  
'En büyük hayalim 5 bin şirketli borsa'
Cansızlar, "Kesinlikle şeffaf olacağım. Kamuoyu en üst noktada bilgi sahibi olacak. Manipülasyon ve insider trading ile mücadelemiz sürecek" dedi
SPK Başkanı Doğan Cansızlar, sermaye piyasasındaki hedefinin şeffaflığı arttırmak olduğunu söyledi. Doğan Cansızlar şu bilgileri verdi:
*MİSYONU
Kesinlikle şeffaf olacağım. Var olan şeffaflığı daha da arttıracağım. Kamuoyunu bilgilendirmeyi çok daha ileri aşamalara getirmeyi amaçlıyorum. İnsider trading ve manipülasyon gibi suç sayılan fiillerle ilgili mücadelemiz devam edecek.
*SPK VE BANKALAR KANUNU
Asıl olan Bankalar Kanunu'nda değişiklik yapılmasıdır. Ancak bu yapılamazsa biz yeni bir kanun da hazırlayabiliriz.
*HAYALİ
Benim hayal ettiğim sermaye piyasası en azından 3-5 bin şirketin borsada işlem gördüğü ve sadece yüzde 15-20'si değil yüzde 50-60'ının halka açık olduğu bir piyasadır. Böyle bir piyasa hem şirketlerin finansman ihtiyacını sermaye piyasasından sağlar hem de sermayeyi tabana yayar. Bunun için öncelikle güven lazım. Güven vermenin ilk şartı da şeffaflık.Temel hedefimiz şeffaflığın artırılmasıdır.
*SPK'NIN KIRMIZI KARTI VAR
Sermaye piyasalarında düzenleyici, denetleyici, gözetleyici ve aynı zamanda yatırımcıların haklarını koruyucu bir otorite olması bakımından SPK'nın tabiki yaptırımları vardır. Futbol belli kurallarla oynanır. Biri hata yaparsa, faul yaparsa onu oyundan dışarı atmak hakemin görevidir. Bizim yaptığımız da zaman zaman budur.
Milyar dolarları kayıtsız topladılar
*Kombassan'a sermaye arttırım izni verilmemesi İslami sermaye şirketlerini yeniden gündeme getirdi. Bu şirketlerin sayısı nedir ve ne kadar para toplamışlar?
Milyar dolarla ifade edilen miktarlarda. Sayıları da 40'ı buluyor. Bizim üzerinde durduğumuz nokta, parasını şirketlere ortak adı altında yatıran kişilerin haklarını güvence altına almak, kayıt altına almak bu şirketlerin mali tablolarıyla, faaliyetleriyle ilgili düzenli ve şeffaf biçimde bilgi almayı sağlar. Bir de şirketler üzerinde hem bağımsız denetim şirketlerinin hem de SPK'nın denetimini mümkün kılar. Bu denetim de şirketin faaliyetlerini engellemeye yönelik değil, hissedarların haklarını korumaya yöneliktir. Bir de bu şirketlere diyoruz ki, genel kurullarınızı yapın ve aldığınız kararları bize bildirin. 70 bin kişiyi böyle toplayamam ben diyor.
*Kayıt altına girmekten imtina mı ediyorlar?
Ben de onu bulmaya çalışıyorum.
*Ponzi finansmanı sistemi ile mi çalışıyorlar?
Ponzi finansmanı (saadet zinciri) tasarruf sahipleri için en tehlikeli bir yöntem. Kayıt altına girmekten ve ortak sayısını bildirmekten, ortak başına düşen hisse sayısını açıklamaktan kaçınmaları bize başka şeyleri çağrıştırıyor. İlle Ponzi finansmanıdır demiyorum ama istenen bilgilerin verilmemesi bize başka şeyleri çağrıştırıyor.
|