kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )

Bizim medya..

Gazete başlık atıyor.. Veya TV'de spiker konuşuyor: "Filanca askeri üsse girdik.. Muhabirimiz veya araştırmacı gazetecimiz bildiriyor.."

Soralım:

"Nasıl girdiniz hazret? Geceyarısı SAT komandoları gibi yüzlerinizi siyaha boyayıp, tel örgülerden sızıp mı girdiniz içeri? Hayatınızı tehlikeye atıp, nöbetçileri safdışı mı ettiniz.. Yooo.. Sizi davet ettiler.. Gündüz gözü ile nizamiyede kontrol edilip kimlik gösterdikten ve kayıt defterine adınız yazıldıktan sonra, gelip sizi nizamiyeden aldılar ve öyle içeri girdiniz.. Öyle değil mi hazretler? Girdik ne demek öyleyse?"

Yine gazetede başlık veya TV'de spiker:

"Müthiş gazetecilik.. Filanca dosyayı ele geçirdik..."

Soralım:

"Nasıl ele geçirdiniz hazret? James Bond gibi mi davrandınız? Yoksa Tom Clancy'nin The Bear and The Dragon veya John Le Carre'ın A Perfect Spy isimli romanlarındaki kahramanların yöntemleri ile mi ele geçirdiniz bu müthiş dosyayı? Kimbilir ne tehlikeler atlattınız? Peki, dosyayı ele geçirdikten sonra, merkeze şifreli e-mail gönderdiniz mi? Sahi operasyonun adı neydi? Sorumlu Gazetecilik olabilir mi acaba? Çünkü her operasyonun bir kodu, adı vardır mutlaka.. Bunların hiçbiri olmadı. Çağırıp elinize verdiler o dosyayı. Çünkü işlerine öyle geliyordu verenlerin.. Öyle değil mi?"

Gazetede başlık veya TV'de spiker:

"Monaco Başbakanı ve zarif eşi..."

Soralım:

"Kim kardeşim Monaco Başbakanı? Bizdeki ünlü Yalova Kaymakam'ı lafındaki anlam ile hiç farkı yok.. Ha bizim Kaymakam, ha Monaco Başbakanı.. Dünyada sadece Türkiye'ye gelince haber olan bir isim.. Hayret bir şey.. Bu adam ülkemize gelmeden önce, kim bu Monaco Başbakan'ı diye merak ettiniz mi hiç? Herhangi bir yabancı yayında okudunuz mu bu adamla ilgili bir şey? Yoo.. Hem merak etmediniz hem de okumadınız.. Merak etmemekte haklısınız.. Okumadınız da.. Çünkü böyle bir adam cismen var ama, var olmasının zerre kadar haber niteliği yok.. Prens Rainer'in adını da, çok önemli bir sinema oyuncusu olan eşinin ölümü, ünlü olmasa tek sütun haber olurdu ya, ve kızlarının sevgilileri, skandalları ile tanıdı Türkiye.. Yanlış mı? Yalan mı?"

Gazete veya spiker:

"Thomas Friedman.. The Lexus and The Olive Tree.."

Dayanamayalım ve soralım:

"Bir kere adamın doğru adı, Thomas L. Friedman. Kitabı, 1999 yılının Nisan ayında çıktı. Biz yeni keşfettik.. Bu kitap çıktığı zaman, bazı konferanslar vermek üzere Washington'da idik. Bir solukta okuyup hemen okurlarımıza bu kitabı duyurmuştuk. Bu arada, değerli dostum Ertuğrul Özkök, galiba ilk ben bu kitapla ilgili yazdım, dediği için, bu vesile ile hafızasının onu yanılttığını da hatırlatalım.. Ayrıca kitabın adı sadece bu yazılan da değil.. Altındaki iki kelimeyi de söylesek, herkes daha iyi anlayacak. O iki kelime, Understanding Globalization.. Kendisinin ayrıca, 1989 yılında yayınlanan From Beirut to Jerusalem isimli çok önemli bir kitabı daha var.. İki kere de, Pulitzer ödülü almış bir gazetecidir.."

Yine gazete başlığı ve TV spikeri:

"Kemal Derviş, İsrail'de enflasyonu bitiren adam olan Frankel ile konuştu.."

Neresini düzeltelim?

"Bir, enflasyonu bitiren Frankel değil, dönemin İsrail hükümetidir.. Frankel sadece bir bürokrattı.. Sonra, Frankel'i ilk Türkiye'ye getirten ve onunla uzun uzun konuşan kişi, o dönemin Başbakanı Tansu Çiller idi. Adamın söyledikleri çarşaf çarşaf yayınlanmıştı gazetelerde. Çiller adamın önerilerini ve formülünü uygulayamadı ne yazık ki.. Uygulayabilse, Türkiye bugün bambaşka yerdeydi.. Adamı yeniden keşfettik.. Derviş de uygulayamaz İsrail'de yapılanları.. Nedenini bilmek için de, Rabin veya Peres ile oturup, bunları konuşmuş olmanız lazım.. Bu yazıya da sığmaz neden uygulayamayacağı.. Bir başka yazımızda sizlere bunu da anlatmaya çalışırız.."

Bizim medya, dedik yazımızın başlığına.. Ve örnekler de verdik.. İğneyi kendimize batırmanın doğru olduğuna inandığımız için..

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır