Bankadan kaçıyorlar
TOBB'un anketine göre firmaların yüzde 74'ü yılın geri kalan kısmında bankalardan kredi almama kararı alırken, yüzde 32'si küçülerek yoluna devam edecek. Hepsinin ortak isteği ise siyasi değişim
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 3 bin 476 üyesi arasında gerçekleştirdiği, "Ekonomik Kriz Anketi"nden, siyasi değişim talebi çıktı. Anadolulu patronlar, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu ile Anayasa değişikliğini öncelikle istediler. TOBB Başkanı Fuat Miras, dün düzenlediği basın toplantısında, Ekonomik Krizi Anketi'nin sonuçlarını açıkladı.
YENİ ANAYASA İHTİYACI
TOBB'un anketine katılan işletmelerin yüzde 95.5'i yeni bir anayasaya ihtiyaç bulunduğunu, yüzde 96.9'u yeni bir Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu çıkarılması gerektiği görüşünü yansıttı. Ankette, "Türkiye'de yönetimin yeniden yapılanmasına ihtiyaç bulunduğunu" vurgulayan işletmelerin oranı da yüzde 98.6, yerel yönetim reformunu isteyen firmaların oranı yüzde 96.4 oldu.
Doğu Anadolulu işadamları anayasa değişikliği ve mahalli idareler reformunu yüzde 100 gerekli bulduklarını dile getirdiler. TOBB Başkanı Fuat Miras, Devlet Bakanı Kemal Derviş'le ilişkiler de değindiği konuşmasında, "Bizim kavga etme lüksümüz olamaz. Biz kimseyle kavga edemeyiz" dedi.
FATURA HALKA ÇIKIYOR
Krizden bu yana ve krizden önce bütün uyarılara rağmen, ilk programın "batmaması için" her türlü gayreti gösteren bir kurumun başkanı olarak hükümeti defalarca uyardıklarını söyleyen Miras, özellikle ekonomi için izleme komitesi oluşturulması istediklerini ve programa başlamadan önce yüzde 20 devalüasyon önerdiklerini hatırlattı. Bu çağrılarına kulak tıkayanların şimdi krizle içiçe yaşadığını belirten Miras, şöyle devam etti:
"Krizi meydana getirenler sanki kendilerinin hiçbir suçu yokmuş gibi bu krizin faturasını toplumun bütün kesimleri ile paylaşmak istiyor. (Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer) diye bir atasözümüz var. Bizim sütten ağzımız yandı. Yoğurdu üfleyerek yemek için de olayların gelişmesini bekliyoruz."
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki insanların en önemli sıkıntısının komşu ülkelere mal satamamaları olduğunu anlatan Miras, "Ermeni kapılarını açalım. Ermenistan'a satılan mallara baktığımızda hepsi Türk menşeli" dedi.
Reel sektörün fotoğrafı
* Firmaların yüzde 79.7'si durumlarının geçen yıldan daha kötü olduğunu bildirdi.
* Ankete katılanların yüzde 32.5'i, yılın kalan süresinde işletmelerinin durumunun daha kötü olacağını savundu.
* Yılın ilk çeyreğinde işletmelerin yüzde 56.5'i işçi çıkardı.
* Yılın ilk üç ayında firmaların yüzde 70'i banka kredisi kullanamadı.
* Firmaların yüzde 74'ü yılın geri kalan kısmında bankalardan kredi almayacağını bildirdi.
* İşletmelerin yüzde 24.3'ü ihracat artışı beklediklerini ifade etti.
* Firmaların yüzde 63.2'i yılın geri kalan kısmını mevcut yapıyı koruyarak, yüzde 32'si küçülerek, yüzde 4.8'i de büyüyerek geçireceğini bildirdi. .
* Yeni programın işletmeler üzerindeki etkisine ise işletmelerin yüzde 48.3'ü herhangi bir değişiklik yapmayacağı yönünde görüş bildirdi.
* Ankete katılanlara, "Yeni ekonomik toparlanma programını anlıyor musunuz?" sorusu da soruldu. İşletmelerin yüzde 61'i evet, yüzde 39'u hayır, dedi.
* Dünya Bankası ve IMF'nin Türkiye'ye yeterli destek sağladıklarını düşünüp düşünmediklerine ilişkin soruya, işletmelerin yüzde 40'ı evet, yüzde 60'ı hayır, yanıtını verdi.
|