kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

AGSK krizi


Cem, Financial Times'a konuştu: Söz hakkı vermezseniz, veto sürecek
Dünyanın önde gelen gazetelerinden Financial Times, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le yaptığı bir ropörtajı dün manşetten verdi. Cem, Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) konusunda taviz vermeyeceğini AB ülkelerine bir kez daha iletti... Cem şöyle konuştu: Alışverişte başlıca kurallar vardır. Bu kuralları da alan değil, veren taraf belirler. Ancak kural AGSK kapsamında tam tersi! AB, alan taraf olmasına rağmen, NATO imkânlarına güvenceli erişim konusundaki kuralları belirlemek istemektedir. NATO ve AB, Avrupa-Atlantik yapısıdır. İki örgüt rakip değildir.

"AB AYRIMCILIK YAPTI"
AB kendi askeri ve güvenlik mekanizmalarını oluşturmakta özgürdür. Bu amaçla AB, NATO planlama yetenekleri ve askeri imkanlarına güvenceli erişimi talep etmektedir. AB'nin önerdiği kurallar, NATO'yu İttifak'ın tarihinde ilk defa "AB üyesi olan ve olmayan" şeklinde sınıflara ayırdı. Ayrım gözeten bir yapıyı kabule zorladı. Çözüme ulaşılmak isteniyorsa, meselenin doğru biçimde ortaya konulması gerekir. Konu sadece Türkiye'nin kendi hayati güvenlik çıkarlarını koruma konusundaki ısrarlılığı olarak değerlendirilmesin. Çözüm, NATO içinde bulunmalı.

Alman Bakan Fischer: Bunu kimse engelleyemez
NATO ülkeleri Dışişleri Bakanları'nın, Budapeşte'deki bahar toplantılarında konuşan Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Türkiye'nin AGSK tavrını eleştirdi. Fischer, "AGSK'nın oluşumunu kimse engelleyemeyecek. Aksi takdirde iki ayrı kurum olur.AGSK'nın NATO imkânlarından yararlanmak istemesini, NATO içinde veto etmek gerçekçi bir davranış değildir" dedi.

Solana'nın korkusu: Türkiye reform yapamayacak
AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da Budapeşte'deki toplantıya katıldı. Solana'nın Türkiye'yi ağır bir dille eleştirdiği belirtiliyor. Solana'nın AB'nin önde gelen gazetecileri ile yaptığı özel bir sohbette Ankara'nın AGSK konusundaki tutumunu şu şekilde yorumladığı bildiriliyor: Türkler aslında AB'ye arka kapıdan girmek istiyor. AGSK'da yer alarak, gereken siyasi reformları yapmayacaklar. Bu da AB yöneticilerini korkutuyor...

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır