kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

Krize rotasyon neşteri


"Milletvekillerini halk, bakanları ben seçerim" diyen Yılmaz, dediğini yaptı ve Beyaz Enerji Operasyonu nedeniyle tepki duyduğu Tantan'ı İçişleri'nden aldı
ANAP lideri Mesut Yılmaz, ANAP'lı İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'la aralarındaki krizi, rotasyon formülüyle çözdü. Yılmaz ve Tantan arasındaki kriz, Beyaz Enerji Operasyonu nedeniyle başlamış, Yılmaz ANAP'a yönelik hukuk dışı uygulamalara Tantan'ın müdahale etmemesine tepki göstermişti. Yılmaz ve Tantan, bu nedenle kamuya açık toplantılarda birbirlerini sert ifadelerle suçlamışlar, son olarak Tantan "Bizi halk seçti" diyince, Yılmaz da "Milletvekillerini halk seçer ama, bakanları ben seçer, ben görevden alırım" demişti. Bu sözleriyle sinyali veren Yılmaz, dün kabine operasyonunu gerçekleştirdi. Yılmaz, Tantan'ı İçişleri Bakanlığı'ndan aldı, ancak kabine dışı bırakmayıp, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na kaydırdı.

ECEVİT'İ İKNA ETTİ
Alınan bilgilere göre, Yılmaz dün oluşturduğu revizyon şemasını Başbakan Ecevit'e aktardı. Ecevit, öncelikle ANAP'ın kendi kontenjanında revizyon yapmasının doğal olduğunu, ancak hükümetin uyumunun da gözardı edilmemesi gerektiğini söylerken, alacakları kararı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onaylamayabileceği ve kamuoyunda tepki yaratacağı endişesini belirtti. Yılmaz da, bu kaygıya karşılık Tantan'ın gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanlığı'na kaydırılmasının, bu kurum ile ilgili kamuoyuna da yansıyan yolsuzluk şikayetlerini gidermeye yönelik olduğunu söyledi.

Ecevit ikna olunca, Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar, İçişleri Bakanlığı'na Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in, Yücelen'in yerine gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in, geçen hafta "demeç krizi" nedeniyle olaylı bir şekilde istifa eden Yüksel Yalova'nın yerine ise Yılmaz Karakoyun'nun atanmasına ilişkin kararnameyi, kendi bilgisayarında yazarak, Başbakan Ecevit'e sundu.

ONAY YAZISI GECİKİNCE
Ecevit, Sezer'den randevu isteyerek saat 17.25'te atamalarla ilgili tezkereyi Çankaya Köşkü'ne bizzat götürdü. Ecevit 25 dakika süren görüşmenin ardından Başbakanlığa döndü ve Yılmaz'la yaklaşık 10 dakika süren bir görüşme daha yaptı. Ecevit, Sezer'in onayladığı haberini de verdi ve onay kararının kurye ile gönderileceğini söyledi.

Ancak, haberler basına yayıldığı TV'lerden "flaş haber" olarak duyurulduğu halde, Köşk'ten onay yazısının gelmemesi sıkıntı yarattı. Bu arada haberi TV'lerden öğrenen Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık'taki bürokratlar da, söz konusu kararnameyle ilgili işlem yapmak için, birbirlerini arayıp kararnamenin nerede olduğunu öğrenmeye çalıştılar. Beklenen onay, saat 20.15'te Köşk'ten kurye ile Başbakanlığa gönderildi.

BAHÇELİ'DEN YORUM YOK
Kabinedeki değişiklikten MHP'liler de son anda haberdar oldu. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye vekalet eden Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez'i arayarak bilgi verdi. Üşenmez de, Fransa'dan dün akşam saatlerinde dönen MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli'ye Ankara'ya indiği anda haber verdi. Bahçeli'nin kabine değişikliğine şaşırmadığı, aksine beklediğini ima ettiği öğrenildi. Bahçeli, gazetecilerin "Tantan'ın görevden alınması yolsuzlukla mücadeleyi etkiler mi?" sorusuna da "Hayır, etkilemez" yanıtı verdi.

"Bakanlar kriz yaratmasın"
ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, kabine operasyonundan önce partisinin Meclis Grubu toplantısında yaptığı konuşmada bakanları bir kez daha uyardı.

Yılmaz'ın uyarıları özetle şöyle: "Türkiye eğer kriz ortamından çıkacaksa bunu toplumun ve kurumların karşılıklı dayanışması ve güveniyle başaracaktır. Bu güven ortamını zedeleyecek her türlü söz, tavır ve davranış kriz ortamının derinleşmesinden başka hiçbir işe yaramayacaktır. Özellikle sorunların çözümüne katkıda bulunma mevkiinde olanların yani Hükümet'te olanların, bu konuda özellikle dikkatli olmaları gerekir. Sorunları çözme durumunda olanlar, kendileri sorun kaynağı olmamalıdır. Sorunlara katkıda bulunmamalıdır. Koalisyon yapısı içinde görüş farklılıklarının nasıl çözüleceği bellidir. Bunun dışında sınırlı alanlarda sorumluluk üstlenenlerin kendi başlarına hükümet politikalarını doğrudan etkileyecek spekülasyonlara sebep vermelerini kabul etmek mümkün değildir."

ANAP'ın bu konuda özellikle dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, programın koalisyon hükümeti içinde uygulanmasından doğan zorluklar bulunduğunu ifade ederek, "Bu programın bütün unsurlarını aynı uyum içinde hayata geçirmekte bir koalisyon hükümeti olmaktan kaynaklanan çeşitli zorluklarımız vardır" diye konuştu.

YILMAZ'DAN İKİ MESAJ
Rotasyon ANAP kulislerinde şöyle yorumlandı:

"Yılmaz, uyguladığı rotasyon formülüyle iki mesajı birden vermiş oldu. Hem jandarma ile kavgasında kendisinin ve partisinin yanında yer almadığı için duyduğu tepkinin ve bu konuda daha önce söylediği sözlerin gereğini yapmış oldu. Hem de Tantan'ı yine yolsuzlukla mücadele edebileceği bir başka koltuğa oturtarak rahatsızlığının yolsuzlukla mücadele edilmesinden değil, izlenen tutumdan kaynaklandığını göstermek istedi."

Nuri Sefa ERDEM

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır