kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Domatesli protesto modası


Yargıtay'ın "Domatesli eylemi demokratik hak sayması", domatesli eylemlerin moda olmasına yol açtı. Ancak karar siyasetçilerin gözünü korkuttu
YargItay 8. Ceza Dairesi'nin ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a 1.5 yıl önce Elazığ'da domates atanlara verilen ceza kararını 'demokratik tepki' gerekçesiyle bozması, siyasette 'domates' tedirginliğine yol açtı. Eylemciler ise bu karardan destek alıp 'domatesli eylemlere' hız verdi. Çevreciler son olarak, İstanbul Boğazı'ndan geçen tankerlere karşı domatesli eylem yaptılar.

ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, Elazığ mitinginde yaşanan olayı "Demokratik tepki değil, planlı bir saldırıdır" biçiminde nitelendirirken, diğer siyasi parti temsilcileri de Yargıtay kararını eleştirdi. Aslan, olayda demokratik tepkinin ölçüsünün kaçırıldığını, yargının demokratik tepki ile saldırıyı birbirinden ayırması gerektiğini belirterek, "Yargı kararına saygılıyız. Ancak böyle bir kararda hassas olmak lazım. Yargının kararlarıyla saldırılara cesaret vermemesi gerekir" dedi.

'FİZİKSEL ÇATIŞMALAR ARTAR'
DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven ise, Yargıtay'ın bu kararı hangi gerekçeyle verdiğini bilmeden sağlıklı bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığını söyledi.

"Bu kararın siyasilere tepkili bazı vatandaşları uyandıracağını ve benzeri protestoların artmasına yol açabileceğini tahmin etmek de zor değil" diyen Turhan Güven, bu durumun siyasiler ile vatandaşlar arasında 'fiziksel' çatışmaları gündeme getirebileceğini savundu.

Kısa süre önce kendisine yumurta atan bir vatandaşa saldırıp, saçını çeken İngiltere başbakan yardımcısının tavrını anımsatan Güven, "Ha yumurta ha domates. Eğer bu tip şeyleri atmak suç oluşturmayacaksa, benzeri protestolara muhatap olan siyasilerin bu saldırılara karşılık olarak gösterecekleri tepkilerin de suç sayılmaması lazım" dedi.

'YARGITAY'A DA DOMATES'
DSP'li Rıdvan Budak ise, ilk defa bir yargı kararını haklı bulmadığını söyledi. "Vatandaşlar bir müddet sonra Yargıtay üyelerine de domates atmaya başlarlar" diyen Budak, "Ben yargıyı eleştirmeyi sevmem ama ilk defa bir yargı kararını yadırgadım. Siyasetçiyle vatandaş birbirlerine domates atmaya başlarlarsa memleketin hali nice olur" dedi.

Kendisine domatesli bir saldırı olması halinde saldırganla konuşmaya çalışacağını söyleyen Budak, "Eğer siyasi rakiplerimden para alarak domates attıysa onu döverim, ama eğer zor durumda olduğundan ve protesto etmek için attıysa o zaman söyleyecek bir şey yok" diye konuştu.

Yumurtaları Ağar yandaşları atmıştı
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, 18 Nisan seçimleri öncesinde Elazığ mitingine eşi Berna Yılmaz ile birlikte gitmişti. Elazığ Bağımsız Milletvekili Adayı Mehmet Ağar yandaşları miting alanını doldurarak, ANAP'ın 'Petek' adlı otobüsünün üzerinden halka seslenen Yılmaz ve eşini çakmak, bozuk para, domates yağmuruna tutmuştu. Yılmaz konuşmasını kısa tutmak zorunda kalmış ve Elazığ'ı terk etmişti. Bu olayda Mesut Yılmaz'a domates atan iki kişi yakalanıp gözaltına alınmıştı.

HUKUKÇULARDAN DESTEK

Prof. Dr. Çetin Özek (Ceza Hukuku): Domates atmak demokratik haktır
"Domates fırlatmak ya da yumurta atmak demokratik bir tepkidir. Kaldı ki dünyanın her yerinde siyasi liderlere domates de, yumurta da atılıyor. Bizim ülkemizde de böyle bir eylemin yapılması, bunun da sadece 'tepki' olarak görülmesi hukuken suç teşkil etmemeli. Clinton da, Blair de bu tür siyasi tepkilere maruz kalıyorlar."

İsmail Müftüoğlu (Adalet Eski Bakanı): Yargıtay'ın kararı hukukun zaferidir
"Türkiye hukuk devletidir ve demokrasiyi hazmetmek mecburiyetindedir. Bu anlayış içinde siyasilerin bir takım davranışları kaldırması gerekir. Siyasilerin davranışları beğenilmediği taktirde alkışla, söylemle ya da yazıyla eleştirilir. Demokrasi kültürüne varmış ülkelerde ise eleştirel tepki gül, yumurta ya da domates atılarak ortaya konabilir.

Ben Türkiye'de bu tür bir eylemin ceza almamasını takdire şayan bir karar olarak görüyor ve Yargıtay'ın kararının hukukun zaferi olduğunu düşünüyorum."

Kemal Anadol (Eski Milletvekili ve Hukukçu): Fiziksel temas olsa ceza verilebilir
"Hukuksal açıdan şahsa vuku bulsa yani fiziksel temas sağlasa, bu eylem için ceza verilebilirdi. Çelik kardeşlerin eyleminde domatesler otobüse geliyor ve otobüse atılan domatesin taş olmaması nedeniyle de zarar vermediği yargısına varılıyor. Ancak siyasi liderlere yönelik bir eylem olduğunda bunun fiziksel zarar verebileceği yargısına da varılabilir. Yargıtay'ın almış olduğu kararı destekliyorum. Kasıt bulmamış ve kararı bozmuş."

Alper URUŞ

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır