  
Bankaları sıkıştıran tablo
Bugün yeni bir Hazine ihalesi yapılacak. Vadesinin üç ay olması nedeniyle muhtemelen talep kıtlığı yaşanmayacak. Ancak son haftalarda bankaların Hazine ihalelerine karşı mesafeli duruşu devam ediyor. Bankalar Kanunu ile başlayıp, borç takası ile süren bu soğukluğu, bankaların durumu da besliyor.
Bankaların topladığı kaynakların ortalama vadesi 1999 sonunda 3.5 ayken Kasım krizinin de eksiyle 2000 sonunda 2.6 aya inmiş. Vadenin Şubat kriziyle daha da kısaldığı biliniyor. Burada belirleyici olan tasarruf sahiplerinin davranışları. Geleceğe güvensizliklerinden dolayı sürekli kısa vadeli gitmeyi tercih ediyorlar.
* Kaynaklar dövizle - Bankaları sıkıştıran tablo sadece bu değil. Genelde yerli para ile yapancı para cinsinden mevduatların birbirine yakın olduğu bilinir. Ancak, özel bankaların topladıkları mevduatın yüzde 33'ü TL, yüzde 67'si yabancı para cinsinden. Yani özel bankalar Hazine'ye borç verebilmek için açık pozisyonlarını büyütmüşler.
* Vatandaşın davranışı - Yeni dönemde bankacılığın gözetimi ve denetimi etkinleştirilecek. Hem deniz bittiğinden hem de IMF'e verilen taahhüt bu. Bunun için de Hazine'den ayrı bir kamu kuruluşu olarak Bankacılık Üst Kurulu kuruldu. Şimdi bu kurum görevini yaptığı ölçüde Hazine'nin durumunu zorlaştıracak. Hazine ister istemez bankalar üzerinden popülist politikalara son verecek.
Asıl olan vatandaşı uzun vadeye ve Türk Lirası'na geçişe ikna etmekte.
* Sonuç Ğ "Paranın yokluğunun kötülüğü, varlığının iyiliğinden çoktur" Latin Atasözü n
|