuna konuk olan Karakoyunlu, tasarının hafta sonuna doğru yasalaşacağını belirtti. Karakoyunlu, 2002'den sonra da destekleme alımı yapılmayacağını belirterek, "Alternatif ürünlere yöneleceğiz Tütün ekimi yapıp da yeni düzenlemeden zarar görenlerin maddi zararı telafi edilecek" diye konuştu.
THY'nin üç aylık zararı 46 trilyon
Özelletirme İdaresi Başkanlığı'nın bahar aylarında halka arz yolu ile özelleştirmeyi planladığı Türk Hava Yolları(THY) yılın ilk çeyreğinde yine zarar açıkladı. Geçen yıl ilk üç ayda 32 trilyon lira zarar bildiren THY bu yıl aynı dönemde 46.1 trilyon lira zarar etti. THY yetkilileri ilk dönemde de bilet fiyatlarına zam yapmadıklarını ve devalüasyon nedeniyle ciddi bir zarar yazıldığını belirterek özellikle yaz sezonunda uçuşların full dolu olması nedeniyle toparlanma bekliyorlar. THY 2000 yılında da 69.5 trilyon lira zarar etmişti. Zararının nedeni olarak ise zam yapamama, euronun değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki artış gösterilmişti.
SPK: Telsim'in değeri belirlensin
Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) Çukurova Elektrik hakkında kurul kararına uymaması nedeniyle işlem yapılmasına karar verildi. SPK Bülteni'nde yer alan açıklamada, Telsim'in sermaye artırımına katılmaması ve Uzan Grubu'na bağlı ait olan Rumeli Telefon Sistemleri AŞ'ye örtülü kâr aktarılması konusunda uzman bilirkişi aracılığıyla Telsim hisse senetlerinin değer tespiti için mahkemeye talepte bulunmasının kararlaştırıldığı bildirildi. İmarbank Offshore'a alınan ve yapılmakta olan yatırımların finansmanında kullanılan kredilerin mali tablolarda gösterilmemesi nedeniyle de 3.1 milyar lira para cezası da kesildi.
BDDK adayları belli oldu
BBDK 2. Başkan ve beş üyelik için Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından öneriler isimlerin listesi, Başbakanlığa gönderildi. 12 Haziran'a kadar yapılması gereken atamalar, Bakanlar Kurulu kararı sonrası kesinleşecek. BDDK için önerilen isimler şöyle:
"Ali Vefa Çelik (2. Başkan- Merkez Bankası Muhasebe Genel Müdürü), Prof. Kemal Çevik (üye- Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi), Abdülhalik Berber (üye-BDDK Murakıplar Kurulu Başkan Vekili), Doç. Güven Sak (üye-SBF öğretim üyesi), Teoman Kerman (üye-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı), Yusuf Ziya Önder (üye- Egebank Kurulu Başkanı.)
Fon sayısı ikiye düşürülüyor
IMF'nin, haziran ayı içinde tamamlanmasını istediği fonların kapatılması konusunda, iki istisna dışında uzlaşma sağlandı. Koalisyon ortaklarının önceki gün yaptıkları 3 saat süren toplantıda, İhracatı Geliştirme Fonu ve Özel Çevre Koruma Fonu dışındaki 15 fonun kapatılması benimsendi. Hazırlanan yasa tasarısıyla Toplu Konut, Serbest Bölgeler, Sivil Savunma, Gelir İdaresini Geliştirme, Çıraklık, Afetler, Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme, Elektrik Enerjisi, Akaryakıt Fiyat İstikrar, Üniversite Araştırma, Yatırımları Teşvik, Kaynak Kullanımını Destekleme, Organize Sanayi Bölgeleri, Mera ve Sigorta fonları kapatılacak. Böylece 2001'de 600 trilyon lira gelir getirmesi beklenen fonlar tarihe karışacak.
|