Muhalefet milletvekilleri neredeyse tüm maddeleri üzerinde değişiklik önergesi verip, söz haklarını kullanarak ve karar veya toplantı yeter sayısının aranmasını isteyerek tasarının yasalaşmasını engellemeye çalıştılar.
Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ile Mesut Yılmaz görüşmelerin sonuna kadar Genel Kurulda hazır bulundu. Başbakan Bülent Ecevit de geceyarısına doğru tasarının son maddelerine gelindiğinde Meclis'ten ayrıldı. Liderlerini gören vekiller de Meclis'ten ayrılamadı.
Hükümet tasarının süratlenmesi için ince bir taktik de uyguladı. Görüşmeler sırasında, hükümet ve komisyon, muhalefet milletvekillerinin verdiği önergelere katıldığını bildirdi. Böylelikle önerge sahiplerine söz düşmedi. İçtüzük gereği önerge sahibi ancak hükümet öneriye katılmazsa konuşabiliyor.
Toplam 34 maddelik yeni RTÜK yasa tasarısı, Genel Kurul'daki önergelerle üç değişiklik dışında TBMM'den aynen geçti. İşte yeni yasadan bazı önemli başlıklar:
* İnternet servis sağlayıcıların hizmet verdikleri sitelerdeki günlük yazıları valiliklere bildirme hükmü ile, e-maillere de basın kanunundaki cezaların aynen uygulanması hükmü yasadan son anda çıkarıldı.
* ÖZEL TV'ler aldıkları lisans izinleri ile şebeke ve istasyonlarının tamamını üçüncü kişilere yasal olarak devredebilecekler.
* TRT Genel Müdürü yeni RTÜK üyelerince belirlenecek. RTÜK'ün ihlal iddiasıyla TRT'yi uyarması ve TRT Genel Müdürünü görevden alabilmesi yetkisi de kaldırıldı.
* Yeni yasaya göre yayınlar, hukukun üstünlüğüne, Anayasal ilkelere, temel hak ve özgürlüklere, milli güvenliğe ve genel ahlaka uygun olarak, kamu hizmeti anlayışı ile yapılacak.
* T.C'NİN bağımsızlığı ile Atatürk ilkelerine aykırı yayın yapılamayacak. Ekran karartma cezası yerine, tek tek programlara ağır para cezaları uygulanacak.
* YayInlar, toplumu şiddete, ayrımcılığa, düşmanlığa tahrik edici nitelikte olamayacak. Toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısının göreneklerine aykırı olamayacak.
* YayInlarla özel hayatın gizliliği hiçbir şekilde ihlal edilemeyecek.
* Haberde, konu ile ilgisi olmayan görüntüler verilmeyecek, benzer görüntüler kullanılırsa mutlaka "arşiv" ibaresi yer alacak.
* Sİyasİ partiler, dernekler, sendikalar, meslek kuruluşları, kooperatifler, vakıflar, mahalli idareler ile bunlar tarafından kurulan veya ortak oldukları şirketler radyo ve TV kuramayacak, satın alamayacak.
* RTÜK'ün 9 üyesinden 5'i TBMM tarafından belirlenirken, 4'ü de yeni yasa gereği ikisi YÖK, biri MGK biri de Gazeteciler Cemiyetinin göstereceği adaylar arasından Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.