kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

"Hatemi popçu gibi"


İran'da 8 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi 10 aday kıyasıya kampanya yarışına girdi.
Ülkede değişim rüzgarları estiren Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin başkent Tahran'daki mitingi, İslam Devrimi'nden sonra ülkede bir ilke imza attı. Başkentteki 30 bin kişilik Shiroudi Stadyumu hınca hınç doldu.

EVLERDE HAZIRLANDILAR
Hep bir ağızdan "Muhammed Hatemi, reformlara devam" sloganları atıldı. Kızlar Hatemi'nin üzerinde İngilizce "Bay Hatemi, Başka Yolu Yok" yazan posterlerini taşıyordu. Gençler, üzerinde Hatemi'nin fotoğrafları bulunan şapkalar takıyordu. Kadınlardan bazıları, evlerinde kendi hazırladıkları üzerine Hatemi'nin fotoğraflarını yapıştırdıkları pankartları taşıyordu. Haber ajansı Agence France Presse'in (AFP) muhabirinin tabiriyle, Cumhurbaşkanı Hatemi, stadyumda konser vermeye gelen bir pop yıldızı gibiydi. Ve Hatemi, stadyuma girince yer yerinden oynadı.

İran bayrakları ve Hatemi posterlerini sallayan gençler, "Düşünce suçlularına özgürlük" diye bağırdı. Yandaşlarından aldığı destekle Hatemi de mollaları sert bir dille eleştirdi. "Kimse yasalardan üstün değildir. Demokratik bir rejimde yönetim muhalifleri ve gazetecileri hapse atmaz" diyen Hatemi, reform hareketinden geri dönüş olmadığını söyledi. Hatemi, "Halkın taleplerini görmezden gelseniz de halk pes etmeyecek" diyerek mollalara gözdağı verdi. 1997'de yüzde 70 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen Hatemi, ülke yönetimindeki kilit noktaları elinde tutan mollalar yüzünden istediği bütün reformları gerçekleştiremedi.

SEÇİM MERKEZİNE SABOTAJ
Miting sonrası Hatemi'nin İsfahan kentindeki seçim merkezi de ateşe verildi. Önceki gün gece yarısından sonra motosikletlerle seçim merkezine gelen saldırganlar, Hatemi posterlerini yırttıktan sonra benzin dökerek merkezi yaktı. Kültür Bakanı Ataullah Mohacerani de Hatemi'nin seçimlede 42 milyon seçmenin 20 milyonunun desteğini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçileceğini iddia etti.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır