kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İmam nikah kıyamaz


İmam nikahı kilise nikahının alternatifi gibi düşünüldü ama İslam'da yeri yok. Nikahta resmiyet yoksa sokaktaki adam bile kıyar' diyen ilahiyatçılar, Elif'in hocasına tam destek verdi
Elif Sözen-Peter Kohl çiftine imam nikahı kıydığı söylenen, fakat "Sadece dua okudum" diyerek iddiayı yalanlayan Doç. Dr. Osman Şekerci'ye meslektaşlarından destek geliyor. Şekerci'nin "İslam dininde imam nikahı diye birşey yoktur" açıklaması yankı uyandırdı ve yıllardır kabul edilen bir tabunun yıkılmasına neden oldu.

Şekerci ile aynı görüşleri paylaştığını ve İslam dininde böyle bir kavramın olmadığını söyleyen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Faktültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Abdulaziz Bayındır, "Bu kavram Medeni Kanun'un çıkarılmasından sonra ortaya atıldı. Kilise nikahına alternatif dinsel bir nikah olarak düşünüldü. Esasen İslam'da yeri yok" diye konuştu.

MANTIĞI YANLIŞ
İslam dininde "nikah" yerine "sözleşme" yapıldığına dikkat çeken Bayındır, "Hıristiyanlar nikahlarını kilisede kıyarlar. Medeni Kanun çıkarıldıktan sonra Müslümanlar da sanki camide nikah kıyılmalıdır, gibi bir mantıkla imam nikahını ortaya çıkardılar" diye konuştu.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Salih Tuğ, İslam dininde özel olarak "imam nikahı" kavramının olmadığını belirterek, "İslam hukukunda sadece nikah var. Bunun başka bir adı da yok" dedi.

Tuğ, nikahı kimlerin huzurunda kimlerin kıyacağının önemli bir sorun olduğunu kaydederek, "İmam nikahı kavramının temeli aslında Osmanlı'ya dayanıyor. Osmanlı Devleti'nde nikahı kadılar kıyıyorlardı. Ama kadının her nikaha ulaşma şansı olmadığı için o yazılı bir vekaletle imamları kendi yerine görevlendirmişlerdi. Görevli imamlar dışında nikah kıyanlara cezai yaptırım uygulanıyordu" diye konuştu.

EVLENEMEZLER!
Tuğ, nikahın resmi statüye bağlanmadan da kıyılabileceğini söyleyerek, "Mesele sadece resmi nikah değilse, şahitlerin huzurunda aleniyet şartını yerine getirerek güvenilir herhangi birisine nikah kıydırtabilirsiniz. Bu ben de başkası da olabilir" diye konuştu.

Bu tartışmalar devam ederken İstanbul Müftülüğü Fetva Bölümü ise İslam'a göre bir müslüman ile bir hıristiyanın evlenmesinin uygun olmadığını açıkladı. Fetva Bölümü yetkilileri, bir Müslümanın ancak Hıristiyan kişinin, Müslümanlığı kabul etmesi halinde evlenebileceğini söyledi ve "İslam'da imam nikahı yoktur" dedi.

İmamlar isyan etti
Din Görevlileri Sendikası (Dingör-Sen) Genel Başkanı Ahmet Yıldız, ilahiyatçılara karşı çıktı. İmam nikahının İslam'da var olduğunu belirten Yıldız, "Bugüne kadar olan bir şeyi bundan sonra yokmuş gibi göstermek olmaz" dedi.

Seyhan SEVİNÇ

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır