Demirel: Amcam görevini yapmadı
Egebank'ı 1.2 milyar dolar zarara uğratmakla suçlanan Demirel, İstanbul'daki ilk duruşmasında "işkence gördüğünü" söyledi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Egebank'ı, "teşekkül oluşturmak suretiyle sistemli ve planlı olarak 1 milyar 200 milyon dolar zarara uğrattıkları" öne sürülen 19'u tutuklu 36 sanığın yargılanmasına başlandı. İlk duruşmaya elinde dosyalarla gelen bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel, amcası Süleyman Demirel'i suçlayarak "9. Cumhurbaşkanı dahil, devletin bütün idarecileri görevlerini ihmal etti. Soyadımdan imtiyaz sağlamadım. O aile fotoğrafına girmedim. Soyadımı bile değiştirmeyi düşündüm. Ailemi linç etmesinler" dedi.
SOYADINDAN DERTLİ
Gözaltında tutulduğu ilk günler kendisine hiçbir soru sorulmadığını, ancak "baskı, tehdit ve işkenceye tabi tutulduğunu" iddia eden Demirel, buna örnek olarak "24 saat boyunca tuvalet ihtiyacını gidermesinin engellenmesini" gösterdi. Sürekli olarak küçük hücrelerde tutulduklarını belirten Demirel, "Daha sonraki günler, gecenin muhtelif saatlerinde uyandırılıp sorguya alınıp tekrar hücreye geri getirildik. Darp izi olmasın diye dayak atmadılar" dedi. "'Hortum' kelimesini literatürden çıkaracağım" diyen Demirel, şöyle devam etti: "Cezaevinde 9 aydan beri aklımı kaybetmediğim için şükrediyorum. Tek amacım sakat kalmadan tahliye edilmek. 9. Cumhurbaşkanı dahil, devletin bütün idarecileri görevlerini ihmal etmişlerdir. Boş kararname, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tüm imzalar alındıktan sonra metin yazıldı. Sonra da Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. O da imzaladı. Bu iş, Türkiye'de tamamen bir siyasi dönemin başlangıcı, sonucudur ve siyasi amaçlıdır. Benim soyadımdan kaynaklanan bir tane imtiyazım olmadı. Soyadıma birşey gelmesin diye özel hayatımdan fedakarlık ettim. Ben o soyadını isteyerek almadım. Bir ara soyadımı değiştirmeyi bile düşündüm."
Ailesine yönelik tepkileri eleştiren Demirel, "O aile fotoğrafına girmedim. İsteseydim girerdim. Birilerinin siyasi amaçları varsa onu kullanmasınlar. Ailemi linç etmesinler. Sizden başka tutunacak bir dalım yok. Buradan çıkıp 'F' tipi cezaevine gideceğim. Eşim diabet hastası ve günde dört kere iğne oluyor. Kızın hiçbir kabahatı yoktur. Zulüm ettiler" dedi
Demirel'in 4 saat savunma yaptığı duruşma yaklaşık 11 saat sürdü.11 sanığın savunma yaptığı duruşma diğer sanıkların ifadelerinin alınabilmesi için bugün saat 11.00'e ertelendi.
Basına kızdılar
DURUŞMAYA önce Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'ndeki kadın sanıklar getirildi. Ayşenur Demirel (Esenler), Emine Mehtap Ceylan ve Sevtap Arslan, saat 10.30'da DGM'ye ulaştırıldı. Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Yahya Murat Demirel ile diğer 14 sanık da, yaklaşık 45 dakika sonra İstanbul DGM'ye getirildi.
*Duruşmaya geçilmeden önce basın mensuplarının görüntülerini almaya çalıştıkları sanıklar, gazetecilere tepki gösterdi. Bu sırada salonda izdiham yaşandı. Mahkeme heyeti fotoğraf çekilmemesi kaydıyla önce sadece Anadolu Ajansı muhabirine daha sonra ise tüm gazetecilere duruşmayı izleme izni verdi.
*Demirel'in avukatı Abdurrahman Güler, 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu ve TCK'nın 313. maddesi dışındaki suçlara DGM'nin bakamayacağını öne sürdü.
* Duruşma, 45 dakikalık aradan sonra yeniden başladı. Mahkeme heyeti, avukatların bazı suçlar yönünden "görevsizlik kararı" verilmesi yolundaki istemlerinin reddedildiğini bildirdi.
29 SANIK HAKİM KARŞISINDA
İstanbul 1 No'lu DGM'deki duruşmaya, Yahya Murat Demirel, Ali Süha Paya, Kevin Hood, Aykut Karabulut, Hüsnü Barbaros Olcay, Şükrü Esat Erkuş, Gökalp Baştürk, Şaban Ayhan Tatlıgil, Aydoğan Semizer, Muzaffer Aygün, Özkul Arkadaş, Ömer Özbay, Erol Ergin, Nail Keçili ve Turan Turanoğlu, Sevtap Arslan, Ayşenur Demirel (Esenler) ve Emine Mehtap Ceylan ile tutuksuz yargılanan Mehmet Suat Çelebi, Ali Ertunç Yalçın, Hüseyin Bayraktar, Özcan Tangu, Cemal Birol Meral, Şakir Gürel, Abdüllatif Yoldüz, Ahmet Yalçın, Salih Suavi Arslan, Volkan Olcay ve Mustafa Tugay katıldı.
|