|
 |
|
Marmara'da 7'den büyük deprem zor
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Marmara Denizi'nde çok büyük deprem olması zor" dedi.
Prof. Dr. Ercan, "Geçmişte bir bölgede belli büyüklükte bir deprem olmuşsa, gelecekte o yerde en az o büyüklükte bir deprem olacaktır' sözünü hatırlatarak, şunları söyledi:
"Geçmişteki depremlere bakınca, gelecekteki depremlerin kimliklerini görürüz. Bu nedenle Marmara Denizi'nde, İzmit'ten-Saroz ve Bandırma'dan-İstanbul'a geçmişte olan depremlerin şiddetleri jeofizik çözümlemesi yapılmıştır. 2 bin 300 yıllık bilgiler derlendiğinde, depremlerin Richter ölçeğine göre 6-6.5 büyüklüğünde olduğunu göstermiştir. Kuzey Anadolu Kırığı Marmara Denizi'ne bir kırık demeti gibi inerek gerilimini dağıtıyor. Bu yüzyılda 6.3 ile 6.7 arasında deprem üretme olasılığının büyük. İncelemeler bu depremin 7 veya 7.2'den büyük olmayacağı izlenimini uyandırıyor. Marmara Denizi'nde çok büyük deprem olması zor."
Öte yandan Erzurum'da önceki gün meydana gelen 4.6 ve 4.5 şiddetindeki iki depremin ardından hasar tespit çalışmaları sürüyor.
|
|
 |
|