kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

143 dolara alırım 109 dolara satarım


Üreticiye buğdayın tonunu 143 dolardan alma sözü veren TMO, diğer taraftan stoklarını eritebilmek için 109 dolardan yurtdışına satış yapıyor
Uzun ve sert tartışmalar sonucu bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) üreticilerden kilosu 164 bin liradan buğday almasına karar verildi. TMO'nun bu yıl tahmini olarak 3.5 milyon ton buğday satın alabileceği ve bunun karşılığında 600 milyon dolar civarında bir ödeme yapacağı belirtiliyor. Yeni satın alacağı hububat için depolarında yer açmaya çalışan TMO, bir taraftan da geçmiş yıllardan kalan buğdaylarını satmak için yurtdışı alıcılar için ihale açıyor. TMO'nun son ihalesi 4 Mayıs tarihinde gerçekleştirildi. Ofis, 60 bin ton kırmızı buğdayın tonunu 108.97 dolardan, 75 bin ton beyaz buğdayon tonunu da 107.75 dolardan sattı.

HER TONDA 34 $ ZARAR
Bugün üreticiye kırmızı buğday için 164 bin lira fiyat veren, yani tonunu yaklaşık 142.90 dolardan alacağını taahhüt eden TMO, ton başına yaklaşık 34 dolar zarar ediyor.

Beyaz buğdayda ise fark biraz daralmasına rağmen yine alım ve ihracat fiyatı arasındaki fark korunuyor. TMO üreticiden 154 bin liradan, yani tonunun 134 dolardan alıyor. İhracat fiyatı ise 107.75. Fark 26 doları aşıyor. Her ay ihale açan TMO, Nisan ayında da yine stoklarını eritmek için yurtdışına satış yaptı. Tonu 108.78'den 45 bin ton kırmızı buğday ihraç edildi.

STOK MALİYETİ VAR
TMO'nun sattığı buğdayın geçen yıl yaptığı destekleme alımlarından kaldığı düşünüldüğünde, zarar daha da büyüyor. 2000 yılı alım fiyatı 102 bin lira olarak açıklanmıştı. Kilo başına ödenen fiyat 165 doları aştı. TMO geçen yıl aldığı buğdayın parasını ödedikten sonra yaklaşık 10 ay stoğunda sakladı. Bu süre zarfında iki kriz nedeniyle maliyetleri katlana katlana arttı. Sonra da 108.97 dolardan yurtdışına ihraç etti. Devlet bu farka da önceki gün karşılıklı istifa tehditleri yaşanan Bakanlar Kurulu toplantısı sonucu ancak ulaşabildi.

Paranın yarısı peşin ödenecek
TarIm Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, hububatta alım bedellerinin yarısının peşin, kalanının da en geç 30 gün içinde ödeneceğini söyledi. Gökalp, geçen yıl 102 bin lira olarak açıklanan Anadolu kırmızı sert buğdayın alım fiyatının, bu yıl Haziran ayı için yüzde 61 oranında arttırılarak, 164 bin liraya yükseltildiğini belirtti.

Bakan Gökalp, bu fiyatın ton başına 150 dolara denk geldiğine dikkat çekti. 178 bin 200 liralık fiyatın da niyet mektubunda olduğunu belirten Gökalp, şöyle devam etti:

"Ekmeklik buğday için açıklanan fiyat, bizim istediğimiz fiyata çok yakın. TMO alımlarının yüzde 10'unu Haziran ayında, yüzde 60'ını Temmuz'da, kalanını da Ağustos'ta yapıyor. Açıkladığımız kademeli alım fiyatı sayesinde, üretici, Haziran'da istenilen fiyata çok yakın bir fiyatı, Ağustos'ta da istediğimiz fiyatın üzerinde bir fiyatı alabilecek. Açıklanan fiyatta, istenen fiyata göre çok büyük bir sapma yok."

IMF'ye verilen niyet mektubunda, TMO'nun alım miktarının sınırlandırılmasına ilişkin bir hüküm bulunmadığına dikkati çeken Gökalp, TMO'un piyasayı regüle edecek düzeyde alım yapacağını kaydetti.

Bu yıl Haziran'da 164 bin liraya alınan hububatın, Aralık'ta 230 bin liraya satılacağını açıklayan Gökalp, satış fiyatlarının da her ay TMO'nun finansman, depolama, pazarlama, işletme giderleri, buğdayın ithal maliyeti dikkate alınarak artırılacağını vurguladı.

Satış fiyatlarının da yakında belirlenerek, alım kararnamesi ile birlikte açıklanacağını anlatan Gökalp, alış ve satış fiyatlarındaki marj nedeniyle, bu yıl da tüccarın yoğun olarak alımlara katılmasını beklediklerini söyledi.

Tarım Bakanı Gökalp: Yanlış anlaşıldım
TarIm Bakanı Gökalp, Bakan Derviş'le arasında geçen "Hilton'da kahvaltı" tartışması konusunda sorulara yanıt verdi. Gökalp, Gazetecilerin "Hilton Oteli'nde kahvaltı yapanların da tarıma ihtiyacı var" sözünün hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Bazıları tarımın nüfusun sadece yüzde 35'ini ilgilendirdiğini söylüyor. Oysa gıda her canlıyı, her insanı ilgilendirdiğini vurgulamak için 'Hilton Oteli'nde kahvaltı yapanların da tarıma ihtiyacı var' lafını kullandım." Önceki gün yapılan toplantıda Bakan Derviş Gökalp'e,"Beni çiftçilere şikayet etmişsiniz. Onlara "Hilton'da kahvaltı edenlere sorun" demişsiniz. Çok kırıcısınız" şeklinde konuşarak sıkıntısını dile getirmişti.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır