kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Fetih töreninde tüfek yanılgısı


İstanbul'un fethi törenleri sırasında Yeniçeriler'in ellerinde tüfekler bulunması tartışma yarattı. Tarihçi Mete Tunçay, Osmanlı ordusunda tüfeğin fetihten yaklaşık 60 yıl sonra kullanılmaya başlandığını söyledi
İstanbul'un fethinin 548'inci yıldönümü dün düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törenlerde rol alan temsili Yeniçeriler'in ellerinde bulunan tüfekler ise bir tartışmanın başlamasına yol açtı. Tarihçi Prof. Mete Tuncay, Osmanlı ordusunun İstanbul'u fethettiği 1453 yılında tüfek kullanmadığını söyledi.

İstanbul'un fethinin 548'inci yılı kutlamaları Fatih Sultan Mehmet'in Fatih Camii'ndeki türbesini ziyaretle başladı. İstanbul Valisi Erol Çakır, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve 3. Kolordu ve Batı Garnizon Komutanı Korgeneral Hüseyin Göksu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ile öteki yetkililerin türbeye çiçek bırakmasının ardından dualar okundu.

Ardından da Fatih Parkı'ndaki anıtta bir tören düzenlendi. Çelenklerin bırakılmasından sonra İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilip saygı duruşunda bulunuldu. Resmi kutlamalar, Belgradkapı surlarının önünde devam etti. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı Mehteran Bölüğü'nün çaldığı cenk havalarıyla Silahlı Kuvvetler'e bağlı askerlerden oluşan Yeniçeriler, top atışlarının ardından sembolik olarak surları fethederek sancak dikti. Fetih kutlamaları sırasında Yeniçeriler'in ellerinde tüfekler bulunması dikkat çekti.

'FETİHTE TÜFEK KULLANILMADI'
Yeniçerilerin ellerindeki tüfekler ise bir tartışmaya yol açtı. Bilgi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Mete Tunçay, İstanbul'un fethi sırasında Osmanlı ordusunun tüfek kullanmadığını söyledi. Topun bile o dönem için çok büyük yenilik olduğunu belirten Prof. Tunçay, "Ateşli silahların küçülmesi yaklaşık 60 yıl sonrasına dayanır. Osmanlı ordusu tüfeği ilk olarak 1514'teki Çaldıran Savaşı'nda kullanmaya başlamıştır" dedi.

Salim Yavaşoğlu - Ali ÖZLÜER - Yusuf DEMİR

 
Yeni dış kaynağın doğru bir şekilde kullanılacağını düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır