kapat
06.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

Rakibine 69 puan fark attı


Son kamuoyu anketleri İran seçmeninin yüzde 79'unun Hatemi'yi desteklediğini gösterdi. En yakın rakibi yüzde 10'da kaldı
İran'da 8 Haziran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Ancak seçimin galibi şimdiden belli. 2'inci kez Cumhurbaşkanlığı'na aday olan reformcu lider Muhammed Hatemi yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre oyların yüzde 79'unu alacak. Karşısındaki 9 aday arasında Hatemi'nin en yakın rakibi Ahmet Tevekkuli yüzde 10 oy alabiliyor. Adaylardan Abdullah Casbi yüzde 4, Ali Şamhani ise yüzde 3 oyda kaldı. Diğer adaylar yüzde 1'i geçemiyor. Bu zaferin en önemli nedeni seçmenlerin çoğunluğunu oluşturan gençlerin desteği. 1997'de Hatemi "güler yüzlü din adamı" kimliğiyle yüzde 76 oy alarak cumhurbaşkanı seçildi. Ve reform hareketini başlattı.

9 GÜNDE BİR OLAY OLDU
Hatemi sayesinde İran ilk defa internet cafelerle ve uydu antenlerle tanıştı. Tahran'da 1500 internet cafe açıldı. Gençler reformların devamı için Hatemi'yi bir kez daha seçecek.

Hatemi'nin başarılı olamadığı tek konu ekonomi oldu. İşsizlik rekor düzeyde. Halkın yüzde 40'ı sefalet sınırında. Hatemi bu güçlükleri dışa açılarak aşmaya çalıştı. Ancak mollalar yüzünden yabancı sermaye gelmeyince ekonomi düze çıkamadı.

Mollalar Hatemi'nin her alandaki reform girişimlerini engelledi. Adalet, ordu ve yasaları veto yetkisi olan Devrim Muhafızları Konseyi mollaların elindeydi. Bu nedenle ülkede 9 günde bir çıktı. 40 reformcu gazete kapatıldı; 20 gazeteci hapse atıldı. Son birkaç ay içerisinde 60 muhalif tutuklandı.

Seçmenlerin yarısı 30 yaşın altında
Nüfus: 65 milyon

Seçmen sayısı: 42 milyon

Oy verme yaşı: 15

30 yaşın altındaki seçmen oranı: Yüzde 50

İşsizlik: Yüzde 25

Yoksulluk sınırının altında

yaşayan insan sayısı: Yüzde 40

Sırada adalet reformu var
Hatemİ iktidara geldiğinde "6 ay sonra istifa eder" deniliyordu. Ancak baskıları sabırlı politikalarla aşan, reformları mollaları kızdırmamaya özen göstererek uygulayan Hatemi, önümüzdeki dönemde aynı baskılarla tekrar karşılaşmamak için planlarını şimdiden hazırladı. Financial Times gazetesinin yorumuna göre, Reformcular önümüzdeki 4 yıl için en büyük hedef olarak adalet sisteminde reform yapılmasını belirledi. Mahkemelerin yetkilerini sınırlandırmayı amaçlayan Hatemi, yargılamaların kapalı kapılar ardından değil, herkese açık yapılmasını sağlamaya çalışıyor. Hatemi'nin gündemindeki önemli bir madde de basın özgürlügünü sağlayan yasalar. Hatemi'nin bunları gerçekleştirmesi mollaların sesinin daha da kısılmasını sağlayacak ve reform hareketi hız kazanacak. Pazar ekonomisine geçilmesi ve ekonominin globalleşmesi çabaları başlayacak.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır