kapat
20.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Haziran geçmeden kuşkonmaz yiyin


Eski Romalılar, gözlere iyi gelen, diş ağrılarına deva kuşkonmazın cinsel güç kattığına da inanırlardı. Karbonhidrat, kolesterol

ve yağ bulunmayan bu sebzenin, vatanı Anadolu'ya dönüşü Atatürk döneminde oldu

IMF'den para geliyor ya, tezelden bu konulara düştük diyeceksiniz: Kuşkonmaz... "Asparagus Officinalis" baharın, yazın müjdecisi gibidir.

Türkçe'de "kuşkonmaz" diye adlandırdığımız 'asparagus'un ilk görüldüğü yer olarak "Encyclopedia of Food and Nutrition"da Doğu Akdeniz ve Anadolu gösteriliyor. Mısır ve Romalıların da itibar ettiği kuşkonmazı, Yunanlılar doğadaki tabi haliyle yerlerken, Romalılar özel olarak yetiştiriyorlardı.

Kuşkonmazın Avrupa'nın mutfak başkenti Paris'e ilk gelişi, bu ürüne büyük bir muhabbet duyan XIV Louis döneminde... Oradan da hemen Avrupa'nın diğer saraylarına dağılıyor.

Mutfakta büyük bir moda haline dönüşmesi ise bu yıllara rastlar. İlk zamanlar, ağız tadı meraklıları için vazgeçilmez lezzet ve benzersiz kokusuna rağmen, ne tuhaf ki, karmaşık soslarla servis oluyordu...

Kuşkonmaz neredeyse 2000 yıldır kendisine atfolunan sıhhi faydalar ile de anılır: diüretik ve laxative... Gözlere iyi geliyor, diş ağrılarına deva... Nutrisyenlerin tahlilleri için de makbul sonuçlar veriyor: karbonhidrat, kolesterol, yağ yok, enerjisi düşük, A ve C vitaminleri ise yüksek...

Ayrıca Eski Romalılar cinsel güç kattığına da inanıyorlardı...

Mayıs ayından, Haziran ayı sonuna kadar, yemek meraklılarının bulunduğu her yerde huzura gelişi coşku ile karşılanan kuşkonmazın başlıca üç çeşidi bilinir: Beyazı (erken hasat Argentluil) Alsace bölgesi, Belçika'da ve Kuzey Afrika'da yetişir. Yeşil kuşkonmaz Fransa'da Rhone bölgesinden; mor olanı ise Aquitaine'den, Loire'dan ve İtalya'dan gelir...

VATANA DÖNÜŞ
Büyük bir hasretten sonra kuşkonmaz ilk görüldüğü rivayet olunan Anadolu topraklarına, kesin dönüş olmasa bile yumuşak bir geçişle kavuştu. Cumhuriyet döneminde kuşkonmazın ülkemizde ilk kez yetiştirilmesi, Atatürk'ün çabaları ile gerçekleşmiştir. Atatürk'ün isteği üzerine Avrupa'dan kuşkonmaz tohumu getirilerek ilk üretim Yalova Devlet Çiftliği'nde yapılmıştır.

Son 5-6 yıldır Bursa ve Ege'de müteşebbis müstahsiller kuşkonmaz yetiştirmeye başladılar. Artık her bahar geldiğinde, bizleri de tatlı bir heyecan kaplıyor, kuşkonmaz mevsimi geldi çattı diye. Bu günlerde İstanbul'daki otellerin bir kısmında kuşkonmaz mönülere girmiş durumda...

Hyatt otelinin İtalyan Lokantası Spasso'da ise tam bir "Kuşkonmaz Şöleni" var. İtalyan mutfağının kuşkonmazla buluştuğu bütün baştan çıkartıcı reçeteler Spasso'da mevcut. Benim favorilerim "yeşil ve beyaz kuşkonmazlı risotto", "ada çayı sosu ile pişirilmiş kuşkonmaz ve keçi peynirli ravioli", "buğulama yeşil ve beyaz kuşkonmazlar üzerine kırılmış yumurta ve rendelenmiş parmesan peyniri"... Tatlıyı da söylemeliyim "taze çilek, limon likörü ve Mascarpano peynirli dondurma ile".

Aslını isterseniz kuşkonmazı evde de yapabilirsiniz. Benim önerim şu: Diriliğini kaybetmeyecek kadar kısa haşlayın. Üzerine sızma zeytinyağı dökün, afiyet olsun.

Kuşkonmazın gerek yetiştirilmesinin gerekse tüketilmesinin Türkiye'de de yaygınlaşacağına inanıyorum...

Ali Esad Göksel

Faks: 0212 233 18 33

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır