kapat
08.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

Uçurum 236 kat arttı


Ekonomist Mustafa Sönmez'in yaptığı araştırmaya göre krizden sonra Türkiye'nin en üstteki yüzde 1'lik gelir grubunun aylık kazancı 7.5 milyar lira oldu. En fakir yüzde 1'lik kesimin aylık geliri ise sadece 32 milyon lira
Yıllardır gelir adaletsizliğiyle boğuşan Türkiye'deki gelir uçurumu, şubat krizinden sonra daha da arttı. Ekonomist Mustafa Sönmez'in yaptığı "Gelir Uçurumu- Türkiye'de Gelirin Adaletsiz Bölüşümü" araştırması, kriz sonrasında Türkiye'nin en üstündeki yüzde 1'lik grup ile en alttakiler arasındaki farkın 236 kat büyüdüğünü ortaya koydu.

Sönmez'in, 1994 yılı DİE verilerini, 2000 GSMH verileriyle oranlayarak yaptığı araştırmaya göre, kriz öncesi Türkiye'nin yüzde 1'inin geliri, ülkenin yüzde 45'inin geliri kadardı. Kriz, bu uçurumu daha da derinleştirdi ve devalüasyon öncesi birikimlerini döviz olarak tutanlar bir gecede olağanüstü kazançlar elde etti.

Sönmez, krizin ardından Türkiye'deki yüzde 1'lik "süper zenginler" grubunun aile başına düşen aylık ortalama gelirinin 7 milyar 539 milyon lira olduğunu belirtiyor. Geliri en düşük olan yüzde 1'lik kesimin aile başına ortalama geliri ise sadece 32 milyon lira.

BÖLÜŞÜM DE BOZULDU
Araştırma, 2000 yılında bölüşüm ilişkilerinin daha da bozulduğunu gösteriyor. Buna göre, 2001 yılında reel gelir azalması memurlarda yüzde 11.5'i, işçilerde yüzde 5'i, emeklilerde yüzde 13'ü, asgari ücretlilerde ise yüzde 14'ü buldu. Türkiye'de ailelerin dörte üçü alt-orta ve düşük gelirli durumda bulunuyor ve gelirlerinin aylık tavanı 500 milyon lira, tabanı da 32 milyon lira olarak hesaplanıyor.

İSTANBUL'DA EŞİTSİZLİK
Sönmez'in belirlemelerine göre, İstanbul'da nüfusun yüzde 1'i gelirin yüzde 29'una sahip olurken, en zengin yüzde 1'lik kesimi ile en yoksul yüzde 1'lik kesimin geliri arasında 322 kat fark bulunuyor. Anadolu'nun tüm geliri, İstanbul'un süper zenginlerinin geliri ile boy ölçüşemezken, İzmir, Bursa ve Adana'nın tüm geliri ancak İstanbul'un yüzde 1'lik süper zenginlerinin geliri seviyesinde kalıyor. Ankara ve İzmir'in tüm geliri İstanbul'un yüzde 2'lik, Doğu ve Güneydoğu'nun tüm hanelerine giren gelir de İstanbul'un ilk yüzde 3'lük kısmının gelirinin altında.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır