kapat
08.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

İhracatçıya destek müjdesi


YPK'dan ihracatçıya destek çıktı. Toplantıda kredi imkânlarının artırılması ve KDV iadelerinin hızlandırılması kararı alındı
Yüksek Planlama Kurulu'nun, dün yapılan toplantısından, ihracata destek kararı çıkarken, kamu bankalarının şube kapatma operasyonu bir ay süreyle askıya alındı. Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında yapılan ve 1 saat 45 dakika süren YPK, DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu'nun sunuşu ile başladı. Planlama, özellikle ihracatın finansmanına dikkati çekti ve KDV iadelerinden kaynaklanan sıkıntıların ihracat üzerinde olumsuz etkide bulunduğunu vurguladı.

YPK'da, Devlet Bakanı Kemal Derviş, 15 Mayıs'ta açıklanan ekonomik programın gerek enflasyonla mücadele gerek faizler gerekse cari denge yönüyle gelişimini anlattı ve ardından bankacılarla yaptığı görüşmeler ve dış temasları hakkında bilgi verdi. YPK'da şu kararlar alındı:

TÜTÜN YASASI ÇIKACAK
* İhracatçının kredi imkânlarını artırılacak. KDV iadeleri hızlandırılacak.

* Reel sektöre, kaynak sağlanacak.

* Kamu bankalarının şube kapatma operasyonu bir ay süreyle askıya alınacak.

* Resmi kaynaklardan sonra yabancı özel kaynaklardan da dış kredi temini için çalışılacak.

* Tütün, Fonların Kapatılması, Ek Bütçe, Banka İştiraklerinin Birleşme ve Devralmalarına Vergi Kolaylığı, Uluslararası Tahkim ve Kamu Bankalarında Görev Zararları Uygulamasının İptali ile ilgili yasalar süratle Meclis'ten geçecek.

Derviş'e yine yurtdışı gözüktü
YPK Toplantısında gözler Bakan Kemal Derviş'teydi. Borç takasına önem verdiklerini ifade eden Derviş, bu yolla Hazine'nin iç borç vade yapısı ve faizler konusunda rahatlayacağını söyledi. Alınan desteğin yeterli olmadığını belirten Derviş, "Yabancı özel kreditörlerinden de kaynak sağlamamız gerekiyor. Önümüzdeki hafta Frankfurt ve Newyork'a giderek, destek isteyeceğim" dedi.

Derviş'in canını sıkan konu kamu bankaları operasyonuna yönelik eleştirilerden kaynaklandı. Ziraat Bankası'nın şube kapatma kararının bir ay süreyle askıya alınması eğilimi karşısında Derviş, "Bazı sıkıntılar olabilir ama en rasyonel olanı yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır