kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

TMO 500 milyon dolar arıyor


Fiyatın belirlenmesinin ardından şimdi de çiftçiye ödeme yapmak için karşılığı aranıyor. Hazine, TMO için nabız yoklamaya başladı
Hükümet'in oldukça zor karar verdiği hububat fiyatlarında şimdi de finansman arayışı başladı. Hazine Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü, TMO'nun kredi ihtiyacı için uluslararası piyasalarda nabız yoklamaya başladı. İlk etapta 500 milyon dolar bulunması gerekiyor.

Hububat fiyatlarının, TMO'nun alım miktarı ve tüccarın piyasaya girmesi açısından önemli bir gösterge oluşturduğuna dikkati çeken Hazine yetkilileri, şu bilgiyi verdi:

"Buğday fiyatlarında program açısından en temel nokta TMO'nun alım miktarı olacak. Biz TMO'nun 3.5 milyon ton civarında alım yapmasını bekliyoruz. Ancak, üst sınır 4 milyon ton. Bu nedenle tüccarın, parasını repoda tutmak yerine piyasaya girmesini bekliyoruz. Bu eğilim Haziran ayının ilk yarısında kendisini hissettirir. Eğer 3.5-4 milyon ton aralığında bir miktardaki alımla sezon kapatılabilirse 500 milyon dolar kaynak yetecektir. Ancak, geçtiğimiz yıllarda 8 milyon tonu aşan ürün alımları yapıldığı da oldu. TMO'nun elinde alım yapabilecek kaynak yok. Bu nedenle dış kredi arayışı başlatıldı. TMO'nun özel bankalarla birlikte 1.1 katrilyon lira devirli kredi borcu var. 350 trilyon lira dolayındaki garantili borçları ise sermaye artışına mahsuben kapatılıyor. TMO, IMF'nin borçlanmasına performans kriteri getirdiği KİT'ler arasında. Eğer 500 milyon dolarla bu işi yapabilirsek, program açısından sorun yaşanmaz."

Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır