kapat
31.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ZÜLFÜ LİVANELİ(livaneli@sabah.com.tr )

Gerilemekte olan ülkeler kategorisi

Dünya ülkeleri çeşitli kategorilerle tanımlanıyor:Sanayileşmiş ülkeler, sosyalizmden pazar ekonomisine geçen ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler.

Türkiye ise bu kategorilere yepyeni bir model eklemiş durumda: Gerilemekte olan ülkeler kategorisi.

Bu yeni bölümün şampiyonluğunu biz yapıyoruz, belki yanımıza Arjantin'i de alarak.

Kişi başına düşen milli gelirimiz azalıyor, eğitim seviyemiz düşüyor, yaşam kalitemiz yerlerde sürünüyor, temizlik ve eğitim araçlarına duyduğumuz ilgi yok denilecek düzeyde.

Kentlerimiz kokuyor, trafik ölümlerinde başı çekiyoruz, bebek ölümlerinde ön saflardayız, mutsuzuz, sinirliyiz, birbirimizi yiyoruz.

Kısacası Türkiye geriliyor.

Geçen yıllar birçok dünya ülkesine refah, eğitim, sağlık ve mutluluk getirirken bizi giderek daha alt sıralara indiriyor.

Uluslararası rating kuruluşları kredi notumuzu düşürüp Uganda ve Moğolistan'la aynı kefeye koyuyor.

Ne Kürt sorununu çözebiliyoruz, ne Kıbrıs, ne Ermeni krizlerini.

Dış politikamız can çekişmekte.

Medeni dünya bizden nefret ediyor. Yurttaşlarımıza sınırlarını kapatmak için elinden gelen önlemi alıyor.

İçerde yolsuzluk alıp başını gitmiş.

Enerjiden ulaştırmaya, devlet ihalelerinden öğrenci servislerine, Türk Dil Kurumu'ndan, Devlet Tiyatroları'na kadar her yerimizi yolsuzluk kanseri sarmış.

Bankacılık sistemimiz iflas halinde.

Daha fazla saymayayım; çünkü bu kadarını ne sizin sinirleriniz kaldıracak ne de benim.

***
1970'li yıllar daha dün gibi. O yıllarda Türkiye, Yunanistan'dan ilerdeydi. Türk Lirası drahmiden daha değerliydi.

Yine o yılların Almanya'sında Türk işçilerinin yanında İtalyan, İspanyol ve Yunanlı işçiler çalışır, Portekizliler ise evlerde temizlik işleri yapardı.

Şimdi Yunanistan 12 bin dolar milli geliri ve uluslar ailesindeki saygın yeriyle bize abilik yapıyor, İtalya 16 bin dolarlık milli geliriyle yıldız gibi parlıyor.

İspanya ve Portekiz dünyanın gelişmiş ülkeleri.

Ama bizim işçimiz yine Avrupa sokaklarını süpürmekte ve fabrikalarında vida sıkmakla, madenlerinde çalışmakla meşgul.

***
Peki bizi kimler bu duruma düşürdü?

Bizim diğer ülkelerden ne farkımız var?

1920'lerde bir kutup yıldızı gibi doğan genç, inançlı Cumhuriyet nasıl 80 yılda "Hasta delikanlı" haline geldi?

Kendimizi kandırmadan, yalan söylemeden, ucuz şovenizme ve hamaset edebiyatına sığınmadan bu soruların cevabını verebilmemiz gerekiyor.

Yapmamız gereken bir başka şey de bu yapıyı tepeden tırnağa değiştirmek, yanlışta ısrar etmemek ve bizi bu hale düşürenlerden hesap sormak.

Bakalım becerebilecek miyiz?

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır