kapat
20.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Sacramento'nun kralı Hido


Hidayet Türkoğlu, Sacramento Kings'in en başarılı oyuncularından biri artık. Son Lakers maçında performansının tepe noktasına ulaştı.
Tribünlerde, sokaklarda halk, Hido'ya müthiş tezahürat yapıyor. Amerikalılar onunla Türkiye'yi tanıdı. Kim derdi ki bizim Bayrampaşalı manavın oğlu Hido, bir gün NBA'de rüzgar gibi esecek? Amerikalılar, Hidayet Türkoğlu sayesinde Türkiye'yi tanır oldu! Shaq bile ona maç sonrasında "Türkiye nerede" diye sorarken, izleyiciler tribünlere Türk bayrağı açıyor, maç sonrasında hindi kılığına girip sevgi gösterilerinde bulunuyor. Sacramento'da genci, yaşlısı Hido'yu tanıyor, yolda görürlerse onu çevirip illa ki imza istiyor, yemeğe davet ediyor. Türkiye'yi öyle bir şekilde temsil ediyor ki bunu tanıtım fonundan ayıracağınız milyon dolarlarla yapmamız mümkün değil.

Hidayet'le şehirde sokakta yürümek, alışveriş yapmak ya da bir yerde yemek yemek neredeyse imkansız hale gelmiş. Bu manzaraları gördüğümde fevkalade gururlandım.

HEDEF BİRİNCİLİK
Sacramento Kings-Lakers maçı sebebiyle geçen hafta Hidayet'le 10 gün birlikteydim. Gözlerimle görmesem, Amerika'da böylesine sevilip tanındığına inanmazdım. Ne de olsa 20 yıllık rehavet içindeki Sacramento Kings, bu yıl ilk kez başarı grafiğini yükseltti ve bunda Hido'nun da payı büyüktü. Webber, Stojakovic, Divac gibi dev oyuncuların bulunduğu kadro içinde zaman zaman ilk beşte dahi yer bulabilen Hidayet, hücum ve savunmada gösterdiği grafikle Sacramento Kings taraftarlarının haklı beğenisini kazandı. Oysa sezon başında hakkında yapılan yorum "zayıf"tı. Ama bizim oğlan hırs yaptı ve ona verilen süreyi, imkanları mükemmel değerlendirdi.

Hidayet'i ikinci turun son iki maçında, Lakers karşısında izledim. Sacramento-Lakers maçının bir nevi GS-Fener maçı olduğunu belirtmeliyim. Bu yüzden halk çok heyecanlıydı. Oyunda kaldığı sürelerde hiç top kaybetmeyen, hücumda isabetli atışlar kullanan, savunmada da Kobe Bryant'ı sinirlendirecek kadar başarılı bir oyun sergileyen Hidayet, dördüncü Lakers maçında Sacramento'yu resmen ayağa kaldırdı.

Sacramento seyircisi ve Hidayet son maçta Lakers'ı yeneceğine inanmış iki taraftı, ama bu yetmedi... Belki de takımdaki diğer oyuncuların 20 yıl sonra ilk turu geçmenin rehaveti içinde olmaları Lakers'ı yenmelerini engelledi. Şöyle söyleyeyim; Webber bu yıl 60-70 milyon dolarlık anlaşma yaptı. Sakatlanma riski olduğundan oyunu çok zorlamadı. Hidayet'e gelince... Bana anlattığı iki önemli hedefi var: Biri, Avrupa şampiyonasında kupayı kaldırmak. Her konuşmasında bu konuyu gündeme getirip, "Avrupa Şampiyonası'nda en iyi dereceyi almamız lazım, bu bizim vazifemiz" diyor. İkinci hedefiyse önümüzdeki yıl, Sacramento Kings'de ilk 6 oyuncu içinde yer almak. Ama yöneticilere sorarsanız oyun kurucu bile olabilecek kapasitede. Hidayet'in işi gelecek sene daha da zor çünkü Sacramento'nun yıldızı Webber de ayrılıyor. Bu nedenle Hido'nun performansı Sacramento'nun geleceğini belirleyecek gibi gözüküyor.

Burnunu düzeltecek
Hidayet halen Türk basınına kırgın... "Benim yerimde bir futbolcu olsa, beş gazeteci izlerdi maçları" diyor. Sacramento'da düzenli, rahat bir yaşamı var. Kulübün avukatı olan Yunan hanım ona kol kanat germiş, kendi çocuğu gibi seviyor. Özel aşçısı var ve mönü Akdeniz mutfağı ağırlıklı. Her adımda büyük sansasyon yaratan Hidayet, yine de mütevazı halini koruyor. Kızlar peşinde ama onun aklı Türkiye'deki sevgilisinde. Bu arada Cuma günü burnundan deviasyon ameliyatı oldu. Böylece hem nefes alma zorluğunu atlatacak, hem de daha yakışıklı olacak! Hido'muz bir hafta içinde Türkiye'ye dönüp Avrupa Şampiyonası hazırlıkları için çalışmalara başlayacak.

SAYILARLA HİDO
Hidayet, 82 maçın 74'ünde yer aldı. Bu başlı başına büyük bir başarı.

20 yıldır play-off'ta bir tur dahi geçemeyen Sacramento Kings, bu yıl ligin genelinde iyi bir grafik çizerken play-off'ta ilk turu da geçmeyi başardı.

Hidayet Lakers maçında 22 dakika sahada kaldı ve 22 sayı attı. Yüzdesi çok yüksekti ve Lakers takımı dahil bu maçı izleyen herkes tarafından ayakta alkışlandı.

Sacramento'nun yöneticileri Jason Williams'ı takımdan gönderip, büyük bir olasılıkla da Hidayet'i oyun kurucu bölgesinde ilk beşe yerleştirmeyi düşünüyor.

Kulüple 4 milyon dolarlık bir anlaşma yapan Hido, bu gidişle bu rakamı 72 milyon dolara kadar çıkartabilir.

Doğan Hakyemez

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır