kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Gayrimenkulü şimdi alın


Remax Türkiye Genel Müdürü Murat Goldştayn, konut fiyatlarının yüzde 30 düştüğünü belirterek, "Konut almak için en doğru bir zaman. Yalılarda bile fiyatlar düştü" dedi
Ekonomik krizin ardından dibe vuran emlak satışları, fiyatlardaki düşüşle birlikte canlanmaya başladı. Dünyanın en büyük emlak zinciri Remax'in Türkiye Genel Müdürü Murat Goldştayn, emlak fiyatlarının ortalama yüzde 30 düşüş gösterdiğini belirterek, "Gayrimenkul almak için inanılmaz uygun bir zaman. 200 bin dolarlık evler 130 bin dolara, 15 milyarlık evler 11 milyar liraya düştü. Şimdiye kadar hiç fiyat kırmayan yalılarda bile fiyat düşüşü var" dedi.

ÖNCE OTOMOTİV AÇILACAK
Bunu krize olduğu kadar, gayrimenkulünü nakde dönüştürüp paradan para kazanma isteğine de bağlayan Goldştayn, "Bazı ev sahipleri faizlerin yükselmesiyle birlikte ellerindeki gayrimenkulleri satıp paralarını değerlendirmek istedi. Bu da arzı artırdı. Fiyatlar biraz da bundan düştü" dedi. Piyasanın açılmasının yılsonunu bulacağını belirten Goldştayn, "Önce otomobil ve beyaz eşya sektörleri canlanacak. Daha sonra sıra gayrimenkule gelecek" dedi.

FAİZLERİN DÜŞMESİ ŞART
GoldŞtayn, bankacılık sektöründeki sorunların aşılmasının da gayrımenkulde patlamanın anahtarı olduğunu söyledi. Goldştayn, "Türkiye'de gayrimenkul piyasasının daha ileri gidebilmesi için kredi akışı olması lazım. Bu olduğu zaman gayrimenkul fiyatları gerçek değerini bulacak. Dünyada insanlar 20'li yaşlarda konut sahibi olabiliyor. Ama bizdeki ev sahibi olma yaşı 40'larda. Bunun aşağı çekilebilmesi için mortgage sisteminin uygulanabilir olması gerek. Bu da bankalara bağlı" dedi.

İşsiz bankacılara fırsat
Krİzİn ardından birçok eğitimli insanın işsiz kaldığının altını çizen Murat Goldştayn, bu kişilerin emlak sektörüne girmeleri halinde kârlı çıkacaklarını söyledi. Özellikle bankacılık sektöründe iyi eğitimli ve para kullanmayı bilen birçok kişinin işten çıkarıldığını söyleyen Goldştayn, şöyle devam etti:

"Bizim Remax olarak yapmak istediğimiz şey, emlak sektörünün tamamen dışından gelen ve bu işi bilmeyen kişileri vereceğimiz eğitim ve konsept ile birer emlak profesyoneli haline getirmek. Şu anda bu kadar düşük yatırımla bu kadar yüksek getirinin sağlanabildiği başka bir iş yok. Örneğin bizden franchise alabilmek için 20 bin dolarlık bir yatırım yetiyor. Ofise yapılacak masrafla birlikte 30 bin dolara kendi işinizin patronu olabiliyorsunuz. Zaten sistem herkesin kazanması üzerine kurulu. Sadece franchise almak için değil, müşteri temsilcisi olarak da son derece yüksek kazanç elde etmek mümkün. Çünkü konsept olarak önce müşteri temsilcisi, sonra ofis sahibi kazanıyor. Çok önemli şirketlerin üst düzey yöneticiliğini bırakarak bu işi yapmaya başlayan ve çok başarılı olan ofis sahiplerimiz var" dedi. Goldştayn, bu konuyu yönetim danışmanları ile de görüştüklerini söyledi.

En çok yabancılar alıyor
Devalüasyonun ardından ucuzlayan fiyatların, yabancıların ve yurtdışındaki Türkler'in gayrimenkule ilgisini artırdığını da belirten Remax Türkiye Genel Müdürü Goldştayn, "İngiltere, Norveç, İsveç ve Kanada gibi birçok ülkeden yabancılar gelip gayrimenkul almak istiyor. Bu talepler daha çok turistik bölgelerde yoğunlaşıyor. Yabancıların Türkiye'de ev sahibi olabilmeleri için mevzuat da uygun dedi. Bu dönemdeki en önemli müşteriler yabancılar. Turistik bölgelerin dışında ise özellikle geliri döviz cinsinden olduğu için yurtdışındaki Türkler'in ilgisi büyük. Kur avantajlarını kullanmak istiyorlar" diye konuştu.

BÜYÜME REKORU
Türkiye'nin, 2000 yılında Remax'in en fazla büyüyen ülkesi olduğunun altını çizen Goldştayn, "Şu anda 85 adet franchise verdiğimiz ofis var. Yılsonuna kadar 100 ofise çıkacağız. 2005 yılı için hedefimiz 300 ofis ve 3 bin müşteri temsilcisine ulaşmak ve Avrupa'nın en büyük Remax ofisi olmak" dedi.

Açıl SEZEN

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır