kapat
20.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

TRT'nin 'imaj' solistleri


Bir zamanların 'Beraber ve Solo Şarkıları" evrim geçirdi! Artık TRT'de gencecik, süslü püslü, dans eden 'mektepliler' şarkı söylüyor. Fasılların arasına sıkışan 'Bir Teselli Ver' nidaları da dikkat çekiyor
Gece yarısına az kala, zapping yaparken tanıştım onlarla. TRT mahalinden geçmekteydim. TRT 1'de bir müzik programı vardı. İlk önce izlediğimi klasik "Beraber ve Solo Şarkılar" programı zannettim. Çocukluğumun siyah-beyaz günlerinin hatırına, itiraf ediyorum ki biraz da gülmek için kanalı değiştirmedim.

Uzun boylu genç bir kız öne çıktı. Belli ki "solo" yapacaktı. Müzik başladı. Hiç yabancı değildi. Evet evet, bizim kız düpe düz Orhan Baba'dan "Bir Teselli Ver"i söyleyecekti. İlk önce bantlar karıştı ya da link hatları TRT'ye oyun oynadı zannettim. Ama değildi. Kız tok sesiyle "Bir teselli ver, yarattığın mecnuna bir teselli ver" diye şarkıya girmişti bile. Ekrana kilitlendim...

10-12 kişilerdi. Yaşları 25-30 arasında görünüyordu. En ilginci, hiç birinin üzerinde klasik TRT solisti kıyafetinin olmamasıydı. Son derece moderndiler. Erkekler kıravat ya da papyon takmamıştı. Parıltılı, simli, saten ceketleri kimisi tişörtle, kimisi gömlekle giymişti. Kadınları ise hiç sormayın. Dar pantolonlar, mini etekler, simli bluzlar, yırtmaçlı elbiseler daha neler neler...

Söyledikleri şarkılar da hiç sıkıcı değildi. Solistler slov parçalarda dans ediyorlar, hareketli olanlarda ise hep birlikte göbek atıyorlardı.

Ertesi sabah hemen TRT'yi aradım. Öğle saatlerinde ya da ertesi gün bu gençlerle tanışıp, röportaj yapmayı umarken aradaki bürokratik engelleri aşmam iki haftamı aldı. Bir sürü müdürden ve bir o kadar müdür yardımcısından izin aldım. Ama en sonunda amacıma ulaştım.

TRT İstanbul Radyosu Stüdyolarında karşılaştığımızda, Orhan Gencebay şarkısı söyleyeni, en güzel dans edeni ve en havalı görüneni hemen tanıdım.

Kendilerini tanıtmalarını isteyince, "Biz akitli solistleriz" diye söze başladılar ve şöyle açıkladılar: "Yani sözleşmeli çalışıyoruz. Kadromuz yok." Tam "Vah vah" diyecektik ki uyardılar. Meğerse bu akitli olma durumu normal bir şeymiş. İçlerinde yedi yıldır akitli çalışanlar bile varmış.

Solistlerin hepsi okumuş çocuklar. İTÜ Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölümü'nden birçoğu mezun, iki kişi ise son sınıfta okuyor. Okullarından bahsettikten hemen sonra "Yaa gördünüz mü bizim okul yalnızca popçu yetiştirmez. Yetersiz olanlar popçu olur" diyerek içlerini döktürler.

AYLIK 140 MİLYON
TRT'nin konservatuvardan öğrenci alması 1993-1994 yayın dönemine dayanıyor. Bu işin arkasında Samim Şenyüz ve Mustafa Erses gibi isimler var. O yıllarda kadronun gençleştirilmesi amaçlanmış. Bu gençler 'ilk mahsul'. TRT'nin değişim sloganlarına "cuk" diye oturan akitli solistler, yenilenme döneminde TRT'yi sırtlamış vaziyette. Onlar sayesinde izlenme oranları hızla yükseliyor. Hepsi TRT'nin gözdesi olmuşlar.

Yaşları çok genç olmasına rağmen TRT arşivindeki 18 bin şarkıyı rahatlıkla icra edebilen solistler, sadece notaya bakarak daha önce hiç

söylemedikleri bir şarkıyı bile söyleyebiliyorlar. Dolayısıyla onların repertuvarlarındaki şarkıların sayısı yok. Her geçen gün kendilerini ilerletmeleri ise TRT'de kalmanın birinci şartı. Solistlerin çaptan düşüp düşmedikleri her sene yapılan sınavlarla kontrol ediliyor.

Gelelim işin maddi yönüne. Kadrolu olmadıkları için ayda 200 milyon lira para alıyorlar. 60 milyon lirasını Bağkur'a ödüyorlar. Ellerine net olarak 140 milyon lira kalıyor. Bozdurup bozdurup harcıyorlar. Şaka bir yana bu parayla ancak bir tane konser kıyafeti alabiliyorlar. Çünkü bu gençlerin kıyafet sponsorları yok.

Üzülmeyelim. Onların paraları yok ama idealleri var. Hepsi günün birinde kadrolu olmak için dua ediyor. Ve TRT'nin imajını yıkmak için çaba harcıyorlar.

Ankara'yı su yolu yaptılar
Akitli Solistler toplam 40 kişi. Ama sürekli televizyona çıkanların sayısı 15'i geçmiyor. Yaş ortalamaları 25. Bu 15 kişi Ankara'yı su yolu yapmış durumda... Çünkü TRT'nin bütün programları Ankara'da, Arı Stüdyoları'nda çekiliyor. Dört tane ayrı program var. 1. Akşam Sefası: Nostaljik ve hatta pop şarkılar... 2. Şarkılar Bizi Söyler: Klasik Türk Sanat Müziği... 3. Ah Bu Şarkılar: Güncel Türk Sanat Müziği... 4. Besteciler Özel: Her hafta belli bir bestecinin şarkılarını söylüyorlar.

Sibel Arna

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır