kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Kafkas arıları, bir ilçeyi hayata bağladı


Onlar Artvin Borçka'nın yoksul halkıydı. Ağaçtan para kazanalım dediler ama yanlış kişiye danıştılar
TEMA'nın kurucusu Gökyiğit, 'Ağaç kestirmem' dedi. Bölge incelendi ve dünyanın en değerli arıları bulundu

Artvin'in Borçka ilçesi Kâmilli beldesinde yaşayan 2 bin 500 kişi, hemşehrileri Nihat Gökyiğit'e, "Bize bir el ver, şurada odunculuk yapıp yoksulluktan kurtulalım" dediğinde "21. yüzyıl evliyası"nın yüreği 'cızz' etti. Tekfen Holding'in üç ortağından biri, TEMA Vakfı'nın Başkan Vekili 76 yaşındaki Gökyiğit, "ağaç keserek yoksulluktan kurtulmuş tek bir ülke olmadığını" biliyordu. Üstelik Borçka, coğrafyası gereği "endemik" yani yöreye özgü bitkiler yönünden çok zengindi. "Sizin bitki örtünüz çok zengin" dediğinde, köylüler "peki biz niye bu denli yoksuluz?" dediler. Ve bu yakınma, Türkiye'nin tek bir bölgesinde yaşayan "Kafkas Arıları"nın keşfini sağladı...

ÇÖZÜM ARAYIŞI
TEMA Vakfı'ndaki çalışmalarıyla tam bir vatanseverlik örneği sergileyen Nihat Gökyiğit, "Ben size ağaç kesmeden para kazandıracak bir yol bulacağım" dedi. Ve Milli Prodüktivite Merkezi'ndeki dostu Yücel Çağlar'a konuyu açtı. Çağlar, Borçka'da sosyologlar ve doğabilimcilerle aylar süren bir araştırma döneminin sonunda, İstanbul'daki dostuna heyecanla telefon etti: "Müjde! Türkiye'nin hiçbir yerinde bulunmayan ve dünyanın en verimli arıları sadece burada yaşıyor."

Bu, Borçka'nın yoksulluktan kurtuluşunun, yeniden hayata bağlanmasının da ilk haberiydi. Çalışkan Kafkas arıları, diğerlerinden farklı olarak her hava koşulunda bal toplamaya çıkan, 2-3 misli fazla üreten ve insana karşı uysal olmaları nedeniyle maskesiz bile çalışılabilen arılardı. Borçka'da TEMA'nın organizasyonuyla yörenin eski adının verildiği bir şirket kuruldu. Marcahel A.Ş, kraliçe arı üretimine başladı. Köylüler bu konuda eğitildi.

TANESİ 10 DOLARA ARI
Aylar süren çalışmaların sonunda ilk kez geçtiğimiz yıl üretime başlandı. Dört işletmenin herbirinde yaklaşık bin arı üretildi. Ve bir ana arı, 10 dolar fiyatla satılmaya başladı. Şirket şimdi, üç gözlü, tel örgülü tahta kutularda, 7 refakatçi ile birlikte bir kraliçe arıyı, Borçka'dan otobüslere yüklüyor ve Edirne'ye kadar ulaştırıyor. Refakatçi arılar, kutunun bir gözündeki balı yiyerek bunu arı sütüne dönüştürüyor ve değerli kraliçeyi besliyor. Şimdi Borçka, yıllardır birlikte yaşayıp da tanışmadığı Kafkas arıları ile bal yerine kraliçe arı üreterek yaşam standardını yükseltmenin umudunu yaşıyor. Toplam 12 arı işletmesi var ve her biri yılda 1200-2000 adet ana arı üretiyor. Yıllardır çivi bile çakılmayan evler onarılıyor, bal festivalleri düzenleniyor ve sabırsızlıkla Nihat Gökyiğit'in misafirhanesinin bitmesi bekleniyor.

TEMA, ekolojik marka oldu
TEMA Vakfı, 1 Şubat'tan itibaren ekolojik tarımla üretilmiş ürünlerin satışına başladı. Üretim sırasında sentetik kimyasal gübre ve ilaç, üretimden sonra da olgunlaştırıcı ve koruyucu hormonlar kullanılmadan AB Ekolojik Ürün Yetiştiriciliği normlarına uygun olarak üretilen sebzeler, marketlerde satılıyor.

Ekolojik ürün yetiştiriciliğini TEMA İksisadi İşletme Müdürü Güven Tığlı organize ediyor. Tığlı, bütün dünyada bu işin önem kazanmaya başladığını belirterek şunları söylüyor: "Biz Şubat ayından bu yana 4 ton üretim yaptık. Şimdi çay, kurutulmuş domates, meyve kokteyl, müsli ve çam fıstığına da gireceğiz. Yaş sebze-meyve de sırada. İleride organik et üretimini de düşünüyoruz. Şu anda tüm Makro marketlerde ürünlerimiz var, bazı Migros'larla da çalışmaya başladık." Ekolojik ürünler, üretimden satışa kadar geçen sürede sertifika firmaları tarafından denetleniyor. Tarım ilacı kullanılmadığı için düşük verim alınması nedeniyle fiyatlar diğerlerinden yaklaşık 2 misli pahalı oluyor. Ürünlerden bazıları ve fiyatları şöyle: Kuru incir (500 gr) 3 milyon 450 bin lira, kurutulmuş elma (250 gram) 2 milyon 450 bin lira, kuru fasulye (500 gr) 2 milyon 390 bin lira, bulgur (500 gram) 950 bin lira.

ESEN PİŞİRİCİ

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır