kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

Polise bond teklif etti


Kızılay eski yöneticisi Tahsin Kaplan'ın içinde 535 bin dolar olan bond çantayı polise bırakılması karşılığında rüşvet olarak verdiği, ancak polislerin bunu reddettiği ortaya çıktı
Gizli servetini bond çantalarda gizleyen Kızılay'ın eski yöneticisi Tahsin Kaplan'ın içi döviz dolu çantalardan birini polise rüşvet olarak verip kurtulmak istediği ortaya çıktı. Sokak ortasında içi dolar dolu iki çantayı kuryesinden teslim alırken suçüstü yakalanan Kaplan, polise "Bakın bunun içinde 535 bin dolar var. Bu çantayı alın ve bizi görmeyin" dedi. Ancak polis, 600 milyar liranın üzerindeki rüşvet teklifine cevap bile vermeden Kaplan'ı gözaltına aldı. Gizli servetini kurtarmak için 535 bin doları gözden çıkaran Kaplan ise bu teklifiyle dosyasına cezası 12 yıla kadar ağır hapis cezası olan bir suç daha eklenmesine yol açtı. Polis, rüşvet teklifini tutanağa bağlayıp dosyaya koydu.

BONDLAR KIZILAY'IN
Kaplan'ın gizli servetini sakladığı bond çantaların ise Kızılay'a ait olduğunu ortaya çıktı. Kızılay'ın daha önce yaptığı bir kongreden önce 649 şubeye, delegelere ve yöneticilere, içine kalem, faaliyet raporu ve bloknot konularak dağıtılan eşantiyon çantalardan bir bölümü Kaplan'ın kasası oldu. Kaplan'a ait 15 bond çantadan döviz, altın, mücevher ve tapu kayıtları ile vekaletname benzeri evraklar çıktı.

Bu arada, çoğu bankalardaki kiralık kasalarda saklanan bond çantaların Kaplan tarafından havuz olarak kullanıldığı belirlendi. Kaplan'ın banka hesaplarına ve çoğu başkasının üzerine kayıtlı kiralık kasalarına çeşitli yerlerden para akışı olduğu saptandı. Sözkonusu paraların kaynağının ortaya çıkarılması için teknik bir çalışma da başlatıldı.

YARGIYI NASIL YANILTTI?
Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından 1999'da başlatılan soruşturma çerçevesinde Kızılay yöneticilerinin mal varlıkları büyüteç altına alınmış, bazı yöneticilerle birlikte Tahsin Kaplan hakkında da dava açılmıştı. Kaplan, bu davadan beraat etmişti. Son operasyon sırasında Kaplan'ın yargıyı yanıltmak için çok sayıda sahte evrak düzenlediği belirlenirken, bazı bankacılardan da yardım gördüğü ortaya çıktı. Kaplan'ın bazı para hareketleri ile bazı kiralık kasaların gizlenmesi için yanıltıcı belgeler kullandığı belirtildi. Yanıltıcı belgelerin bazılarının "sahte" olduğu, ancak bazı belgelerin bizzat banka görevlileri tarafından yanlış bilgi verecek şekilde düzenlendiği anlaşıldı. Söz konusu bankacılar hakkında da soruşturma açılması bekleniyor.

Geçen Perşembe günü Kaplan'ın iki çantasını teslim alırken yakalanmasıyla başlayan operasyon, Siverek'e de sıçradı. Kaplan'a çanta teslim ederken yakalanan Siverekli Hasan Karataş'ın ardından dün Siverek'de de bir kişi gözaltına alınarak Ankara'ya getirildi. Dün gözaltına alınan hemşehrisiyle birlikte gözaltındakilerin sayısı 13'e yükseldi.

"Son Kredi"nin maliyeti 1 milyar dolar
Bursa Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ekipleri tarafından önceki gün başlatılan "Son Kredi" operasyonu çerçevesinde gözaltına alınan ve aralarında Cavit Çağlar'ın oğlu Mustafa Çağlar, dayısı Şükrü Şankaya, yeğeni Şenol Şankaya'nın da bulunduğu sanıkların sorgusu sürüyor. Nergis Holding'e bağlı şirketlerdeki çalışma odalarında önceki gün gözaltına alınan sanıkların emniyetteki sorgularında hayali ihracat, gümrük kaçakçılığı ve usulsüz teşvik kredisi kullandıkları yönündeki suçlamalar için "siyasi" yorumu yaptıkları öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Çağlar'ın dayısı Şankaya'nın sorgu sırasında oldukça rahat, oğlu Mustafa Çağlar'ın ise sinirliydi.

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü müfettişlerinin incelemesi sonucunda başlatılan 'Son Kredi Operasyonu'nda ortaya çıkan rakamın 1 milyar doları bulduğu öğrenildi.

ÇAĞLAR İFADE VERECEK
Halen Kartal Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cavit Çağlar'ın da dahil edildiği suçlamalar çerçevesinde sanıkların 1995 yılından bu yana usulsüz Eximbank kredileri, hayali ihracat ve gümrük kaçakçılığının yanı sıra haksız KDV iadeleriyle 1 milyar dolar, TL bazında 1 katrilyon 200 milyar liralık vurgun gerçekleştirdikleri iddia ediliyor. Soruşturma çerçevesinde Kartal Cezaevi'ndeki Cavit Çağlar'ın da ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

Gözaltı sayısı 20 oldu
"Son Kredi" operasyonunda, halen Kartal Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Olay Medya Grup Başkanı ve Murahhas üye Engin Özpınar, Olay Medya Yönetim Kurulu Üyesi ve Müessese Müdürü Mehmet Ali İnan ile 2 yıl önce gruptan ayrılan Bursa Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser'in kardeşi olan eski Genel Yayın Yönetmeni Erol Bilenser de dün öğle saatlerinde gözaltına alındı. Söz konusu şahısların sorgusu sürerken, aralarında Nergis Holding İnşaat Grubu Başkanı Semih Vardar Baş'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi akşam saatlerinde gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Operasyonda gözaltına alınanların sorgularının yapıldığı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi'nde yaklaşık 3 saat kalan Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç, bir soru üzerine, "Şirketlerin yönetiminden birinci derecede sorumlu olanları tahkikat kapsamında soruşturmaya alıyoruz" dedi. Böylece Cavit Çağlar'ın dayısı Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Şankaya ile oğlu Mustafa Çağlar'ın da aralarında bulunduğu "Son Kredi" operasyonu sanıklarının sayısı 20'e çıktı.

İbrahim ÖGE

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır