kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )

Borsanın temeline dinamit

Banka Kanunu halka açık bankaların bilançolarının SPK tarafından denetlenmesine izin vermiyor. Sermaye Piyasası Kanunu da böyle bir yetkiyi SPK'ya vermiş değil. Böyle olunca iki kanun net bir şekilde çelişiyor ve olan sermaye piyasası yatırımcısına oluyor.

Çünkü sermaye piyasasının temeli kamuoyunu doğru ve zamanında bilgilendirmeye dayanıyor. Bu bilgiler olacak ki, yatırımcılar karar verirken hata yapmasın.

* Yılsonuna kadar belli -Borsada son günlerde banka hisseleri iyice canlandı. Yabancı ortak söylentileri, iştirak ve gayrimenkul satışları, sermaye artırımları, birleşmeler banka sektörü hisselerinin satışı için iyi bir hikaye oluşturuyor. Şimdiye kadar 5 banka iştirak ve gayrimenkul satışı, yabancı ortak alma konusunda açıklama yaptı.

Ancak, bankalar bu yıl sonuna kadar özsermayelerini güçlendirme çerçevesinde 1.2 milyar dolar sermaye artıracaklar. Buradan küçük hissedarların payına yaklaşık 300 milyon dolarlık bir fatura düşecek. Fakat bankalar bu sermaye artırımlarını borsaya bildirmedikleri için doğal olarak yatırımcılar ne ödeyeceklerini bilemiyor.

Bankalar ayrıca, sermaye yeterlilik rasyolarını tutturma yönünde bazı kararlar aldılar. Risklerini azaltacaklar. İştiraklerini satacaklar. Gayrimenkullelerini satacaklar. Buları bir taahhüt olarak Bankacılık Üst Kurulu'na bildirdiler.

* BDDK biliyor, borsa bilmiyor - Bankaların büyük yönetici hissedarları, BDDK'nın kendilerinden istediklerini gerçekleştirmek için bir takvim hazırlayıp bunu Kurul'un bilgisine sunarken, küçük hissedarlarını şimdiye kadar hiç bilgilendirmediler.

Halbuki bu konudaki taahhütlerini 31 Mayıs'a kadar BDDK'ya illettiler. Yani normal borsa yatırımcısının bilmesi gereken her şey BDDK'ya bildirildi, ancak borsaya bildirilmedi.

Sektör hisselerinde son günlerde yaşanan canlılık da bunu gösteriyor. Yani bankalarca taahhüt edilen, takvime bağlanan icraatları birileri biliyor ve bunun belki de ticaretini yapıyor. Asıl bilmesi gereken küçük hissedarların ise bir şeyden haberi yok. Çünkü bankalar bilanço yönünden BDDK'ya bağlı. Bu kuruma bildirilen bilgilerin hepsi gizliymiş muamelesi yapılarak Sermaye Piyasası Kanunu'nun gerektirdiği kamuoyunu aydınlatma yerine getirilmiyor.

* Piyasanın yüzde 40'ı banka - Bankalar sermaye piyasasının toplam değerinin yüzde 40'ını oluşturuyor. Borsa yatırımcılarının yaklaşık üçte birinin yatırımı banka hisselerine. Tam 374 bin kişi banka hissesi almış.

Buna karşılık bankalar temelde vermeleri gereken bilgiyi vermiyorlar. Bununla yapılan sermaye piyasasının temeline dinamit koymak, borsayı temelinden sarsmaktır. Bilgi vermeyerek 100 binlerce yatırımcıyı mağdur duruma düşürmek, yatırımcıyı kumar oynamaya zorlamaktır.

Çünkü sermaye piyasası açıklık ve şeffaflığa dayanır.

Ne BDDK, ne kamuoyu banka operasyonları dışında bir şeyi görmüyor.

Bu ülkede borsa yatırımcısı olmak gerçekten zor olsa gerek.

Sonuç Ğ "Ne doğrarsan aşına o çıkar kaşığına" Türk Atasözü

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır