kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

Piyasalar yoyo gibi bir aşağı, bir yukarı


Üstüste gelen olumsuz haberler ortağı karıştırdı. Dolar 1 milyon 165 bine çıktı. Bono faizi 7 puan yükseldi. Borsa yüzde 4 düştü
Piyasalar yine karıştı. Üstüste gelen olumsuz haberler dün borsayı aşağıya, döviz ve faizi yukarıya itti. Dolar dün yaklaşık 17 bin lira yükselerek 1 milyon 165 bin liraya çıktı. Hisse senetleri ortalama yüzde 3.95 değer kaybetti. Endeks 11.296 puana geriledi. Bono faizi ise 7 puan artışla yüzde 87'ye tırmandı.

KIRIK NOT
Dün piyasaların moralini bozan ilk gelişme Devlet Bakanı Tunca Toskay'ın açıklamalarıydı. Toskay kamu toplu sözleşmeleri nedeniyle 600 trilyonluk fark oluştuğunu, bunun IMF'ye verilen taahhütleri tutturumayı zorlaştırdığını belirterek, IMF'nin de bu durumdan tedirginlik duyduğunu söyledi.

İkinci olumsuz haber uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch IBCA'dan geldi. Kuruluş Türk bankacılık sisteminde riskin yüksek düzeye ulaşması nedeniyle bankaları olumsuz izlemeye aldı. Fitch, bankaların yüksek maliyetlere karşın düşük seviyede seyreden gelirlerle faaliyette bulunduklarını kaydetti. Batık kredilerin hızla arttığına dikkat çeken Fitch, ekonominin biran önce canlanmaması halinde bu artışın devam edeceğini vurguladı.

SAT TAVSİYESİ
Bu arada yabancı yatırım bankalarından da Türkiye eurobond ve hisse senetleri için "sat" tavsiyesi veren raporlar gelmeye başladı. CSFB daha önce gelişmekte olan piyasalar model portföyünde "overweight" yani "al" tavsiyesi verdiği hisse senetlerinin notunu kırdı. 31 Mayıs'ta yayınladığı raporda Türk hisse senetleri için "underweight" tavsiyesi verdi. Bankanın raporunda borsanın dip noktasından yüzde 56 yükseldiği, tüm olumlu gelişmelerin fiyatın içinde olduğu belirtilerek, bundan sonra IMF takvimine uyulması gereken sıkıntılı bir dönem yaşanacağı ifade edildi.

JP Morgan da eurobodlar için "underweight" tavsiyesi açıkladı. Banka IMF taahhütlerine uyulmasına ilişkin endişeler olduğunu öne sürdü.

Bu gelişmelerin ardından Hazine ihalede küçük miktarlı satış yapınca dövize yöneliş arttı. Dolar 1 milyon 175 bin liraya kadar yükseldikten sonra biraz geriledi. Borsada ise işlem hacmi 290 trilyon lira gibi düşük bir seviyede gerçekleşti. Yabancı yatırımcının gözükmediği piyasada yerli büyük yatırımcıların hisseler arasında hareket ettiği belirtiliyor.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır