Sümerbank'ı satan adam!
Masis, Sümerbank'ın mallarına gelen yoğun talep karşısında şaşkın dönmüş. Yarınki otomobil müzayedesi öncesinde 6 bin kişinin araçları görmek istemesi Dikran Masis'in uykularını kaçırıyor
Altı bankayı çatısı altında toplayan Sümerbank'ın menkul ve gayrimenkullerinin müzayede ile satışı rekor katılımla sürerken sıra herkesin beklediği otomobil ve gayrimenkullere geldi. Yarın satışı yapılacak 137 otomobili görmeye şimdiden 6 bin kişi gidince Sümerbank yönetimi kadar, Eskidji'nin sahibi Dikran Masisi'in de gözü korktu. "40 bin kişilik konserleri tereyağından kıl çeker gibi yaptım, bu müzayede yüzünden uykularım kaçıyor" diyen Masis, değerleri iki milyardan başlayıp 5.4 trilyona kadar uzanan gayrimenkul satışına özel olarak hazırlanıyor. Gayrimenkuller arasında malikaneler ve tarihi binalar da bulunuyor.
HEDEFLER YENİLENDİ
Dün satışa çıkacak 104 gayrimenkulle ilgili bilgi vermek üzere bir toplantı düzenleyen Masis ve Sümerbank Genel Müdür Yardımcısı Halil Sunalı, alıcıların yoğun talebi karşısında hem sevinçli hem de oldukça şaşkın görünüyordu. Önceki gün gece geç saatlerde yapılan jenaratör ihalesine dahi yüzlerce insanın gelmesi bu satışlardan 100 milyon dolar gelir bekleyen Sümerbank'ın hedeflerini yükseltti. Halil Sunalı, "Görünen o ki rakam 120 milyon doları bile bulacak" diyor. Sümerbank'ın mallarını önce internet üzerinden satmaya çalıştıklarını ancak iki ayda sadece 1.8 trilyonluk satış yapabildiklerini söyleyen Sunalı, "Biz bankacıyız, baktık bu işlerden anlamıyoruz, araştırdık bu işi kim en iyi yapabilir diye. Daha önce Primtemps'in mallarını satan Eskidji'yi uygun gördük, teklif götürdük ve iş başladı" dedi.
4 YILDIR PİYASADA
Bostancı Gösteri Merkezi'nin eski sahibi ve Madonna konserini düzenleyen adam olarak bilinen Eskidji'nin sahibi Dikran Masis, dört yıldır müzayede yapıyor.
"Bu işi değil Türkiye'de Amerika'da benden daha iyi yapan varsa bırakır giderim" diyen Masis oldukça iddialı. Son günlerde Fransızların ortaklık için kapısını aşındırdığı Masis'in Sümerbank için yaptığı müzayedelerde dört günde 400 milyar liralık gelir elde edilmiş. Ancak asıl para otomobil ve gayrimenkul müzayedelerinde Sümerbank'ın kasasına girecek görünüyor.
Tarihi binaya veda ediliyor
Sümerbank ilk kurulduğu zaman kendisine genel müdürlük görevini yapan Karaköy'deki tarihi binasını da müzayede listesine koydu. Ne zaman inşaa edildiği bilinmeyen, ilk olarak 1880'li yıllarda Credit General Ottoman'ın tarafından kullanıldığı tespit edilen bina Osmanlı döneminde Anadolu Demiryolu Şirketi'ni ve Deutsche Bank'ı da ağırlamış. 1933 yılında Sümerbank kurulunca Genel Müdürlük yapılan bina bir süredir bankanın Bilgi İşlem Merkezi olarak kullanılıyor. Tarih kitaplarına konu olan bu binaya biçilen defter değeri 3.7 trilyon lira.
151 ünlü tablo
Sümerbank'In çatısı altında toplanan altı bankanın duvarlarını süsleyen ünlü Türk ressamlara ait tablolar, antika eşyalar ve halılar da satılacak. 14 Haziran'da yapılacak olan müzayedede özellikle tabloların büyük ilgi görmesi bekleniyor. Türkiye'nin ünlü ressamları arasında yer alan Utku Varlık, Ferruh Başağa, Ergin İnan, Ercüment Kalmık'ın da aralarında bulunduğu 22 sanatçıya ait tablo müzayedeye konu olacak. Tabloların çoğu Yaşarbank ve Bank Kapital'e ait.
Mekan'ın malikanesi satılık
Sümerbank'ın satışa çıkarılan 104 gayrimenkulü arasında en büyük ilgiyi iki malikane çekti. Bunlardan biri kendisini "arazi delisi" olarak adlandıran Mekan yataklarının sahibi Metin Kayaçağlayan'a ait. Bir süre önce Mekan Fabrikası'nı satışa çıkaran Kayaçağlayan'ın Sarıyer'deki bu süper lüks malikanesine Yaşarbank alacağına karşı el koymuş. Sarıyer Koru Sitesi'nde 6 bin 240 metrekare üzerindeki bu malikaneye biçilen muhammen bedel ise 3.8 trilyon lira. 1200 metrekare kullanım alanı olan, açık ve kapalı yüzme havuzlu, orman ve boğaz manzaralı malikane şimdi kendine yeni bir sahip arıyor. Banka tarafından müzayedeye konulan bir diğer malikane ise Altunizade'de. 11 oda, 3 salon, 5 banyo, 3 mutfak ve saunası bulunan bu tripleks malikane de başka bir işadamı Metin Şahin'e ait. Malikane'ye daha önce Yurtbank alacağı nedeniyle el koymuş.
Otomobile hücum
* Altı bankaya ait 137 adet aracın müzayedesi pazar günü Eskidi'nin Yenibosna'daki yerinde yapılacak. 6 bin kişinin araçları görmek üzere gelmesi üzerine Masis, "Aç insan sinirli olur" deyip şimdiden 3 bin sandviç siparişi verdi.
* 17 Haziran salı günü müzayedesi yapılacak olan gayrimenkullerin tanıtımı için hazırlanan kitapçıklar 50 milyon liradan satılıyor. Daha gayrimenkulle ilgili basına tanıtım yapılırken 20-30 kişinin kitapçık edinmek üzere kapıya gelmesi ilginin oldukça yüksek olacağını gösteriyor.
* Gayrimenkuller arasında değeri defter değeri iki-üç milyar lira olarak görünen küçük konutların yanı sıra malikane ve lüks sitelerde evlerde yer alıyor. Sümerbank bu satıştan en az 25 trilyon lira bekliyor. Bir çok büyük işadamanın ihaleye telefon ya da temsilci ile katılması bekleniyor.
5.4 trilyon liralık arsa
* Listede en yüksek değer biçilen gayrimenkul olarak İkitelli'deki 23 bin 958 metrekare alanda bulunan arazi dikkat çekiyor. 5.5 trilyon lira değer biçilen arazi Simtel'in eski fabrika binası iken borçları nedeniyle Sümerbank'a geçmiş.
* Eskidi İstanbul'daki satışlarını tamamladıktan sonra Anadolu'ya açılacak. Ankara, İzmir, Bursa, Adana gibi illerde şubelerin menkulleri ve gayrimenkuller satılacak.
* SÜMERBANK' ın elinde iki tane de fabrika var. Biri Simtel'a ait İstanbul'daki fabrika diğeri ise İzmir'de bir sanayi tesisi. Ancak henüz hukuki sorunlar çözülemediği için listede bulunmuyorlar.
Hacer GEMİCİ
|