kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

KISA KISA KISA


OPEC, üretim artışı yapmadı
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrol bakanları, günlük üretimi artırmama konusunda anlaştı. Avusturya'nın başkenti Viyana'da başlayan basına kapalı toplantıya ilişkin bir açıklama yapan İran Petrol Bakanı Bişan Namdar, üye ülkelerin günlük üretimi mevcut düzeyde tutma konusunda anlaştıklarını söyledi. Irak'ın ihracatı durdurma kararının, petrol piyasasındaki etkilerini değerlendirmek üzere OPEC petrol bakanlarının 3 Temmuz'da yeniden biraraya gelmeyi kararlaştırdıkları bildirildi. OPEC bakanlar toplantısında mevcut 24,2 milyon varillik günlük üretimin korunması da kararlaştırıldı. Detaylı bir açıklama yapılmamakla birlikte, Irak'ın ambargo kararından sonra, bugüne kadar petrol piyasasına ihraç ettiği 2,5 milyon varillik miktarın diğer üye ülkeler arasında paylaşıldığı belirtiliyor.

Rusya'da aklanan para 100 milyar $
Uluslararası mali kuruluşların, Rusya'da bir yılda aklanan kara para miktarının 100 milyar doları bulduğu tahminini yaptıkları bildirildi. İnterfaks'ın haberine göre, BM Uyuşturucu Maddeler Kontrol Programı Başkanı Pino Arlacci, St. Petersburg kentinde düzenlenen, "gölge ekonomi ile mücadele" konulu uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, IMF'nin, "dünya gayrisafi milli hasılasının yüzde 2 ile 5'i arasındaki bir kısmının, suç alanına giren faaliyetlerle elde edilen gelirlerden oluştuğu" tahminini yaptığını belirtti. Arlacci, "Bu da, 1 trilyon dolardan, 3 trilyon dolara değişen bir rakam demek" dedi. Arlacci, "Birincinin, yani en küçük rakamın doğru olduğunu kabul edersek bu, dünyadaki en büyük birkaç ekonomi dışında kalan herhangi bir ülkenin yıllık gayrisafi milli hasılasından kat kat fazla" dedi. Arlacci, Rusya hükümet yetkililerinin de bu ülkede aklanan kara para miktarını "onbinlerce milyar dolar" olarak verdiklerini ifade etti.

İştirak satışına devam
Bankaların sermayelerini güçlendirmek üzere başlattıkları iştirak satışları son hızla devam ediyor. Dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na bir açıklama gönderen Alternatif Bank, iştiraki olan Alternatif Yatırım Ortaklığı'nın yüzde 19.23'ünü satma kararı aldı. Bankadan yapılan açıklamada 333.5 milyar lira nominal değerli hisse senetlerinin Sermaye Piyasası Kurulu'ndan gerekli izin alındıktan sonra ve uygun piyasa koşullarında İMKB'de satılacağı bildirildi.

İhracata sigorta desteği
Garanti Sigorta Genel Müdürü Erhan Tunçay, bir yıl önce uygulamaya başladıkları ihracat kredi sigortası ile ihracatçı firmalara destek olmayı hedeflediklerini söyledi. Tunçay, Gaziantep Sanayi Odası'ndaki toplantıda, ''Gaziantep, Türk ekonomisinde çok önemli bir yere sahip. Özel sektörün başarısı biliniyor'' dedi. Tunçay, Garanti Sigorta'nın ihracat kredi sigortalarındaki iş ortağının ise Fransız Coface Grubu olduğunu söyledi. Garanti Sigorta İhracat Kredi Sigortaları Pazarlama Müdürü Koray Yıldırım ise faaliyetlerinin yurtiçi kredi sigortaları ve ihracat kredi sigortaları olmak üzere iki ana başlık altında toplandığını ifade etti.

Kadir Günay Ziraat'te
Yenİden yapılandırılan Ziraat Bankası'nda, Yönetim Kurulu Murahhas Azalığı'na Kadir Günay atandı. Günay, 1984-1988 arasında bankanın Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. Günay, 1999'dan beri de Interbank Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Düzenleme Meclis'te
Ziraat, Halk ve Emlak Bankası'nda yeniden yapılandırmanın yasal düzenleme gerektirmesi nedeniyle hazırlanan tasarı Meclis'e gitti. Tasarıda kamu bankalarının görev zararı ile ilgili olarak, "Bankalara bedeli ödenmeden hiçbir şekilde görev zararı verilmez" deniliyor.

Halkbank'a eleştiri
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, "Halk Bankası'nın bölge müdürlükleri merkez şubeye dönüştürülürken, Şanlıurfa'daki müdürlüğün şubeye dönüştürülmesi hatalı" dedi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır