kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Bir yalnız adam Derviş


"Beni yıpratmak istiyorlar" diyen Derviş, dayanma noktasını şöyle formüle etti: Program yürütülebilir olmaktan çıkarsa...
Buğday krizinin yaşandığı Bakanlar Kurulu toplantısında boy hedefi haline gelen ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, MHP'lilerin "IMF'nin adamı" benzetmelerine karşı "yalnız" bırakılmasına çok kırıldı. Derviş, toplantıdan önce iki kez randevu istediği halde, MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'den yanıt alamadığından yakındı ve "Benim yıpranmam önemli değil, Türkiye bundan zarar görür" dedi.

Buğday fiyatı nedeniyle Tarım Bakanı ile restleşen ve istifa noktasına gelerek Bakanlar Kurulu toplantısını yarıda kesip ayrılan Derviş, sıkıntılı günler yaşıyor.

BAZI BAKANLAR SELAM BİLE VERMİYOR
DERVİŞ'İN en büyük sıkıntısı, Bakanlar Kurulu'nda "yalnız" bırakılması, MHP'li bazı DSP'li ve ANAP'lı bakanların da destek vermesi. MHP'li bakanların kullandığı "IMF'nin adamı" sözüne çok kırılan Derviş, üzüntüsünü yakın çevresine şöyle ifade etti:

"Bakanlar Kurulu'nda bazı bakanlar selam bile vermiyor. Birlikte karar aldığımız konularda dahi beni yalnız bırakıyorlar. Beni yıpratmak istiyorlar ama, benim yıpranmam çok önemli değil. Böyle devam ederse bundan Türkiye zarar görür. Kaygılarımın nedeni de budur. Bu programın başarıya ulaşması için kesintisiz olarak uygulanması şarttır."

YURTSEVERLİĞİMİ KİMSE TARTIŞAMAZ
"IMF'nİn adamı" gibi benzetmeler için "çok çirkin" ifadesini kullanan Derviş, Türkiye'nin derin ekonomik krizden kurtarılması için özveriyle çalışırken, en çok bu tür ifadelere üzüldüğünü anlattı. Derviş, Osmanlı paşası Derviş Paşa ve Kurtuluş Savaşı sırasında İsmet İnönü'nün emir subayı olan Erkanı Harp Yüzbaşısı Kemal Bey'e kadar uzanan soy kütüğüne atıfta bulunarak, "Benim yurtseverliğim tartışılmaz. Hiç kimse benden daha fazla yurtsever değildir" dedi.

Derviş, açıklamalarında sıkça IMF vurgusu yapmasının nedenini ise şöyle açıkladı: "Bu program IMF'nin değil, Türkiye'nin, hükümetin ortak programıdır. Başarısı için de elbirliğiyle çalışmak durumundayız. Ama eğer siz bu programı IMF'nin, Dünya Bankası'nın destekleriyle yapacaksanız, önerilerini de dikkate alacaksınız. Üstelik ortada tüm liderlerin ortak imzasını taşıyan bir niyet mektubu var. Önemli olan sadece rakamlar değildir, prensiplerdir. Altına imza attığınız, söz verdiğiniz kararlara uyacaksınız, yoksa güven veremezsiniz."

BAHÇELİ'DEN RANDEVU İSTEDİM, VERMEDİ
DervİŞ, Bahçeli'nin Bakanlar Kurulu'nda dile getirdiği diyalogsuzluk görüşüne ise şu açıklamayı getirdi:

"Bakanlar Kurulu toplantısından önce iki kez randevu talebinde bulundum. Buğday fiyatı konusunda hazırladığımız teknik çalışma hakkında bilgi verecektim ama, randevu vermediği için mümkün olmadı."

TÜRKİYE'Yİ YARI YOLDA BIRAKMAM
BuĞday taban fiyatının 155 bin liranın üzerine çıkarılmasıyla programın zarar göreceğini de savunan Derviş, tüm engellemelere rağmen programın başarısı için mücadeleye devam edeceğini ve Türkiye'yi yarı yolda bırakmayacağını ifade etti. Bakan Derviş, "dayanma noktası" olarak ise "programın yürütülebilir olmaktan çıkması"nı gösterdi. Derviş, önceki gün gergin geçen Bakanlar Kurulu toplantısı, ardından Liderler Zirvesi'nin ardından yakınlarına bu değerlendirmeleri yaptı.

Kemal Derviş, dün sabah ise, her günkü gibi saat 07.00'de ekonomi yönetimini toplayıp, hiçbir şey olmamış gibi çalışmalarına kaldığı yerden devam etti.

Şamil TAYYAR

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır