kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Büyük biraderler coştu


Dünya geçmiş televizyonun karşısına, birilerini gözetliyor. Big Brother yarışmasıyla başlayıp, Survivor ile devam eden çılgınlıkta etekler sıyrıldıkça reytingler fırlıyor
Konteynıra kapatılmış bir grup insanın kameralarla 24 saat gözetlendiği "Big Brother" yarışma programı 2 yıl önce Hollanda'da ilk yayınlandığında, program yapımcıları dahil hiç kimse bu yarışma ve benzerlerinin birçok ülkede gösterileceğini tahmin etmiyordu. Sayıları 10 ile 15 arasında değişen yarışmacıların 100 gün boyunca aynı ev içinde yaşaması mantığına dayanan "Big Brother" yıl sonuna kadar 18 ülkede gösterilmiş olacak. Programın ilk yayınlandığı günden bu yana büyük rating aldığını farkeden televizyon yöneticileri, yarışmanın 100 gün boyunca aynı popülariteyi korumasını sağlamak için çeşitli yöntemlere başvurdular.

HER ŞEYİN BAŞI SEKS
Özellikle evdeki seks ve kavga sahneleri yayınlandığında izlenme oranının inanılmaz rakamlara ulaşması kanalları da programdaki seks unsurunu ön plana çıkartmaya teşvik etti. İlk başlarda (yayınlandığı ülkenin RTÜK'lerinden) "ceza alırım korkusuyla" ev içinde yaşanan seks sahnelerini makaslayan kanallar, uğradıkları reyting kaybını önlemek için artık her türlü olayı yayınlama yolunu seçtiler.

Programın 24 saat yayın yapan dijital kanallarda yayınlanması da televizyon kanallarının evin içinde yaşananları aynen yayınlamasını sağladı. Ev içinde seks sahnelerinin yaşanması için adeta yarışmacıları teşvik eden kanallar yarışmaya aldıkları kişileri de seksi ön plana çıkartmaktan hoşlanan kişiler arasından seçti.

ISSIZ BİR ADAYA DÜŞSEM...
Big Brother'ın başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede yayınlanarak reyting rekorları kırması da Amerika'da geçtiğimiz yılın olayı haline gelen "Survivor" adlı yarışma programının doğmasına sebep oldu. Yıl sonuna kadar 21 ülkede yayınlanması beklenen Survivor'un birinciye verdiği para ödülünün Big Brother'a göre daha çok olması bu yarışmaya olan talebin daha fazla olmasına neden oldu. 6 kadın, 6 erkeğin bir adada her şeyden uzakta 3 ay geçirdiği Survivor'da birinci olan Richard Hatch ise bu büyük ilginin ödülü olarak ABD'de yılın erkeği seçildi.

İlkokul öğretmeni havlusunu atarsa..
Geçtiğimiz cuma akşamı ikincisi başlayan Big Brother'da yaşanacak seks sahnelerini bir karesine bile dokunmadan yayınlayacağını açıklayan dijital Channel 4'ün yöneticilerinin gündemin zirvesine oturmak için çok fazla beklemesine gerek kalmadı.

Pazar akşamı yarışmacılardan Paul ile Penny'nin ateşli öpüşmelerini yayınlayan Channel 4'ün evdeki kameralarına Salı günü de 33 yaşındaki ilkokul öğretmeni Penny'nin çırılçıplak görüntüleri takıldı.

HOCAM!
24 saat evi gözetleyen 40 kameraya aldırmadan duştan çıktığı gibi evin içinde çıplak dolaşan Penny'nin vücudunu sergilediği saatlerde milyonlarca İngiliz ekran başına adeta çivilendi.

Evin içinde ne kadar çok seks sahnesi yaşanırsa o kadar reyting alacaklarını düşünen Channel 4 yetkililerinin seçtiği yarışmacılar arasında 22 yaşında bir striptizci ve her yerde 'gay' olduğunu söyleyen bir öğrenci var. Bu katılımcılardan da bombalar bekleniyor.

HAMİLE KALDI
Geçtiğimiz Kasım ayında son bulan ilk Big Brother'ın yarışmacılarından Claire Strutton ve Tom McDermott'un önceki hafta bebek beklediklerini açıklaması gözlerin bir kez daha yarışmaya çevrilmesine yol açtı. Çift, bu çocuğun yarışma sonrası alevlenen aşklarının ürünü olduğunu açıkladı.

