kapat
25.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Rektörlerin bütçe isyanı


Üniversite rektörleri yeni ekonomik programla araştırma bütçelerinin yok olmasına tepki gösterdi
Ekonomik program çerçevesinde tüm fonların bütçe içine alınmasına yönelik çalışmalar, üniversiteleri ayağa kaldırdı. 10 trilyon liralık araştırma fonunun bütçeye alınmasına karşı çıkan üniversite rektörleri eylem planı hazırlıyor. Bütçeden yüksek öğretime ayrılan payın yüzde 2.2'ye düşmesi, öğretim görevlisi kadro taleplerine yarıdan az oranda onay çıkması, maaşlarının düzelmemesi, son olarak da araştırma fonlarının kaldırılacak olması rektörleri isyana sürükledi.

ANKARA'DA ZİRVE
ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitesi'nin rektörleri bugün Ankara'da bir araya gelerek eylem planını belirleyecekler ve bir deklarasyon hazırlayacaklar. Deklarasyon Çarşamba günü de diğer rektörler ile kamuoyuna açıklanacak.

SABAH'ın sorularını yanıtlayan ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut, 53 devlet üniversitenin 10 trilyon liralık araştırma fonunun kaldırılacak olmasını sert bir dille eleştirdi. "Meclis'e kanun sevk ediyorlar. Araştırma fonunu bütçenin içine koyacaklar, bu resmen aldatma. Memurlara kira yardımı gibi, bugün 600 bin lira. O gün sizi aldatıyor, 6 ay sonra parayı kesiyor, yok ediyor" dedi.

'DERVİŞ'E YALVARDIM'
"Ben Sayın Kemal Derviş'e uzun bir mektup yazdım, anlattım, yalvardım" diyen ODTÜ Rektörü, "Bu sizin için küçük bir paradır. 10 trilyondur devletin ayırdığı, bu rakam için konuşmak ayıptır, utanç vericidir. Adını değiştiriniz, döner sermayenin altında bırakınız dedim. Bana, 'öneriniz için teşekkür ederim' diye kuru bir cevap geldi... Benim bahsettiğim rakam bir üniversite için 700 milyon - 1 trilyon liradır. Ama bunun karşılığında da 400-500 tane master veriyorum, 100 tane doktora veriyorum, tezleri destekliyorum. Türkiye'de bilimsel araştırma yapılmasın diyen bir hükümet nasıl olabilir?" diye konuştu.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır