kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

İdam kısmen kalkıyor


TBMM Uzlaşma Komisyonu'nun dünkü toplantısında "Bölücülük, vatana ihanet ve savaş halleri" dışında idam cezası verilmemesi konusunda anlaşma sağlandı
Anayasa'nın 51 maddesinin değiştirilmesi çalışmalarında, idam cezası konusunda yaşanan kriz, MHP'nin çekinceleri doğrultusunda aşılma noktasına geldi. TBMM Uzlaşma Komisyonu'nun dünkü toplantısında "idam cezasının kısmen kaldırılması" konusunda prensip anlaşması sağlandı. Buna göre, "Bölücülük, vatana ihanet ve savaş halleri dışında" idam cezası verilemeyecek.

Komisyonda sağlanan ön uzlaşmaya göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin idam cezalarının kaldırılmasına ilişkin 6 numaralı ek protokolü Anayasa'ya aynen yansıtılacak, ancak MHP'nin isteği doğrultusunda metne "istisnai durumlar" eklenecek. Bu çerçevede, 6 numaralı ek protokolün yansıtılacağı Anayasa'nın 38. maddesine, "Vatana ihanet, bölücülük ve savaş hali dışında idam cezası öngörülemez" ifadesi yerleştirilecek.

38 MADDE TAMAMLANDI
Anayasa değişikliği için partiler arasında uzlaşma sağlanması yönünde görev yapan TBMM Uzlaşma Komisyonu, 51 maddelik Anayasa değişiklik paketi taslağı üzerindeki çalışmalarını dünde sürdürdü. Geçen hafta gerçekleştirdiği toplantılarda, "Anayasa'nın değiştirilemeyeceği öngörülen maddeleri ile egemenlik ve resmi dil"e ilişkin maddeler üzerinde görüş birliği sağlayamadığı için bu maddeleri atlayan komisyon, dünkü toplantısına geri dönüş yapmadan kaldığı yerden devam etti. 51 maddeden 38'i üzerinde görüşmelerini tamamlayan komisyon, bugün de çalışmalarını sürdürecek ve en geç Perşembe günü taslağın redaksiyonlarını tamamlayarak, Cumhurbaşkanlığı, Anayasa Mahkemesi, MGK gibi ilgili kuruluşların görüşüne sunacak. Komisyon bu kuruluşlardan gelecek öneriler doğrultusunda, metne son şeklini verecek.

Komisyon dünkü toplantısında milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin 83. madde ile TBMM'nin genel seçimle gelen 550 milletvekilinden oluşacağına ilişkin 75. maddesini de tartışmadan atladı.

Şebnem HOŞGÖR

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır