Enflasyon dopingi
Mayıs ayı enflasyon rakamları Yalova krizinden sonra dengesi bozulan piyasaya moral verdi. Borsa yüzde 4.35 yükseldi, bono faizleri yüzde 80'lere geriledi
Geçen hafta perşembe günü Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın istifası ile sonuçlanan mini bir kriz yaşayan para piyasaları için mayıs ayı enflasyon rakamları moral oldu. Pazar günü açıklanan enflasyon verilerinde TEFE'nin yüzde 6.3, TÜFE'nin ise yüzde 5.1 oranında çıkması dün piyasalarda adeta doping etkisi yaptı.
Kriz günü yüzde 101'leri dahi gören en aktif kağıt 6 Mart 2002 vadeli bono faizi dün yüzde 80'lere kadar geriledi. Borsa'da ise iki yönlü sevinç yaşandı.
GARANTİ SEVİNDİRDİ
Enflasyonun yanı sıra Garanti ve Finansbank'tan gelen ortaklık açıklamaları gün içerisinde özellikle banka ve holding hisselerine alım getirdi. Endeks günü yüzde 4.35 çıkışla 11 bin 760 puandan kapattı. Ancak endeksin bu gelişmelere karşın işlem hacminin düşük olması nedeniyle direnç noktasını aşamadığı görüldü.
Dün sabah saatlerinden itibaren gerek borsa, gerek döviz ve bono piyasasında iyimser bir havanın hakim olduğu görüldü. Geçen hafta açıklanan iç borçlanma programının yanı sıra siyasi gerginliğin azalması da bu harekette etkin rol oynadı. 6 Mart 2002 vadeli bonoda ortalama faiz sabah saatlerinde altı puan birden gerileyerek yüzde 80 seviyelerine indi. Ancak akşam saatlerine gelen bir miktar satış faizleri yeniden yüzde 82'lere taşıdı.
Bankacılara göre bu gelişmede Hazine'nin bugün yapacağı üç aylık bono ihalesi öncesinde yoğunlaşan satışlar etkili oldu. Bu arada döviz piyasası ise gerek bankalararası işlemlerde gerekse serbest piyasada sakindi. Merkez Bankası dolar kurunu kapanışta cuma gününe göre 2 bin lira geri çekerek 1 milyon 148 bin lira olarak belirledi.
|