kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
BİLAL ÇETİN(bcetin@sabah.com.tr )

Kabinede mini rotasyon...

ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz şubat krizinden buyana kabinede köklü revizyon yapılması gerektiğini savunuyor. Hem vitrinin yenilenmesini hem de halen 35 olan bakanlık sayısını "20'li rakamlara indirelim" önerisini getiriyor Yılmaz. Fakat ortaklarını, özellikle de MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi ikna edemiyor.

Bahçeli de kabul etmiş olsaydı Cumhur Ersümer'in istifasından önce köklü bir kabine revizyonu ile sorunun aşılması yoluna gidilecekti. Ersümer'in istifasından sonra da Yılmaz bir süre ortaklarını bekledi, Zeki Çakan'ın atamasını o nedenle son ana kadar erteledi. MHP de kabul ederse daha geniş kapsamlı bir revizyon yapılabilsin diye. Fakat olmadı.

Yalova'nın olaylı biçimde istifası ile boşalan devlet bakanlığına atama yapılması gündeme geldiğinde de Mesut Yılmaz, sadece Yalova'nın yerine yeni bir isim atamakla sınırlı tutmak istemiyor operasyonu. En azından ANAP kanadında bazı yer değiştirmeler planlıyor. Uzun süredir kafasında olan bir iki değişikliği de bu çerçevede gerçekleştirmek istiyor.

Gerçi Yılmaz'ın da artık pek umudu kalmamış olsa da, son kez Başbakan Ecevit ve Devlet Bahçeli'ye de üç partinin de ortak bir revizyona gitmesini öneriyor dün. Ancak beklediği gibi yine olumlu bir yanıt çıkmıyor. Özellikle MHP lideri Devlet Bahçeli şu aşamada kendi bakanları arasında yapacağı bir değişikliğin partisi içinde yeni beklentilere, yeni huzursuzluklara neden olmasından çekiniyor.

ECEVİT: KAPSAMLI REVİZYONA GEREK YOK
Dün Mesut Yılmaz ile yaptığı kritik görüşme öncesinde konuştuğumuz Başbakan Bülent Ecevit, kapsamlı bir kabine revizyonuna şu an için gerek olmadığını söylüyor.

ANAP kanadıyla sınırlı mini revizyon konusunda ise, "kendi tarafında yeni bir düzenleme yapmak isteyebilir Sayın Mesut Yılmaz" diyor.

Sadece ANAP kanadında değil, her üç partinin de ortak bir kabine revizyonuna gitmesinin sözkonusu olup olmayacağını sorduğumuzda da topu MHP ve Devlet Bahçeli'ye atıyor Başbakan Ecevit:

"MHP'de hiç o yönde bir belirti yok..."

Peki DSP kanadında bir yenilenme ihtiyacı sözkonusu olabilir mi?

Ecevit'in yanıtı kısa ve net:

"Hayır. Bizde buna gerek yok, biz rahatız..."

TANTAN GÜMRÜK BAKANI
Dün Başbakan Bülent Ecevit'le yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme yapan Mesut Yılmaz planını anlattı ve MHP ve DSP kanatlarında bir değişiklik olmayacağının kesinleşmesi üzerine kendi tarafındaki düzenlemenin daha fazla gecikmeden hemen yürürlüğe konulmasını istedi. Çünkü Yılmaz'ın Ecevit'le görüştüğü saatlerde ANAP grubunda yoğun bir kulis faaliyeti ve spekülasyon zaten başlamıştı. O nedenle bu operasyonun daha fazla sürüncemede kalmasını istemedi. Ortakları revizyona razı olmadığı için de kendi kanadında da köklü bir revizyon yerine rotasyon uygulamasına gidilmesinde karar kıldı Yılmaz. Bazı uygulamaları konusunda bir süreden beri görüş ayrılığı içinde olduğu İçixşleri Bakanı Sadettin Tantan'ı Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na kaydırıyor. İçişleri Bakanlığı'na ise parti içinde en çok güvendiği isimlerin başında yer alan Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'i getirdi. Güvendiği bir başka isim olan İstanbul Milletvekili Yılmaz Karakoyunlu'ya da Özelleştirme İdaresi'ni emanet etti. Evet bu düzenleme ile iktidar partisi milletvekillerinin ve kamuoyunun bir süreden beri beklenti içinde olduğu kapsamlı kabine revizyonu işi şimdilik bir başka bahara kalmış bulunuyor. Bakalım bu mini rotasyonla nereye kadar yol alınabilecek?

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır