kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

Oral'ın yeni planı


Yeni kaynak arayışına giren Maliye Bakanlığı, TOBB, MESS ve sendikaların banka mevduatına vergi düşünüyor.
Sivil toplum kuruluşlarının stopajsız büyüyen servetinden en az 1 milyar dolar kaynak elde edilmesi planlanıyor

IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen'in, ekonomi değerlendirme turunda en kritik konu, kamu finansmanı, ek bütçe, bütçenin gelir kaynakları ve makro hedeflerde revizyon olarak ön plana çıktı. 2001 yılı için öngörülen 9.5 katrilyon liralık faiz dışı fazla hedefinin tam ve eksiksiz yerine getirilmesini isteyen Kahkonen, ayrıca bütçede ilave gelir arttırıcı, hatta harcama kısıcı önlemler olup olamayacağını da sordu.

Maliye'nin büyük umut bağladığı dolaylı vergi kalemi içinde, KDV ve ATV'nin, genel tüketim eğilimindeki daralmaya paralel olarak beklenen miktarda artmaması, yeni gelir kaynağı arayışını zorunlu hale getirdi.

NE OLABİLİR?
Maliye yetkilileri, 1998 yılındaki vergi reformu sırasında gündeme getirilen ancak, tepki çektiği için rafa kaldırılan bir düzenleme üzerinde duruyorlar. Kurumsal mevduat olarak tanımlanan ve TOBB, MESS, sendikalar, vakıf ve dernekler gibi sivil toplum kuruluşlarının bankalardaki birikimlerinden stopaj kesilmesi seçeneği yeniden masaya yatırıldı. Dernek, sendika, vakıf ve birliklerin banka mevduatlarından vergi alınmadığını hatırlatan Maliye uzmanları, "Toplamı 7-8 katrilyon liraya ulaşan çeşitli hesapların varlığından sözediliyor. Yüzde 16-17 oranında stopaj kesintisi 1 katrilyon liranın üstünde gelir getirir. Bu konu yasal düzenlemeyi gerektiriyor. Bu yıl için olmasa bile en geç 2002 yılı bütçe çalışmalarında bu yönde bir tasarı tartışmaya açılacaktır" diyorlar.

EK VERGİ YOK
Bu arada Maliye Bakanı Sümer Oral, 2001 yılı ek bütçe tasarısının Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılabileceğini ve tasarının ek bir vergi getirmediğini söyledi. Oral, ek bütçe ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılabileceğini söyledi. Oral, "Tasarıda ek vergi yok. Gelir arttırıcı mahiyetteki KDV artışı ve benzeri düzenlemelerden sağlanacak gelirler, ek bütçeye yansıtılacak" dedi.

Stopajsız faiz kazancı
Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinin 8. fıkrasında, vergi kesintisi ile ilgili düzenlemenin muafiyet esasları yer alıyor. Buna göre; kanunla kurulan dernek ve vakıflar ile dernek ve vakıf olmamakla birlikte; odalar, borsalar, meslek örgütleri ve bunların üst kuruluşları, siyasi partiler, emekli ve yardım sandıkları gibi vergi uygulamalarında dernek ve vakıf olarak kabul edilen kuruluşların mevduat faizi gelirinden kesinti yapılmıyor. Örneğin, bir meslek kuruluşu 100 milyar liralık mevduatını yıllık yüzde 100 faizle değerlendirmesi halinde bu tutar 200 milyar lira oluyor. Oysa aynı tutardaki kişisel mevduattan fon payı ile birlikte yüzde 17.6 kesinti yapılıyor ve 17.6 milyar lira vergi tahsil ediliyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır