kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Krize rağmen sigorta


Ardı ardına yaşanan krizlere rağmen sigortacılık sektörü yılın ilk üç ayında yüzde 49 daha fazla prim üretti. Sektörün toplam prim üretimi üç ayda 500 trilyona yaklaştı
2000 yılı başında istikrar programının uygulanmasıyla başlayan olumlu hava, sigortacılık sektörü için de güzel günlerin habercisi olmuştu. Harcama musluklarının açılması, otomotiv, gayrımenkul gibi sektörlerdeki olumlu gelişmeler ve hayat standardının yükselmesi, insanların gündelik sorunların yanında geleceklerini de düşünmelerini sağladı.

Bu bilincin harekete geçmesi sayesinde atılım yapan sigortacılık sektörü, geçen yılın ilk üç ayında 333 trilyon liralık prim üretmiş, yılsonunda tarihinin en parlak verilerine ulaşmıştı. Ancak ardı ardına gelen finansal kaynaklı iki kriz, sigortacılık sektörünün 2001 yılı öngörülerinin gerisinde kalmasına neden oldu. Yine de bu yılın ilk üç ayında yüzde 49'luk büyüme kaydeden sigortacılık sektörü, 496.8 trilyon liralık prim üretti.

DEPREM FAKTÖRÜ
Prim üretimindeki bu artışta zorunlu deprem sigortasının payı büyük olurken, "yangın" başlığı altında uygulanan deprem sigortasının da katkısıyla bu kalemde üretilen toplam prim miktarı 107 trilyon lira oldu. Geçen yılın aynı döneminde üretilen prim miktarı 65 trilyon lira düzeyindeydi.

Bunun dışında, yılın ilk üç ayında en yüksek artış gösteren sigorta kalemlerinden biri de kaza sigortası oldu. 2000 yılının ilk üç ayında 143 trilyon lira olan kaza sigortası prim toplamı, bu yılın aynı döneminde yüzde 47 artış göstererek 210 trilyon lira oldu. Yılın ilk üç ayında üretilen hayat sigortası prim tutarı ise yaklaşık 76 trilyon lirayı buldu. Geçen yılın aynı dönemindeki hayat sigortası prim tutarı yaklaşık 60 trilyon liraydı. Bu rakamlar, yılın ilk üç ayında hayat sigortası primlerinin yüzde 27 artışına işaret ediyor.

Yılın ilk üç ayında en yüksek prim üretimini 48.8 trilyon liralık prim üretimiyle Axa Oyak sağlarken, ikinciliği 46.7 trilyon liralık prim üretimiyle Koç Allianz aldı. Ak Sigorta 41.8 trilyonluk prim üretimiyle üçüncü sırada yer aldı.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır