kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Gögsü açmadan kalp ameliyatı


Bacaktan damara sokulan minik bir alet yardımıyla artık ağır kalp ameliyatları tarihe karışıyor
Bilim adamları bypass operasyonlarında devrim yaratacak yeni bir yöntem geliştirdi. Amerikan Kalp Birliği dergisinde (Journal of American Heart Association) yayınlanan yazıya göre, hastanın göğsünün açılmasına gerek kalmadan gerçekleştirilen bu yeni bypass operasyonu geleneksel yöntemlerle ameliyat olamayan binlerce hasta için umut ışığı oldu.

ESKİSİ RİSKLİYDİ
Eskiden bypass operasyonlarında hastanın göğsü açılır ve tıkanan damar yerine vücudun başka bir bölgesinden alınan yeni bir damar konulurdu. Ancak bu yöntem damarları normalin üzerinde tıkanan hastalarda uygulanamıyordu. Kalp hastalarının dörtte biri bu nedenle ameliyat olamıyordu. Yeni yöntemde ise hastanın kalbini açmaya gerek kalmıyor.

Bacaktan arter damara yerleştirilen özel bir kateter, ultrason aracılığıyla tıkanan damara kadar ulaştırılıyor. Katetere bağlı bir iğne, damarı deldikten sonra yanındaki damarda bir delik açıyor. Bu açılan deliğe yerleştirilen minik bir balon, açılan deliğin genişlemesini sağlıyor. Daha sonra iki damar arasına boru biçiminde bir tüp yerleştiriliyor. İki damar arasında bir kanal oluşturan bu tüp sayesinde, kalbe oksijen taşıyan kan yandaki damara aktarılarak kalbe kadar ulaştırılıyor.

İKİ DENEME DE BAŞARILI
Yeni yöntemle yapılan ilk iki ameliyat çok başarılı sonuçlar verdi. Bu ameliyatlardan ilki Amerika'nın Massachussets eyaletindeki Massachussets General Hastanesi'nde doktor Stephen Oesterle tarafından gerçekleştirildi.

İkincisi ise Almanya'nın Trier kentinde Barmherziegen Bruder Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Her iki ameliyatta da koroner arterleri aşırı derecede tıkanan iki hasta tamamiyle sağlığına kavuştu. Ancak uzmanlar koroner damarların her hastada koroner artere yakın olmadığını, bu nedenle bu yeni yöntemin şu an için bütün hastalara uygulanamayacağını belirtiyorlar.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır