Kalp krizi değilse panikataktır
Panik atak, depresyondan sonra en yaygın psikiyatrik sendrom. Kalp krizi, felç gibi korkulan bir hastalığın taklidi şeklinde ortaya çıkıyor.Türkiye'de
Önce deprem, ardından ekonomik kriz derken Türkiye'nin psikolojisi iyice bozuldu. Son yıllarda artış gösteren en önemli psikiyatrik hastalıkların başında ise panik atak geliyor. Neredeyse her aileden bir kişide görülen panik atak ciddi boyutlara ulaşınca hastalığa karşı "Panik Atak Dostları" adı altında bir dernek bile kuruldu. Türkiye'de 7 milyona yakın panik atak hastası olduğunu belirten psikiyatristler, krizin ardından özellikle genç ve orta yaş grubundaki erkeklerde bu rahatsızlığının arttığına dikkat çekiyor.
Peki panik atak nedir? Kimler panik atak riski taşır? Tedavide hangi yöntemler uygulanır? Bu soruların yanıtlarını Panik Atak Dostları Derneği kurucusu psikiyatrist Dr.Muzaffer Uyar'a sorduk. Dr. Uyar, hastalık hakkında ilginç bilgiler verdi:
KRİZDEN SONRA HASTA SAYISI ARTTI
"Panik atak Türkiye ve dünyada hızla artıyor. Hastalığı kesin bir nedene bağlamak çok zor. Genetik faktörler, çocukluk deneyimleri, yoğun stres ve sosyal krizler panik atak hastalığının en belirgin nedenleri arasında. Genellikle metropollerde, aydın ve entelektüel kesimde, beklentileri yüksek insanlarda görülen bir hastalık. Deprem, boşanma, sosyal ve ekonomik krizler de panik atak hissinin artmasına neden oluyor. Hastalar genellikle kalp krizi geçiriyormuş hissine kapılıyor. Kişi de nefes alamama, baş dönmesi, felç geçirme, aklını kaçırma ve kontrolü yitirme gibi kuvvetli korku halleri yaşanıyor. Hastalar belli bir zaman sonra sosyal yaşamlarında sakınmalara gidiyorlar. Kimi panik atak hastası dışarı bile çıkamaz hale geliyor. Krizden sonra panik atak hastalarının sayısı iki kat arttı. Panik atak hisseden insanlar mutlaka profesyonel yardım almalılar. Hastalığı aşmak için korkuların üzerine gidilmesi gerekiyor."
NÖBET GEÇİREN DERNEĞİ ARIYOR
Psikiyatrist Dr.Muzaffer Uyar, hastalardan gelen istekler üzerine "Panik Atak Dostları Derneği"ni kurduklarını belirterek, dernek çalışmaları hakkında da şu bilgileri veriyor: "Şu an 60 üyemiz var. Grup terapilerinde bir araya gelen panik atak hastaları birbirleriyle tanıştılar. Hastalar kendi aralarında dayanışmaya gittiler. Gecenin bir saatinde panik nöbetleri geçiren bir hasta diğer arkadaşına telefon açarak ne yapması konusunda telefonla bilgi aldı. Böyle bir zincirin halka açılması gerektiğini düşündük ve derneği kurduk. Hergün yüzlerce insandan telefon alıyoruz. Artık panik atak hastalığı olan insanlar kendilerini yalnız hissetmeyecek. Dernek bir nevi nöbetçi danışmanlık görevi yürütüyor. İnsanlar psikolojik hastalıklar konusunda çekingen davrandıkları için derneğe olan ilgi çok büyük."
TEDAVİSİ VAR AMA TEKRAR RİSKİ YÜKSEK
Dr. Muzaffer Uyar, panik atağın tedavi edilebilen ama tekrar etme riski yüksek bir sendrom olduğunu belirtiyor: "Tedaviye hastanın katılımı da sağlandığında 4 - 6 ay içinde tümüyle iyileşme şansı yüzde 95'dir. Hasta, hastalığı yenmesini öğrenmediyse nüks etme riski hep vardır. Geçerli tedavi yöntemlerini de şöyle sıralayabiliz: Psikoterapi, ilaç kullanımı relaksasyon teknikleri, nefes egzersizleri, spor ve egzersiz, biofeedback, imajinasyon, üstüne gitme teknikleri..."
Boşanma döneminde ölüyorum sandım
Meral Medeni eski bir panik atak hastası, aynı zamanda 'Panik Atak Dostları Derneği (PANDOST)'un kurucu üyelerinden. Meral Hanım yaşadığı deneyimi şöyle aktarıyor:
* 1.5 yıl önce boşanmak zorunda kaldım ve depresyona girdim. Depresyonla birlikte panikatak başladı. Korkularım karar verme aşamasında çıktı. Yalnız kalma korkusu ve yalnız kalma isteği bende panik atak hastalığına yol açtı. Birçok kereler 'Ölüyorum, kalp krizi geçireceğim, bayılmak üzereyim' gibi duygulara kapılıp acil servislere koştum. Muzaffer hocamdan psikiyatrik yardım aldım. Yaklaşık 1 yıldır çok iyiyim. Tedavinin ardından kendimi ve kişilik özelliklerimi tanıdım. Öfke, nefret, pişmanlık gibi duyguları yendim."
Meral Hanım hastalığı atlattıktan sonra deneyimleriyle diğer insanlara yardımcı olmaya çalışmış. "Yaşadıklarımdan sonra dernek çalışmalarına katıldım. Psikolojiyle ilgileniyorum. Panik atak hastalarıyla sürekli konuşuyorum.Benim gözlemlerime göre, hastalık erkeklerde iş ve ekonomik nedenlerle , kadınlarda ise evlilik ve boşanma konularında ortaya çıkıyor."
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
* Avuç içlerinde terleme
* Vücutta sıcaklık hissetme
* Hızlı ve şiddetli kalp atışları
* Ellerde titreme
* Bacaklarda güçsüzlük
* Ağız kuruluğu
* Hızlı nefes alıp verme
* Bulantı veya ishal
* Bayılma hissi
SAPLANTILI FİKİRLER
* Ölmek üzereyim
* Aklımı yitirmek üzereyim
* Kontrolümü kaybediyorum
* Kalp krizi geçiriyorum
* Kendimden geçmek üzereyim
* Ben hep böyle kalacağım
SAPLANTILI KAÇIŞLAR
* Diş hekimine gidememek
* Berbere gidememek
* Denize girememek
* Köprü, tünel ve geçitten geçememe
* Tren, otobüs, uçak, metroda seyahat edememe
* Evden uzaklaşamamak
YARIN:
Hastalar anlatıyor: Her gece acil servise taşındım, gitmediğim kardiyolog kalmadı.
|