Evden Playboy kızı çıktı
Bu yılın başında yayınlanan Big Brother Belçika, özellikle yarışmacıların birbirleriyle olan yakın münasebetleri sayesinde büyük ilgi gördü. Bu yarışmacılar arasında biri vardı ki milyonlarca Belçikalıyı her akşam ekran başına çekti. Evli olduğu kasaptan 1 çocuk sahibi olan 24 yaşındaki Betty Van Insberghe'nin evin içindeki 27 kameraya aldırmadan verdiği seksi pozlar yarışmayı yayınlayan Kanaal 2'nin yüzünü güldürdü. Tepkilere aldırmadan evdeki erkek yarışmacılarla sevişen ve genelde çıplak dolaşan Betty, evden çıktıktan sonra da bu imajını pekiştirdi. Ünlü erkek dergisi Playboy'a birbirinden seksi pozlar vermekten çekinmeyen Betty bütün ülkenin konuştuğu bir isim haline geldi.

İstemiyoruuuuuz!
Avrupa'daki Big Brother furyasına son katılan ülkelerden biri olan Yunanistan'da program daha başlamadan yoğun tepkilere neden oldu. Haziran başında Antenna tarafından yayınlanacak Big Brother'ın insan haklarına aykırı olduğununu savunan sivil toplum örgütleri 12 yarışmacının 112 gün boyunca kalacakları evin önüne giderek gösteri yaptılar.

Çıplaklar kampı mı?
Yarışma programının ilk yayınlandığı ülkelerden biri olan Danimarka'daki Big Brother'da da yarışmacılar adeta çırılçıplak kamera karşısında dolaşmak için birbirleriyle yarıştı. Hatta program yapımcıları çıplaklığı ön plana çıkaran yarışmacıları eleştiren 3 kişiyi evin huzurunu bozdukları gerekçesiyle programdan attı.

Danimarkalılar'ı bu da kesmedi, "Bar" adlı bir yarışma daha düzenlediler. Bu kez kameralar bir bara yerleştirildi, yarışmacılar da günlerce burada çalıştı. İzlenme rekorları kıran yarışmada birinciliği Sivaslı Erkan kazandı. Erkan Danimarka'da genç kızların sevgilisi oldu.

Hollanda

Reyting zıplatan duş
1999'un sonunda ilk defa bu ülkede başlayan Big Brother yarışmasının büyük ilgi görmesi üzerine Hollandalı firma tarafından birçok televizyon kanalına satıldı. Hollanda televizyonunun, evin içindeki yarışmacıların duş sahnelerini makaslamadan göstermesi büyük tepki toplamıştı.

Fransa

Çatıda biri mi var?
"Loft Story" (Çatı katı hikayesi) adıyla gösterilen program Fransa'yı adeta birbirine kattı. Paris'te geniş bir dairede 35 kamera arasında yaşayan 11 gencin evin jakuzisinde, salonunda ve yatak odalarında yaşadığı ateşli seks sahnelerinin aynen yayınlanması protestolara neden oldu. Yarışmacıların gözlenmekten memnun bir vaziyette hayatını sürdürdüğü dairenin bulunduğu apartmanın önünde 1 hafta içersinde 3 protesto gösterisi düzenleyen Fransızlar, dört duvar arasında hapsedilen gençlerin kendilerini sekse verdiklerini söyledi ve bu yüzden programın bitirilmesini istedi.

Avustralya

Toplu seks sahnesi
12 kişinin 250 bin dolarlık para ödülü için yarıştığı Avustralya'daki Big Brother'da da yarışmacıların çırılçıplak görüntüleri ve toplu seks sahneleri ekrandan eksik olmuyor.

Türkiye

Sörf tahtası üzerinde
Hollanda'da yayınlanan Taxi Orange adlı yarışmanın uyarlaması olan Biri Bizi Gözetliyor (BBG) yarışmasının ilki tamamlandı ancak 100 gün bir evde kapatılan gençler kameralardan kurtulamadı. 15 yarışmacı şimdi de kameralarla donatılmış bir tekneyle mavi yolculuğa çıktı. Evdeyken açık kıyafetler giydiği için aforoz edilen Hülya ise güne, bikinisiyle sörf tahtası üzerinde başlıyor artık...

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır