kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

Bir taşla üç kuş vuruldu


Yeni bakan Karakoyunlu, Özal'ın özelleştirmeci ekibindendi. Yücelen, aslında Tantan'dan önce İçişleri Bakanlığı'na getirilecekti. Keçeciler'e ise fedakarlık düştü
ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, koalisyon ortaklarının olumsuz tutumu yüzünden kabinedeki revizyonu tek başına yaptı. Ancak bu revizyon, kongre hesabı yüzünden dışardan tek atama ile sınırlı tutuldu.

Tantan'la ilgili beklenen değişikliğin dışında, Özelleştirmeden sorumlu bakanlığa atanan Yılmaz Karakoyunlu, Yılmaz için önemli bir isim.

NEDEN KARAKOYUNLU?
Revizyonun yapıldığı saatlerde görüştüğümüz Karakoyunlu, neden tercih edildiğini şu soruyla açıklamaya çalıştı. "Özelleştirmede ihtiyaç olan nedir, bu ihtiyaç kiminle daha iyi karşılanır?" Karakoyunlu'ya göre bu soruya yanıt verilirken doğru adres, kendisine çıkıyor. Çiçeği burnunda Bakan'ın anlattıklarına göre, Türkiye'de ilk özelleştirme programını yapan kişi kendisi. 1967'de Turgut Özal'ın DPT Müsteşarlığı yaptığı dönemde finansman müdürü olarak çalışan Karakoyunlu anlatıyor: "Özal beni Amerika'ya gönderdi, 'Git, özelleştirme, bankerlik ve toplu konut konularında araştırma yap gel' dedi. Amerika'da bu üç konuda çalışma yapıp döndüm."

Karakoyunlu, kendisinin kamuoyunda daha çok sanatçı kimliğiyle tanındığını hatırlattığımızda gülerek, "Haklısın, iktisatçı olduğumu kimse bilmez. Oysa Türkiye'de ilk özelleştirme programını hazırlayan kişi benim" diyor.

2 YIL GECİKEN KOLTUK
Yılmaz'ın, DSP-MHP-ANAP hükümeti daha kurulmadan önce İçişleri Bakanlığı için düşündüğü isim Rüştü Kazım Yücelen'di. Ancak, Başbakan Ecevit'in aklındaki isim Sadettin Tantan'dı. Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel de İçişleri, Maliye ve Dışişleri için alternatifli liste isteyince, bu üç bakanlık için Çankaya'ya ikişer isim önerildi. Ecevit'in Demirel'e sunduğu Bakanlar Kurulu listesinde İçişleri Bakanlığı için Rüştü Kazım Yücelen ve Sadettin Tantan, Maliye Bakanlığı için Sümer Oral ve Yüksel Yalova, Dışişleri Bakanlığı için İsmail Cem ve Şükrü Sina Gürel isimleri yer aldı.

Demirel, Tantan'ı tercih edince, Yücelen Devlet Bakanlığı'na kaydırıldı. Oysa Yücelen, İçişleri için hazırlık bile yapmıştı. Jandarma ve Emniyet teşkilatı üzerinde nasıl otorite kuracağı, nasıl brifing alacağına kadar bir sürü ayrıntı üzerinde çalışmıştı. 2 yıl önce Demirel'e takılan Yücelen, bugün gecikmeli olarak İçişleri koltuğunda. Yılmaz'ın parti içinde en çok güvendiği isimlerin başında geliyor. Hatta ANAP kulislerinde Yılmaz'a yakınlık açısından Cumhur Ersümer ile Yücelen'in yarıştığı yolunda üretilen fıkralar bile var. Yücelen'den gelen ilk mesajlara göre, ilk iş, Yılmaz ile Jandarma arasındaki diyaloğun yeniden kurulması.

FEDAKAR KEÇECİLER
Tantan'ın yerine Yücelen getirilirken, Yılmaz'a Maliye Bakanı Sümer Oral'ın ismi de telkin edildi. ANAP kulislerinde bir ara Oral'ın İçişleri Bakanlığı bile konuşuldu. Ancak Yücelen ismi üzerinde ısrarlı olan Yılmaz'ın Oral'a daha ilk aşamada karşı çıktığı belirtildi.

Son dönemde kamu toplu iş sözleşmeleri sorununun çözümünde uzlaşmacı yaklaşımıyla hem Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, hem de Türk-iş'in sempatisini kazanan Mehmet Keçeciler'e ise fedakarlık düştü.

Gümrükler Tantan'a bağlanırken, vakıflar, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ile hükümet sözcülüğü Keçeciler'e verildi. Revizyonla Rüştü Kazım Yücelen'e bağlı kurumlardan Çay İşletmeleri de Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı'ya kaydırıldı.

Şamil TAYYAR

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır