kapat
25.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )

Cumhurbaşkanım,

Sayın Ahmet Necdet Sezer.. İstanbul halkının size bir çağrısı var. Gelen mesajlardan bunu size iletmemin gerekliliği açıkça görülüyor.

Sayın Cumhurbaşkanım; bildiğiniz gibi Kazak petrolünün Rus limanından çıkıp İstanbul Boğazı'ndan geçmesi işlemi, gelecek ay gerçekleşmeye başlayacak.. Ve başlaması ile birlikte, 15 milyon kişinin yaşadığı İstanbul çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacak..

Montreux Antlaşması 1936 yılında imzalandığı zaman, Boğaz'dan günde sadece 17 gemi geçiyordu. Geçen yılın verilerine göre, sadece geçen tanker sayısı 5 bin oldu. Ve bunun 2 bininin boyu 200 metrenin üstündeydi..

Şimdi bu sayı Kazak petrolünün de eklenmesi ile çok daha fazla olacak.. Eğer, 1994 yılında 28 kişinin öldüğü ve denize 19 milyon ton petrolün aktığı Nassia tanker faciası, eğer birkaç yüz metre aşağıda olsaydı, İstanbul için tam bir felaket olacaktı.. Çünkü akıntılar alevler içindeki gemiyi şehrin göbeğine taşıyacaktı..

Sayın Cumhurbaşkanım; bana bu konuda gelen mesajlarda, size çağrılar var. Onlar size ulaşamadıkları için benim aracılığımı rica ettiler. Onu yerine getiriyorum bugün.. İstanbul halkı ile omuz omuza olmanız isteniyor.. Evet, biliyoruz ki, Haziran ayında yapılacak enerji toplantısında büyük bir olasılıkla, bu konudaki tehlikelere işaret etme imkânınız var. Ama bu yetmeyecek gibimize geliyor. İstanbullular korku içinde.. Bu korku sadece Boğaz'da yaşayanlar için değil, ama tüm şehir için geçerli.. Biz İstanbullular elimizden geleni yapacağız.. Ama sizin de katkınızla gücümüzün daha da artacağı kesin..

Sayın Cumhurbaşkanım; hükümetin bu konuda yapabileceği bir şey yok. Eli kolu bağlı. Onun için okurlarımız size ulaşmaya çalışıyorlar.. Ülkemizde sivil toplum hareketi daha çok genç.. İstenen çabuklukta ve oranda örgütlenemiyorlar. Ama siz İstanbullular'a ve bu gruplara önderlik yapabilirsiniz. Sivil toplum örgütleri, tankerlerin tam geliş gün ve saatlerini bile öğrenemiyorlar.. Denizcilik Bakanlığı da yardım etmiyor bu örgütlere..

Sayın Cumhurbaşkanım; İstanbul tampon tampona Boğaz'dan geçecek olan bu tankerleri istemiyor. Şimdi, Kazak petrolünü çıkartan Chevron şirketi, belki de Bakü-Ceyhan petrol boru hattına katkı yapmak isteyecek. Bu sayede bizlerin tanker trafiğine karşı çıkmamızı sağlamayı deneyecek. İstanbullu bunu yutmayacak tabii.

Sonra sadece İstanbul için değil, buradan Ege Denizi'ne kadar bütün yerleşim yerlerini çok ciddi biçimde tehdit edebilecek bir tanker trafiğine sizin de yardımınızla dur diyebiliriz. Sizin sivil toplum örgütlerine önem verdiğinizi bildiği için de, İstanbul halkı size güveniyor..

Aslında Parlamento'nun bunu üslenmesi gerekiyor ya. Ama bırakın Parlamento'yu, İstanbul milletvekilleri bile sivil toplum örgütlerinin yanında olmuyorlar.. Sonra gelip İstanbullular'dan oy isteyecekler..

Sayın Cumhurbaşkanım; size bağlanan umutları boşa çıkartamayacağınıza, İstanbul'da doğup büyümüş bir gazeteci olarak ve de diğer tüm İstanbullular gibi, ben de inanıyorum. O gün, hem denizde, hem karada 1 milyon İstanbullu'yu Boğaz'a çıkartabilirsek ve kentin içinde bulunduğu muazzam tehlikeyi dünya medyasına taşıyabilirsek, çok önemli bir iş başarmış oluruz..

İstanbul halkının saygılarıyla...

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır