kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Sorunumuz stok olacak


Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay iç borç stokunun arttığını, bundan sonraki günlerde stokun sürdürülebilirliğinin tartışılacağını söyledi
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, bundan sonra günlerde iç borç stokunun, nasıl sürdürülebilir olduğunun tartışma konusu haline gelebileceğini söyledi. Binay, Hesap Uzmanları tarafından düzenlenen, "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı ve Maliye Politikaları" konulu panelde yaptığı konuşmada, Hazine'nin kamu ve fon bankalarına bu kağıt vermesinin, iç borç stokunu önemli ölçüde artırdığını belirtti.

İFLAS RİSKİ OLUŞACAK
"Belki bundan sonraki günlerde iç borç stokonun nasıl sürdürülebilir olduğu tartışma konusu haline gelecek" diyen Binay, iki önemli noktanın bulunduğunu söyledi.

Binay birincisinin, Hazine'nin Merkez Bankası ve fon bankalarına olan faiz yükümlülüklerini aksatmadan yerine getirmesi, diğerinin de Merkez Bankası'nın piyasalarda bıraktığı likiditenin, Hazine tarafından sterilize edilmesi olduğunu belirtti.

Başkan Yardımcısı Binay, Merkez Bankası Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeler sonucunda, 6 ay süreyle Hazine'yi doğrudan fonlayacaklarını ve bu durumun kasım ayına kadar süreceğini söyledi.

Kanundaki değişikliklerle gündeme iflas riskinin de girdiğini kaydeden Binay, "artık 6 aylık geçici maddenin yürürlük süresi sona erdikten sonra Maliye Bakanlığı'nın bütçeyi yaparken bir takım ödemeleri, Hazine'nin yapamaması riskini her zaman göz önünde bulundurmak zorundadır" dedi.

Binay, "Merkez Bankası, 1999 Ekimi'nde IMF tarafından önerilen yüzde 10'luk tek seferlik devalüasyona bankaların açık pozisyonu nedeni ile karşı çıktı" eleştirisini yanıtlarken, "IMF'ye yüzde 10'luk tek serferlik devalüasyona karşı çıkan benim" diye yanıtladı. Şükrü Binay, devalüasyonun, enflasyon üzerinde etkileri konusunda bir kavram bulunduğunu kaydederken, 1999 yılında bu oranın son derece yüksek olduğunu söyledi. Binay, döviz kurunu, Kasım ve Aralık ayında hızlandırdıklarını anlatırken, "Eğer bunu Kasım'da tek seferde yapsa idik, 2000'de daha yüksek bir enflasyon görecektik. Devalüasyon yaparak, enflasyonu düşüğe çekmek dünyada pek görülmüş bir şey değil" dedi.

KAMUDA FAZLALIK VAR
Binay, Merkez Bankası'nın "davul kendi sırtında, tokmak başkasının elinde" olduğunu söylerken, enflasyon hedeflemesinde davul ile tokmağın, Merkez Bankası'nın eline geçmiş olacağını söyledi.

Binay, kamuda personel fazlasının bulunduğunu ancak, kimsenin sesini çıkarmadığını, geçici işçilerin kalıcı hale getirildiğini, bankacılık sisteminde gereken denetlemenin yapılmadığını ama kimsenin eleştirmediğini kaydederek, "Bunların bir bedeli olacak. Bunun adı da faiz. Ya faiz ya enflasyon ya da ikisi birden" dedi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır